كتاب «زندگي و مبارزات آيتالله شهيد سيد عبدالحسين دستغيب به روايت اسناد و خاطرات» توسط حميد سفيدگرشهانقي و محمد چغايياراكي تدوين شده و بر اساس خاطرات، مدارك و اسناد تاریخی موجود به شرح مبارزات و فعاليتهاي سياسي، اجتماعي و فرهنگي اين روحاني مبارز در طول سالهاي عمر پرداخته است.
او همچنين رياست حوزه علميه فارس را بر عهده داشت و بعد از پيروزي انقلاب، مدارس علميه قوام، هاشميه و آستانه شيراز را که سالهاي طولاني توسط رژيم پهلوي تعطيل شده بود، دوباره داير کرد. آيتالله سيد عبدالحسين دستغيب سرانجام جمعه 20 آذر 1360، در حالي که عازم نمازجمعه شيراز بود با انفجار بمبي توسط منافقين به شهادت رسيد.
«ايبنا» در سالروز شهادت اين عالم رباني نگاهی به كتاب «زندگي و مبارزات آيتالله شهيد سيد عبدالحسين دستغيب به روايت اسناد و خاطرات» داشته است. شرح زندگي، مبارزات و فعاليتهاي اجتماعي، فرهنگي، سياسي و نظرات اين روحاني موضوع كتابها و مقالات بسياري بوده و نويسندگان و پژوهشگران تاريخ انقلاب اسلامي توجه خاصي در آثار خود به وی داشتهاند.
خاطرات نزديكان شهيد دستغيب و انقلابيون شيراز
اين کتاب شرح زندگي، مبارزات و فعاليتهاي اجتماعي، فرهنگي سياسي و نظرات «آيتالله دستغيب» است كه در دو بخش فراهم آمده و با تاكيد بر اسناد به جاي مانده از سازمان اطلاعات و امنيت كشور(ساواك) و خاطرات نزديكان شهيد دستغيب و انقلابيون شيراز شكل گرفته است.
بخش نخست كتاب با عنوان مدخلپژوهي ابتدا به شرح زندگي «آيتالله دستغيب» از تولد تا شهادت پرداخته است، فصل دوم مبارزات سياسي وي در نهضت امام خميني (ره) با بررسي فرازهاي مهم آن و با تکيه بر منابع شفاهي و اسناد و روايات بررسي شده است. در ادامه و در فصل سوم فعاليتهاي اجتماعي و فرهنگي و فصل چهارم به روايت فعاليتهاي پژوهشي و آثار قلمي اختصاص پيدا كرده است.
همچنين گاهشمار زندگي آیتالله دستغیب كه دركتاب آورده شده با استناد به اسناد تدوين شده است. در بخش دوم كتاب نيز ابتدا فهرست موضوعي اسناد آمده که بر اساس تاريخ مرتب شدهاند و در پايان اين بخش نیز تصاويري از «آيت الله دستغيب» از جواني تا شهادت گنجانده شده است.
تاليف كتابهاي متعدد به ويژه اخلاقي به قلم آیتالله دستغیب
در مقدمه اين كتاب و در صفحه 11 درباره حضور شهيد آيتالله دستغيب در جريان مبارزات قبل از انقلاب آمده است: «با شروع نهضت اسلامي به رهبري امام خميني(ره)، شاگردان قديمي ايشان كه هر كدام در منطقهاي بودند، نهضت را در منطقه خود رهبري كردند... يكي از اين افراد شهيد آيتالله دستغيب بود كه با قدمت تشخص و برجستگي خانوادگي در چند قرن گذشته در شيراز يكي از كانونهاي علمي و فقهي اين سازمان اسلامي بودند. آيتالله دستغيب علاوه بر مقام علمي، فقهي، عرفاني و تاليف كتابهاي متعدد به ويژه اخلاقي، در جريان نهضت اسلامي از شاگردان پيشگام امام خميني(ره) در استان فارس بود كه مبارزات بياماني را عليه حكومت پهلوي آغاز كرد و در اين راه به زندان افتاد.»
در بخش ديگر كتاب به ديگر فعاليتهاي شهيد دستغيب اين چنین آمده است: «آيتالله دستغيب در كنار مبارزه با حكومت پهلوي در كارهاي اجتماعي و فرهنگي هم پيشگام بود. همچنانكه در منبر، واعظي توانا و معلم اخلاق به شمار ميرفت، آثار و تاليفات زيادي هم از خود به يادگار گذاشته بود كه در سالهاي قبل از انقلاب نقش مهمي در تحولات فكري داشت.»
كتاب «زندگي و مبارزات آيتالله شهيد سيد عبدالحسين دستغيب به روايت اسناد و خاطرات» در 236 صفحه، شمارگان یکهزار و 500 نسخه و بهای هفت هزار و 300 تومان از سوی انتشارات موسسه فرهنگي هنري و انتشارات مركز اسناد انقلاب اسلامي منتشر شده است.
نظر شما