سه‌شنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۱
رونمایی از غزل‌مرثیه‌های عاشورایی 322 شاعر/ گرمارودی: حماسه باید در خون شاعر باشد

کتاب «از سنگ ناله خیزد: غزل‌مرثیه‌های عاشورایی» به کوشش مصطفی فاطمیان رونمایی شد. آثار 322 شاعر متقدم و متاخر درباره عاشورا و قیام امام حسین (ع) در این کتاب گردآوری شده است. علی موسوی گرمارودی در این آیین گفت: حماسه باید در خون شاعر باشد

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) کتاب «از سنگ ناله خیزد: غزل‌مرثیه‌های عاشورایی» عصر دوشنبه 10 آذر 1393 با حضور سید مهدی خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محمدعلی مجاهدی، علی موسوی گرمارودی، حاج علی آهی، حاج اکبر بازوبند، سید جواد هاشمی، قاسم صرافان و جمعی دیگر از اهالی فرهنگ در سالن همایش‌های سازمان تبلیغات اسلامی رونمایی شد.

علی موسوی گرمارودی در این مراسم با بیان این که حماسه، جزو لاینفک خون‌نامه کربلاست، گفت: این حماسه همان طور که گفته شد، باید در خون شاعر باشد تا در زبان او نشأت پیدا کند.
 
وی ادامه داد: تعهد و التزام، صفت شاعر است و نه شعر او. به همین انگاره حماسه هم صفت شاعر است نه شعرش. این گونه است که می‌بینید اگر چه در پنج قله ادبیات ایران، سعدی یکی از آنهاست، با  وجود این حماسه در خونش نیست.
 
وی افزود: اثری به بلندی بوستان با وجود این که تلویحاً خواسته به مقابله فردوسی برخیزد، اما موفق نشده چون سعدی شاعر حماسی نیست. بنابراین انتخاب او در بحر متقارب نتوانسته سبب شود که شعر حماسی بسراید. اگرچه که بوستان کتاب جهانی است و تاج سرماست.
 
موسوی گرمارودی در پایان سخنانش یادآور شد: این در حالی است که فردوسی در کتابش وقتی از پیری هم می‌نالد حماسی از آن سخن می‌گوید و می‌سراید «تهیدستی و سال نیرو گرفت ...» بنابراین حماسه، صفت شاعر است که باید در زبان او نشأت پیدا کند.


من هرچه در این کتاب یافتم جز زیبایی شعر و هنر نبود

حجت‌الاسلام خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در این مراسم با اشاره به کتاب «از سنگ ناله خیزد: غزل‌مرثیه‌های عاشورایی» گفت: من هرچه در این کتاب یافتم جز زیبایی شعر و هنر نبود و از شاعران مختلف در این کتاب اشعاری آمده است.  سازمان تبلیغات از این گونه آثار حمایت می کند و امیدواریم از این طریق بتوانیم به حوزه نشر کمک کنیم.


 
وی به رونمایی کتابی از «آنتوان بارا» که چندی پیش توسط سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد، اشاره کرد و گفت: بارا 13 سال درباره حضرت زینب (س) و 23 سال در مورد امام حسین (ع) کار کرده است. او می‌گفت که من هر بار می‌خواستم مطالب خودم را برای چاپ کتاب جمع‌آوری کنم مطلب جدیدی به دستم می‌رسید و باید ویراست جدیدی ارائه می‌کردم.
 
وی افزود: وقتی کسانی که از طینت و فطرت سالم برخوردارند با امام حسین (ع) روبه‌رو می‌شوند شیفته او می‌شوند ما نیز امروز رسالت عمیقی برعهده داریم.
 
خاموشی با اشاره به پیاده‌روی بزرگ اربعین گفت: امروز کسانی حاضرند در راه معنویت خود گام بردارند و در این راه پایشان هم تاول بزند. اگر این افراد در واقعه کربلا بودند در رکاب حضرت جانفشانی می‌کردند. امسال پیش‌بینی می‌شود که با وجود حملات تکفیری‌ها و ضد ولایی‌ها 30 میلیون نفر در پیاده‌روی اربعین شرکت کنند.
 
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در پایان سخنانش تأکید کرد: این گونه حرکت‌های فرهنگی می‌تواند جبهه انقلاب اسلامی را تقویت کند.

کتابی که جلوه می‌کند

در ادامه این مراسم جواد هاشمی، شاعر مطالبی را درباره کتاب «از سنگ ناله خیزد» مطرح کرد و گفت: فاطمیان مؤلف کتاب در این اثر شعرهای عاشورایی را دسته‌بندی کرده و شعر و شعور را با هم درآمیخته است. در روزگاری که شاهد کتاب‌هایی هستیم که اشعاری گردآوری شده از شاعران دیگر حتی به کمترین عدد سه رقمی نمی‌رسد یا این که در قطع جیبی‌ است، چنین کتابی جلوه می‌کند.
 
