سهيل محمودي، شاعر و نويسنده، در يادداشتي كه به مناسبت رونمایی از سایت جدید ايبنا براي خبرگزاري كتاب ارسال كرده نوشته است: «خوشحالم كه در دوره جدید، خبرگزاری کتاب با تغییر نگرشها تلاش کرده تا از تنگنظريها فاصله بگیرد. من در هشت سال دوره گذشته با خبرگزاري كتاب ارتباطی نداشتهام اما امروز فضای ارتباطی آن را مثبت ارزیابی می کنم.»
به همين دليل است كه به طور طبيعي نبايد خيلي از سختگيريها و اعمال نظرها و سليقههاي خود و ديدگاهمان را در اين زمينه رواج دهيم و با محدويتهاي بيجا فضا را محدود و تنگ كنيم. آنچه به عنوان كتاب در ايران منتشر ميشود نويسنده و ناشر دارد و اين كتاب در همين كشور مجوز گرفته، پس بگذاريم به طور طبيعي روال معمول خودش را طيكند و در جامعه مطرح شود.
خبرگزاري كتاب ايران ميتواند به همه كساني تعلق داشته باشد كه كتاب توليد ميكنند، حالا چه هم سليقه من نوعي باشند و چه نباشند. محدوديتهايي كه سالها در این خبرگزاری به دليل برخي از تنگنظريها اعمال ميشد نتيجه نهايياش آسيب رساندن به كتاب و كتابخواني بود.
بايد بدانيم آنچه در ايران منتشر ميشود و نويسنده و ناشرش در ايران كار و زندگي دارد در فضايي اتفاق ميافتد كه به همه تعلق دارد و طبعاً نظر نويسنده و شاعرش بايد ابراز شود و بازتاب يابد. اگر معتقديم همه حق كتاب خواندن دارند بايد اجازه دهيم آثاري كه منتشر ميشوند در مراكز فرهنگي خصوصا خبرگزاري كتاب انعكاس داشته باشند و انعكاسش نيز براي همه روشن باشد تا همه بتوانند از بازتاب خبر آن در «ايبنا» آگاه شوند.
متأسفانه در صدا و سيما شاهديم كه فقط آدمهاي خاصي از اهل فرهنگ ابراز نظر و عقيده ميكنند و معرفي ميشوند و بسياري از شاعران و نويسندگان جديتر و عميقتر هيچ جايي ندارند. اینکه در خبرگزاري اين امكان پيش آمده كه آنها هم بتوانند حضور داشته باشند و آثارشان مورد بررسي قرار بگيرد، قدمي رو به جلو برداشتهايم.
خوشحالم كه در دوره جدید خبرگزاری کتاب با تغییر نگرش ها، تلاش کرده تا از تنگ نظريها فاصله بگیرد و مسئولان مربوطه با وسعت نظر و سعه صدر با كتاب و نويسنده برخورد ميكنند. گرچه برآوردن انتظارات كامل نيست اما در هر حال اوضاع نسبت به سال های پيش تغيير زيادي كرده است.
اين خبرها و اطلاعرسانيهاي به جا و به موقع ميتواند در خبرگزاري كتاب انعكاس خوبي داشته باشد. امسال در نمايشگاه مطبوعات و رسانههاي ديجيتال حضور داشتم. اين در حالي است كه طي هشت سال دوره گذشته، هيچگاه در چنين نمايشگاههايي حضور نداشتهام. همچنین در هشت سال دوره گذشته با خبرگزاري كتاب ارتباطی نداشتهام اما امروز فضای ارتباطی آن را مثبت ارزیابی میکنم.
امسال نیز در نمايشگاه مطبوعات به غرفه ايبنا آمدم و در كنار همكاران ایبنا بودم و با سيد عباس صالحي، معاون فرهنگي وزیر ارشاد گپ زديم. اين يعني بين آنكه فرهنگ توليد ميكند؛ يعني نويسنده، شاعر، محقق و مؤلف با كساني كه امور خدمت رساني در عرصه فرهنگ را بر عهده دارند تعامل جريان یافته است.
اين سخنم به هیچ عنوان تعارف نيست. مجموعهاي مانند معاونت فرهنگي و مسئولان بخش كتاب و خبرگزاري كتاب ايران بايد در خدمت توليد كنندگان باشند و تا هنگامي كه در خدمت توليد كنندگان آثارند در خدمت مخاطب و جامعهاي هستند كه نياز به خواندن و مطالعه در آن جدي و حياتي است. ميدانيد كه سرانه مطالعه در ايران خيلي پايين آمده و بايد تلاش كنيم مظلومي مانند كتاب را با وسعت نظر از مظلويت نجات دهيم. معتقدم وظيفه اصلي خبرگزاري كتاب خدمت به توليد كنندگان كتاب است و اين مهم در نهايت خدمت به مخاطبان كتاب خواهد بود.
نظر شما