وزیر ارشاد در آیین اختتامیه هفتمین دوره جایزه جلال آل احمد مطرح کرد
جایزه جلال آل احمد ظرفیت بینالمللی شدن را دارد/ داوری این دوره بدون سیاسینگری بود
علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه هفتمین دوره جایزه جلال آل احمد ضمن برشمردن ویژگیهای بارز این دوره از جایزه گفت: به نظر میرسد این جایزه ظرفیت تبدیل به جایزه بینالمللی را دارد، بنابراین از دستاندرکاران آن میخواهم موضوع تسری این جایزه در طرح بینالمللی را پیگیری کنند.
وی ادامه داد: این داستان است که تجربهها و سهم ما را از هستی بیان میکند. بیان داستانی، بیان هنرمندانهای است که مخاطب را با ظرافتهای هستی آشنا میکند. داستانها در شکلگیری شخصیت و روند زندگی نقش موثری داشتهاند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: از طریق داستانها با غمها و رنجها دیگران آشنا و در شادی دیگران شریک میشویم تا به ما شور و هیجان و صبر و شکیبایی میبخشند. قصهها به تدریج با ما بزرگ میشوند؛ آنچه که در میان همه داستانها اهمیت دارد مشترک بودن عنصر روایت و میزان خلاقیت آن روایت است. هرچه این خلاقیت متنوعتر باشد آن روایت سربلندتر است.
مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: من دست همه پدیدآورندگانی که با ذوق و شوق داستانهای ماندگار میآفرینند و میراثداران حکایتنگاران کشور هستند به گرمی میفشارم.
وی ادامه داد: بدون تردید یکی از راههای آشنایی با آداب و رسوم ملتها، آشنایی با متون داستانی و شناخت سنتهای غنی داستاننویسی است. امروز ما با انبوهی از روایات و داستانهای ادبی مواجهیم و اینک جایزه ادبی جلال آل احمد مهمترین رویداد فرهنگی با موضوع ادبیات داستانی در ایران است. هرچند تاکنون این جایزه با افت و خیزهایی همراه بوده، اما امروز به پشتوانه و همکاری دستاندرکاران فرهنگی به جایگاه واقعی نام جلال رسیده است؛ به گونهای که این جایزه قابل ترجمه و ارایه در گستره بینالمللی است.
جنتی ادامه داد: درست است که تاکنون در حوزه نقد ادبی و مستند نگاری کار زیادی انجام نشده و چنان که باید و شاید به آن اهمیت داده نشده است؛ اما جایزه جلال با هدف ارتقای زبان و ادبیات ملی از رهگذر پدیدآورندگان این حوزه، رویدادی درخور است.
وی اظهار کرد: داوری این جایزه در سال جاری طی دو مرحله با هدف نوآوری، استحکام و زیبایی زبان، برخورداری از ارزشهای ملی، برخورداری از قدرت اغنا و تاثیرپذیری عمیق بر مخاطب صورت پذیرفت؛ از این جهت داوری این دوره بدون شائبه سیاسینگری و سطحینگری انجام شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به سایر ویژگیهای بارز این دوره از جایزه جلال آل احمد گفت: در این دوره شاهد شفافیت و صراحت در برنامهریزی و اجرا بودیم به نحوی که اسامی همه داوران و اعضای هیات علمی پیش از آغاز هر گونه فعالیت به صورت رسمی اعلام شد.
جنتی ادامه داد: در این دوره تلاش شد تا از تمام ظرفیتهای ادبی و هنری کشوری در ترکیب هیات علمی و داوران استفاده شود.
وی با اشاره به اهمیت پرداختن به نقد ادبی در کشور گفت: اساسا نقد در کشور ما چه در حوزههای فرهنگی و چه در حوزههای سیاسی هنوز پذیرفته شده نیست. نقد به معنای واقعی یعنی جداکرده سره از ناسره و انتخاب بهترینها.
مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنانش بیان کرد: نقد ادبی امکان درک نکتههای بدیع آثار را فراهم میکند و نشان میدهد چه قوانین و اصولی سبب شده که یک اثری مورد قبول یا بیاعتنایی قرار گیرد.
جنتی با بیان اینکه نقد نوعی آفرینش هنری به شمار میآید گفت: نقد ادبی کاری خلاقانه است و گاه منتقد به اندازه صاحب اثر باید دارای ذوق و صاحب خلاقیت باشد. برخلاف تصور عمومی، کار منتقد فقط بیان معایب آثار نیست. نقد ادبی وقتی مفید خواهد بود که دور از شائبه و اغراض باشد. امیدوارم نقد ادبی در جامعه ما بیش از پیش شناخته و مورد بهرهبرداری قرار گیرد و سایر گونههای ادبی در مسیر تخصصی خود به تعالی برسند.
جنتی عنوان کرد: پیشنهاد میکنم معاونت فرهنگی وزارت ارشاد نسبت به خرید و اهدای برگزیدگان این جایزه به کتابخانههای عمومی کشور اقدام کند و این اقدام تبدیل به آییننامه مصوب شود.
وی در پایان سخنانش گفت: به نظر میرسد جایزه ادبی جلال آل احمد ظرفیت تبدیل به جایزه بینالمللی را داشته باشد بنابراین از دستاندرکاران این جایزه میخواهم موضوع تسری این جایزه در سطح بینالمللی را پیگیری و زمینه آن را فراهم کنند.
گزارش تکمیلی این برنامه متعاقبا اعلام خواهد شد.
نظر شما