مدیرمسئول انتشارات فیروزه تعداد زیاد ناشران نسبت به تعداد اندک کتابفروشان را معضل عرصه نشر دانست و گفت: متأسفانه بیشتر کتابفروشیها هنوز با رویکرد سنتی به فرایند توزیع مینگرند. اگر فرایند کتابفروشی بهتناسب خدماتی که ارائه میدهد، کامپیوتری شود بهگونهای که وقتی یک کتاب برای نخستین بار به فروش میرسد بهصورت اتوماتیک درخواست تهیه آن به پخشی ارائه شود، این گردش شبکهای خرید و فروش کتاب باعث میشود کتابها بهویژه کتابهای چاپ نخست فقط یک بار توزیع نشوند بلکه دوباره یا چندباره درخواست تهیه آنها وجود داشته باشد.
علی بیک بابیان اینکه یکی از علتهایی که کتاب مهجور میماند، نبود شبکه مناسب توزیع است، اظهار کرد: ازآنجا که توزیعکننده در فرایند توزیع کتاب هزینهای را پرداخت نمیکند، کتاب چه به فروش برسد و چه به فروش نرسد چندان فرقی به حالش نمیکند. توزیعکنندگان بیشتر دنبال تهیه کتابهای پُرفروش هستند درنتیجه بخش عظیمی از کتابها از دید مخاطبان مغفول میمانند.
وی توضیح داد: ناشری که کار تخصصی انجام میدهد، در وضعیت نامساعد اقتصاد نشر وقتی با گردش نامناسب کاری خود مواجه میشود، باوجود اینکه فعالیتشان بسیار عالی و حرفهای است، سرمایهگذاری در چاپ این کتابها را کم میکنند و درنهایت به چاپ کتابهایی رو میآورد که با اقبال بیشتری مواجه هستند. در چنین وضعیتی بسیاری از کتابهای ارزشی یا چاپ نمیشوند و یا با تأخیر چاپ میشوند.
عضو اتحادیه ناشران و کتابفروشان بابیان اینکه متأسفانه فقدان سیستم توزیع مناسب کتاب در کشور، باعث شده است بسیاری از مشتریان، از نبود کتابهای موردنیازشان در سطح شهر، ابراز ناراحتی کنند، گفت: پیشنهاد میکنم برای رفع معضل نبود شبکه مناسب توزیع کتاب در کشور و ساماندهی این چرخه، تشکلی راهاندازی شود تا اعضای آن را افراد متخصص حوزه نشر تشکیل دهند.
نظر شما