فهرست نسخههای خطی حوزه علمیه دارالارشاد اردبیل از سوی کتابخانه مجلس شورای اسلامی منتشر شد.
دارالارشاد اردبیل در قرن سیزده و چهارده قمری دارای سه مدرسه علمیه پرکار بوده است:
1- مدرسه علمیه ملا ابراهیم
این مدرسه در سال 1267 قمری از سوی فقیه نامدار حضرت آیتالله آخوند ملا ابراهیم امام جمعه بنیان نهاده شد.
2- مدرسه مبارکه صالحیه
این مدرسه از سوی حضرت آیتالله العظمی حاج میرصالح مجتهد انواری در سال 1307 جنب مدرسه جامع شهید اردبیل احداث شد.
3- مدرسه مبارکه آقا میرزا علی اکبر
این مدرسه از سوی فقیه مجاهد آیتالله میرزا علیاکبر مجتهد اردبیلی بازسازی شد.
مدارس مذکور علاوه بر رونق درس و بحث، زمینههای تحقیق و پژوهش در علوم اسلامی را فراهم آوردهاند. از آن جمله میتوان به تاسیس کتابخانه و جمعآوری کتابهای موردنیاز در رشتههای مختلف اشاره کرد. همچنین آثار خطی نفیس و زیبا در این کتابخانهها بیانگر آن است که محصلان و مدرسان دارالارشاد اردبیل نه فقط در مرزهای علم و فقاهت، بلکه در عرصه فرهنگ و هنر نیز دارای ذوقی سلیم بوده و خوش درخشیدهاند.
مجموعا 200 جلد نسخه خطی و بیش از 2000 جلد نسخه سنگی و 40 جلد نسخه سربی مورد شناسایی قرار گرفته است که تمامی نسخ در دو بخش کتابشناسی و نسخهشناسی در این کتاب معرفی شدهاند.
در بخش کتابشناسی نام کتاب، موضوع، زبان کتاب، نام کامل، تاریخ وفات، تولد مولف، تاریخ و محل تالیف، وضعیت نسخه، آغاز و انجام نسخه ذکر شده است. در بخش نسخهشناسی نوع خط، نام کاتب یا سطرنویس، تاریخ کتابت، مکان کتابت، خصوصیات نسخه، خصوصیات علمی یا هنری نسخه، نام مالک یا واقف یا اهدا کننده، تاریخ وقف یا تملک یا هدیه و یادداشتهای موجود نیز تذکر داده شده است.
در پایان همچنین تعداد برگ، سطر و اندازه طول و عرض نسخه تذکر داده شده است.
فهرست نسخههای خطی حوزه علمیه دارالارشاد اردبیل با فهرستنگاری ابراهیم مولائی از سوی کتابخانه مجلس شورای اسلامی در 252 صفحه و در سال 1393 منتشر شده است.
نظر شما