«فناوری ساخت مواد مرکب» به قلم عمران خوشروی غیاثی از سوی انتشارات «دقت» منتشر شد.
از مهمترین موضوعات سه فصل نخست کتاب میتوان به شامل خصوصیات و اجزای مواد مرکب، فرایندهای لایهگذاری رطوبتی، فرایندلایه گذاری، قالبگیری انتقالی و مدلسازی قالبگیری فشاری اشاره کرد.
نویسنده در نخستین فصل کتاب در طبقهبندی مواد مرکب آورده است: «مواد مرکب را میتوان از دو دیدگاه هندسه تقویتکننده و جنس زمینه طبقهبندی نمود. براساس، این مواد از نقطه نظر هندسه تقویتکننده به چهار دسته الیافی، ذرهای پولکی و پر شده (کالبدی) و از نقطه نظر جنس زمینه به دستههای پلیمری، فلزی و سرامیکی تقسیم میشوند.»
در دومین فصل کتاب، نویسنده ضمن تشریح انواع فرایندهای لایهگذاری رطوبتی، درباره فرایند قالبگیری باز آورده نوشته که فرایند قالبگیری باز تنها یک رویه یا یک سطح از قالب مورد استفاده قرار میگیرد. به منظور تولید قطعات و سازههای بزرگ مانند بدنه قایقها، استخرهای شنا، بهطور معمول از قالبهای عظیم استفاده میشود.
مخاطبان در سومین فصل کتاب با فرایند قالبگیری بسته آشنا میشود. نویسنده در این فصل در تشریج این نوع قالبگیری اشاره کرده که فرایندهای قالبگیری بسته، یهطور گسترده در صنعت مواد مرکب برای ساخت و تولید قطعات و محصولات سه بعدی بهکار میروند. قالبگیری انتقالی، قالبگیری فشاری و قالبگیری تزریقی از انواع قالبگیری بسته است.
نویسنده در چهارمین فصل کتاب نوشته است: «پیچش الیاف فرایندی بهطوری نسبی آسان است که در آن تقویتکنندههای پیوسته یا تک رشتهها پیرامون مرغکی دوار پیچیده شده و بهمنظور تولید قطعات حفرهدار پخت میشوند. عملیات پیچیش با استفاده از ماشین آلات طراحی شده مخصوصی انجام میگیرد. این ماشین آلات که قابلیت دارا بودن 6 محور را نیز دارند.»
در آخرین فصل کتاب نیز مزایای مواد مرکب پایه پلیمیری پولترود معرفی شده است. از جمله این مزیتها میتوان به استحکام ویژه بالا، مقاومت شیمیایی و مقاومت در برابر خوردگی، قابلیت ماشینکاری، چسبندگی و اتصال مکانیکی بالا، ثبات ابعادی، خواص غیرمغناطیسی و شفافیت الکترومغناطیسی اشاره کرد.
مؤلف در بخش پایانی کتابش درباره کاربردهای مواد مرکب پایه پلیمیری عنوان کرده که این مواد در زمینه شهرسازی، مواد پولترود شده برای کاربردهای سازهای و نیمهسازهای مانند قالب پنجیرهها، کابلها، میلهها و ستونها، شبکهها و غیره استفاده میشوند.
صفحه تراشی کشتی، شکلدهی کشتی، پیچش کشتی، لایهلایه سازی پیوسته، اکستروژن (حدیدهکاری) و ورقکاری انواع دیگر فرایندهای شکلدهی است که مؤلف به شرح آنها پرداخته است.
نخستین چاپ کتاب «فناوری ساخت مواد مرکب» با شمارگان یکهزار نسخه در 86 صفحه، به بهای پنجهزار تومان از سوی انتشارات «دقت» منتشر شده است.
نظر شما