وی افزود: شرکت چاپ و نشر بین‌الملل این کتاب را در قطع وزیری و در هزار و 491 صفحه با شمارگان هزار و 500 نسخه به بهای 60 هزار تومان منتشر کرده است.
 
به گفته هاشمی، به‌غیر از مؤلف، سه شاعر برجسته دیگر بر این کتاب تقریضاتی نگاشته‌اند. نگاه مؤلف در این اثر فقط به شعر عاشورا و تنها به غزل بوده است.
 
وی همچنین گفت: اشعار در 72 بخش ارائه شده و برخی از این بخش‌ها مانند بخش حضرت ام‌کلثوم تا پیش از این، مورد غفلت بسیاری از کتاب‌های پیشین بوده است.
 
وی در بخشی دیگر از سخنانش با اشاره به این که مؤلف کتاب کوشیده تا در گزینش خود از اشعار از به کارگیری الفاظ و تعابیر غلو‌آمیز نسبت به ائمه اطهار دوری کند، گفت: وی تلاش کرده تا اشعار با مقاتل معتبر مطابقت داشته باشند و گزینش او از اشعار گویای قیام امام حسین باشد. همچنین کوشیده تا اشعار، بااحساس و از ایرادهای فاحش بری باشند.
 
وی یادآور شد: فهرست بخش‌ها، نمایه شاعران و نمایه پایانی کتاب، ما را در نقد و بررسی این اثر یاری می‌کند.
 
هاشمی با بیان این که آثار 322 شاعر متقدم و متأخر در این کتاب گردآوری شده است، افزود: هر صفحه به یک غزل اختصاص دارد و همچنین از 309 منبع برای گردآوری این کتاب بهره گرفته شده است. البته برخی اشعار نیز توسط خود مؤلف از شاعران دریافت شده‌اند.
 
این شاعر کشورمان در بخشی دیگر از سخنانش با تاکید بر تلاش‌های مؤلف کتاب در گزینش شعر از نسخ خطی گفت: در این کتاب گزینش هایی از سه نسخه بیدل شیرازی، صادق گلچین و محمدخان دشتی وجود دارد.
 
وی توضیح داد: مؤلف کتاب «از سنگ ناله خیزد» ادعای این دارد که با عدم احتساب کتاب‌های تکراری و با نگرش 10 هزار جلد کتاب شامل دیوان ناشران، تذکره‌ها و نسخ خطی، اشعار خود را گردآوری کرده‌ است.
 
هاشمی گفت: البته سلیقه مؤلف در گزینش اشعار، دخیل بوده و به همین دلیل گاهی از برخی غزل‌ها ابیاتی حذف شده که بهتر بود در پاورقی به آن اشاره می‌شد.
 
وی افزود: اگر چه تعداد غلط‌های املایی نسبت به حجم کتاب قابل اغماض است اما غلبه زمان گذشته در اشعار به زبان روز در کتاب زیاد است و می‌شد که تعادل بیشتری برقرار شود.
 

آنها که حماسه سرودند و تن به ذلت ندادند

محمدعلی مجاهدی نیز در بخش دیگری از این مراسم با بیان این که امام علی (ع) و امام حسین (ع) همه چیز خود را از ربوبیت گرفته‌اند، گفت: در سه دهه گذشته پس از انقلاب اسلامی آثاری بسیار فاخر به لحاظ ساختاری و محتوایی در حوزه عاشورا آفریده شده که جبران مافات کرده است.
 
وی با بیان این که حماسه، عنصر برجسته فرهنگ عاشوراست، گفت: اگر تمام رجزهایی را که اصحاب سیدالشهدا (ع) خوانده‌اند، قرائت کنید، از آن عظمت و کبریایی می‌بارد. آنها احساس ذلت نکردند و از ذلت نگفتند چرا که تن به ذلت ندادند.
 
وی تاکید کرد: آنها شهادت را انتخاب کردند که از ذلت فاصله بگیرند.
 
در این مراسم همچنین جواد هاشمی، محمد علی مجاهدی و علی موسوی گرمارودی شعرخوانی کردند.

«از سنگ ناله خیزد: غزل‌مرثیه‌های عاشورایی» به کوشش مصطفی فاطمیان با تقریظ آیت‌الله فاطمی‌نیا از سوی شرکت چاپ و نشر بین‌الملل روانه بازار نشر شده است.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها