مصطفی رحماندوست در نخستین همایش اقتصاد نشر کودک عنوان کرد
ناشران ما به فکر ذائقههای امروز نیستند و نگاه سوپر مارکتی ندارند
مصطفی رحماندوست، نویسنده و شاعر کودک و نوجوان در نخستین همایش اقتصاد نشر گفت: بسیاری از کتابها هستند که خواندن آنها مفیدند اما ممکن است ما وقتی برای خواندن آنها نداشته باشیم.
وی افزود: تمایل انسان به شنیدن بسیار زیاد است. وقتی با یک ناشر صحبت میکنیم، تمایل انسان به شنیدن را جزء راههایی که انسان میتواند از طریق آن پول درآورد به رسمیت نمیشناسد.
رحماندوست گفت: تفکر اقتصادی همیشه یک سود معلوم دارد و اگر توسط جاهای دیگر مورد هجوم قرار گیرد شکست میخورد. در دنیا برای فرهنگ ذائقهسنجی میشود اما درحیطه کتاب، ناشران ما به دنبال پیداکردن ذائقههای امروز نیستند.
این شاعر و نویسنده کودک و نوجوان گفت: امروزه بچهها سرشان با وسایل الکترونیک مانند تبلت و موبایل گرم و ممکن است کالایی به نام کتاب سالهای سال دچار همین وضعیت بد باشد. وظیفه ماست که ببینیم باید چکار کنیم که کتاب را در آینده، در قالب تکنولوژی های تازه ارائه دهیم و فروشمان بالا برود و آسیب نبیند.
وی ادامه داد: ناشران باید نگاه اقتصادی داشته باشند اما مواردی باعث شده که تفکر به نیازهای جدید از بین برود، یکی از این عوامل جنگ تحمیلی بوده است. تفکر خاص اقتصادی زمان جنگ و بعد از جنگ سبب شده که ما بخواهیم خیلی زود به پول برسیم چون میترسیم اتفاقی بیفتد و ما از رسیدن به پول باز بمانیم.
وی تصریح کرد: دومین مورد مساله نگاه کاسبکارانه کوچک است که در ما وجود دارد. ما نگاه سوپرمارکتی نداریم و فقط زمانی حاضریم 50 درصد تخفیف دهیم که انبارمان پر شده باشد از کتاب.
وی اظهار کرد: پیشنهاد میکنم به اتفاقاتی که امروزه برای بچهها میافتد نگاه کنید. بچههای امروز ما با بچههای دیروز تفاوت دارند. امروزه «اپ» کامپیوتری با عنوان خواندنیهای دیدنی جای خود را در جهان باز کرده است و بچهها این اپ را به زبان خارجی میخرند و دیگر جایی برای خرید کتاب داخلی باقی نمانده است. امروزه یکی از مشکلات، ترس از ریسک سرمایهگذاری است. این ترس سبب شده شیوههای قدیمی را همچنان تکرار کنیم.
وی افزود: ما باید نیاز جدید در مخاطبانمان ایجاد کنیم و برویم ببینیم با این تغییراتی که در سالهای اخیر رخ داده است چگونه میتوانیم کتاب را بین مخاطبان بیاوریم. باید راههای درآمدزایی کتاب ایجاد کنیم. ناشر و نویسنده و مخاطب سه ضلع یک مثلثاند که باید با هم کنار بیایند تا بتوانند به جایی برسند.
نظر شما