بایستهها و کاستیهای نگارشهای نبوی (ص) در گفتوگوی ایبنا با دکتر سنگری
نسبت امروز ما با پیامبر(ص) در تالیفات و پژوهش ها روشن نیست/ شبهه ها ذهن جوانان بیمطالعه را نشانه رفتهاند
محمدرضا سنگری، نویسنده و پژوهشگر در این گفتوگو ضمن بررسی تألیفهای با موضوع رسول اکرم (ص) به کاستیهای این حوزه اشاره کرده و از این گفته است که باید نسبت خود را با پیامبر (ص) بدانیم و ببینیم پیامبر (ص) در کجای زندگی امروز ما میتواند قرار بگیرد.
ارزیابی شما از نگارشهای مرتبط با پیامبر اکرم (ص) که طی سالهای اخیر انجام شده چگونه است؟
خوشبختانه در روزگار ما کتابهای بسیار خوبی درباره پیامبر (ص) نوشته شده است. بهویژه در سالی که از سوی مقام معظم رهبری با عنوان «سال پیامبر اعظم» نامگذاری شد، تألیفهایی ارزشمند پدید آمد. برخی از این تألیفها درباره سیره پیامبر (ص) بود، برخی تاریخ پیامبر (ص) را نگاشتند و برخی سخنان ایشان را مطرح کردند. البته این غیر از کتابهایی است که در این زمینه ترجمه شده است. کتابهای بسیار خوبی در این زمینهها در مجموعه آموزش و پرورش و انتشارات سمت نیز به چاپ رسید. دو کتاب در حوزه سیره فردی و اجتماعی پیامبر (ص)، با عنوان «سیره نبوی» توسط مصطفی دلشاد تهرانی نوشته شد، که اثر ارزشمندی است. در این مقطع زمانی دهها کتاب پژوهشی و مجموعه مقاله انتشار یافت که برخی از آنها محصول همایشها و نشستها و برخی نتیجه دعوت از پژوهشگران برای ارائه مقاله بود که بعد به صورت کتاب یا مجموعه مقاله منتشر شد.
به نظر شما در تألیفها و پژوهشهای مرتبط با پیامبر (ص) جای چه مباحث و نکاتی خالی است؟
درباره پیامبر (ص) هنوز در بسیاری از عرصهها کار نکردهایم بهخصوص درباره این که امروز نسبت خودمان را با پیامبر (ص) بدانیم و ببینیم پیامبر (ص) درکجای زندگی امروز ما میتواند قرار بگیرد.
اگر اسوه است، امروز من چگونه میتوانم به این اسوه تأسی پیدا کنم و نزدیک شوم؟ این موضوع یکی از مشکلات عصر ماست. امروز ما به دخترانمان میگوییم بیایید مانند فاطمه (س) شوید؛ اما اگر دختر ما سؤال کند که من چگونه میتوانم مثل فاطمه (س) شوم و کدام بعد زندگی حضرت زهرا (س) برای من الگوست، پاسخی درخور برایش نداریم که باید در این خصوص کار کرد.
بخش دیگری که باید به آن بپردازیم درباره شبهاتی است که امروز مرتبط با پیامبر (ص) مطرح میشود و متأسفانه امروز این شبهات بسیار فراوان شده است. انگار برخی نشستهاند و فقط شبههسازی میکنند و ذهن جوان ما که احیاناً پشتوانه مطالعاتی و یا حوصله مطالعه در این زمینه را ندارد، به سرعت مخدوش و تاریک میشود. ما باید فضایی در جهت پاسخگویی به این شبهات بسازیم؛ شبهات در زمینه رفتار پیغمبر (ص)، رفتار اجتماعی پیامبر (ص)، روابط عاطفی پیامبر (ص)، روابط زناشویی پیامبر (ص)، ارتباط با فرزندان و رابطه آن حضرت (ص) با خداوند. نیاز است که ما روی پنج شبکه ارتباطی که در زندگی هر کس از جمله پیامبر (ص) مطرح است کار کنیم.
پیشنهاد شما برای مطالعه کتابهای منتشرشده که میتوانند برای پاسخگویی به این شبهات مناسب باشند چیست؟
کتابی را دکتر سید محمدباقر حجتی با عنوان «پژوهشی در تاریخ قرآن کریم» نوشتهاند که اثر پژوهشی بسیار خوبی است و کتاب «تاریخ قرآن» نوشته دکتر محمود رامیار که میتواند پاسخگوی برخی از شبهات جوانان در خصوص پیامبر (ص) باشد.
نظر شما