رئیس مؤسسه بوستان کتاب قم:
رئیس مؤسسه بوستان کتاب قم: در حوزه نشر دینی بدلها جای اصلها را گرفتهاند
رئیس مؤسسه «بوستان کتاب» بر این باور است که بسیاری از برنامهها و آثار فرهنگی که فراوان منتشر میشوند، نوعی بدلاند که در جامعه جا افتادهاند. قسمتی از این آثار حاوی مطالب ضعیف و خرافهای هستند که در دسترس مردم قرار گرفتهاند. این موارد بر اقبال مردم نسبت به آثار خوبی که در این باره نوشته شدهاند، اثر دارد.
او افزود: به نظر میرسد در کشور ما درباره امام رضا (ع) نسبت به سایر ائمه (علیهم السلام) بیشتر کتاب نوشته شده است. علاوه بر کتابهایی که نام بردم، خوشبختانه آثار خوب و قابل قبول دیگری نیز وجود دارد.
وی درباره دلایل استقبال نه چندان مطلوب از کتابهای دینی در کشور نیز سخن گفت و اظهار کرد: یک علت عمده که در سایر بخشها هم مشاهده میشود، این است که در بسیاری زمینهها آثار خوبی در کشور تولید و به بازار عرضه نمیشود. متأسفانه در بخش نگارش سیره اهل بیت (علیهمالسلام) و تاریخ اسلام این ضعف مشهود و آثاری منقّح و پاکیزه که نثری روان و قابل فهم داشته باشند کم است.
رئیس مؤسسه «بوستان کتاب» افزود: بخشی از این موضوع به ضعف عملکرد ناشران بازمیگردد و بخشی دیگر به شرایط فرهنگی کشور. همچنین در این قبیل آثار، بدلها جای اصلها را پر کردهاند. بسیاری از برنامهها و آثار فرهنگی که فراوان منتشر میشوند، نوعی بدلاند که در جامعه جا افتادهاند. قسمتی از این آثار حاوی مطالب ضعیف و خرافهای هستند که در دسترس مردم قرار گرفتهاند. این موارد بر اقبال مردم نسبت به آثار خوبی که در این باره نوشته شدهاند، اثر دارد.
حجتالاسلام اسماعیلی برای گذر از این معضلات پیشنهاد داد: در بخشهای مختلف علوم و معارف اسلامی باید مکانهایی که از نظر علمی ظرفیت دارند در تهران، قم، حوزه و دانشگاه پدید بیایند تا به صورت تخصصی روی موضوعهایی که در این زمینه وجود دارد کار کنند. متأسفانه آثاری سرسری و دمدستی تولید میشوند که نتیجهاش وضعیت فعلی است.
او تصریح کرد: اگر قصد داریم آثاری ماندگار و ارزشمند در این بخشها پدید بیاوریم که مقبولیت داشته باشند و مورد اقبال قرار بگیرند، باید این آثار به گونهای نوشته شوند که هم برای زمانها و عصرهای بعد قابل استفاده باشند و هم بتوانیم آنها را به زبانهای دیگر برگردانیم. باید اتاقهای فکری در هر زمینه تشکیل شود و تکتک این فرازها مورد بحث و بررسی قرار بگیرند و سپس یک اثر به رشته تحریر درآید. در این فرآیند باید حوزه و دانشگاه به صورت مشترک حضور داشته باشند. در این صورت در چند سال آینده شاهد چاپ آثاری مطلوب دراین زمینه خواهیم بود.
رئیس مؤسسه «بوستان کتاب» در پاسخ به این سؤال که «کتابهای منتشرشده در این مؤسسه با چه روشی گزینش میشوند؟» گفت: هر اثری که برای نشر عرضه میشود، ابتدا در شورای علمی مؤسسه بوستان کتاب مورد بررسی قرار میگیرد. عدهای از نویسندگان و صاحبنظران حوزه علمیه در این شورا حضور دارند که بدون تصویب آنها هیچ اثری در این مؤسسه چاپ نخواهد شد. البته برای تولید آثار خوب و غنی باید سرمایهگذاری کرد که متأسفانه این اتفاق نمیافتد.
او افزود: از بیش از 2600 عنوان اثر منتشرشده در«بوستان کتاب» نزدیک به 350 کتاب به عنوان آثار برگزیده در جشنوارههای مختلف معرفی شدهاند. این نتیجه نشان میدهد که کتابها حسابشده انتخاب و چاپ میشوند. البته اعتراف میکنیم به آنگونهای که دلمان میخواهد در این حوزهها آثار مناسب نداریم. در ارتباط با سیره و تاریخ پیامبر اکرم (ص) و ائمه شیعه، بهخصوص امام حسن مجتبی (ع) نیز کتابهایی خوب و متعدد منتشر کردهایم که در این ایام به صورت برجسته در معرض دید قرار دادهایم.
نظر شما