یکی ازشیوههای سنتی نوشتن برای کودکان و نوجوان، خلق شخصیتهایی تازه همراه با رویدادهای تخیلی است. خوانندگان در این رده سنی ترجیح میدهند که روند داستان به وسیله شخصیتهایی غیر از شخصیت آدمها ساخته شود.
کشاندن ذهنیت کودک یا نوجوان به سمت کتاب، نیازمند کشفهایی از رهگذر خلاقیتاست و این خلاقیت ممکن است گاهی درقالب موضوع و گاهی درقالب نوع گفت و گو نویسی و گاهی هم درشیوه ساخت شخصیت استوارباشد.
این نویسنده برای نوشتن کاری موفق برای کودکان به سراغ نوعی شخصیتسازی رفته که کمترمورد توجه بودهاست. همانگونه که ازنام اثر هم پیداست، شخصیتهای اصلی کتاب«باد مغربی»، بادهایی ازقبیل «ننه باد مغربی» و«نسیم کوچولوها» هستند که هر روز صبح از بالای تپههای بنفش پایین میآیند و درعلفزار خرم و بر فرازآبگیر شاداب و نهرخروشان بازی میکنند و هرروز شاهد قصهای تازه هستند.
آنچه که در این کتاب میتواند برای خواننده کودک یا نوجوان دارای کشش باشد، ماجراهایی چون قصه تخم مرغ خالخالی، قورباغه بیدم ، فلنگ بستن روباهه یا جیمی راسو نیست بلکه روایت هرکدام از این قصهها توسط یکی از نسیم کوچولوهاست.
باور پذیری هرکدام ازقصهها در این کتاب ازآنجایی شکل میگیرد که هرنسیم به عنوان راوی می تواند همراه با شخصیت سازنده هرقصه، به هرجایی سربزند و هررویداد کوچک یا بزرگی را روایت کند. نسیم کوچولوها در این خرده روایتها نه ازتندو تیزی راسو عقب میمانند و نه روباه میتواند آنها را ازپیدا کردن خود ناامید کند.
جانبخشی به عنصری طبیعی مانند باد و ایجاد اعتماد درذهن خواننده نسبت به او درکسوت روایتکننده یک قصه، به خودی خود باعث خوانده شدن یک کتاب میشود، حتی اگر نویسنده سعی کرده باشد داستانهایی تکراری را درساختاری دیگر به خورد مخاطب دهد.
ننه باد مغربی در این داستانها، گاهی درهیبت یک دانای کل ظاهر میشود و گاهی هم نسیم کوچولوها را در روند ساخت قصهها یاری میدهد. ننه باد مغربی مانند تمام داستانهایی از این دست یک تکیهگاه عاطفی برای خواننده محسوب میشود، تکیه گاهی که خستگی مطالعه را به لذتی تفریحی تبدیل میکند:«نسیم کوچولو لجبازحالا دلش یک جای امن میخواست، کیسه بزرگ ننه باد مغربی. از طرفی دلش می خواست پیش بقیه نسیم کوچولوها باشد. برای همین بر بالای علفزار خرم، شروع کرد به وزیدن و رفت به سمتی که فکر میکرد باید تپههای بنفش باشد اما همه تپه ها در تاریکی، تیره به نظر میرسیدند و او نمیدانست پشت کدامیک ازآنها باید دنبال خانهاش، ننه باد مغربی و نسیم کوچولوها بگردد. درآن لحظه از این که به حرف ننه گوش نکرده خیلی ناراحت و پشیمان بود...»
کتاب باد مغربی، ازآنجمله کتابهایی است که میشود دریک نشست مطالعهاش کرد، کتابی که با دقت و وسواس خوب نوشته شده و توانستهاست به مرزاصولی ادبیات کودک و نوجوان نزدیک شود.
کتاب«باد مغربی» در شمارگان 1000نسخه و قیمت 4000 تومان از سوی انتشارات کتاب پارسه عرضه شدهاست.
نظر شما