افشین طباطبایی، پژوهشگر و نویسنده کتاب «نزاع خیابانی و چاقوکشی» در مطلبی که در اختیار ایبنا قرار داده است، به بیان مشکلات متعدد در روابط نویسندگان با ناشران پرداخته است.
نویسندگان به عنوان فرهنگسازان جامعه در تمامی ابعاد، انتظار حفظ جایگاه و اعتبار نویسنده از سوی جامعه و ناشران دارند. آنها در وهله اول به دنبال چشمداشت مادی برای اثرشان نیستند و حفظ حقوق مادی برای آنها در وهله دوم قرار دارد.
وجود ناشران متعدد در جامعه که به صورت قارچوار از وزارت اشاد مجوز گرفتهاند، بخشی از آنها را تبدیل به برند و بازار مکارهای برای بازار کتاب کرده است که این مساله به طور حتم برای کار فرهنگی تاثیرات سویی را به همراه دارد و اگر این نگاه کاسبکارانه و بازاری به نگاه فرهنگی تغییر پیدا کند، بسیاری از مشکلات هم در صنعت چاپ و نشر کتاب حل خواهد شد.
بدقولیهای ناشران در چاپ کتاب و امروز و فرداهای متوالی و به عقب انداختن چاپ کتاب از سوی ناشران مشکل جدی دیگری است که نمیتوان آن را نادیده گرفت و باید برای آن راه چارهای اندیشید.
ناشران معمولا به بهانههای گوناگون از جمله گرانشدن مواد و هزینه های چاپخانه، هزینههای صفحهآرایی و مشکلات پخش با به عقب انداختن چاپ کتابهای نویسندگان، آنها را در سردر گمی قرار میدهند و سرانجام این نویسندگان هستند که مظلوم واقع میشوند. نویسندگان جز قلم و کاغذهای سیاه خود مانند ناشران اتحادیهای ندارند که از آنها حمایت شود و هیچ ارگان و سازمانی نیست که حامی حقوق مادی و معنوی آنها باشد.
از سویی انگشتشمارند نویسندگانی که از نویسندگی و تجدید مکرر چاپهای خود سود و درآمدی حاصل میکنند که آن هم، ناشران بیشتر از نویسندگان از این قضیه نفع و سود میبرند. نویسنده اهل نوشتن، قلم و مطالعه و تحقیق است و اهل چالش و کشمکش نیست و نمیتواند در مواجهه با این مسایل از پس ناشر بر بیاید.
نظر شما