سه‌شنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۳ - ۱۹:۲۲
منابع تاریخی بسیاری در منازل مردم در فضای غیراستاندارد نگهداری می‌شود / تأکید بر تدوین دانشنامه فرهنگ سیستان

همزمان با سفر سید رضا صالحی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی به استان سیستان و بلوچستان بر ضرورت تدوین دانشنامه سیستان تأکید شد. وی همچنین گفت: اسناد و منابع تاریخی بسیاری در منازل مردم در فضای غیراستاندارد نگهداری می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در مراسم تودیع و معارفه رئیس کتابخانه ملی سیستان و بلوچستان، آیت‌الله سلیمانی نماینده ولی‌فقیه در استان سخنرانی کرد و در ادامه شیخ، مدیر پیشین مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان سیستان و بلوچستان گزارشی از عملکرد دوران مدیریت خود را ارائه داد و قاسم سیاسر به‌عنوان مدیر جدید این مرکز معرفی شد.

رضا صالحی امیری در حاشیه این مراسم در جمع خبرنگاران گفت: در سازمان اسناد و کتابخانه ملی به‌عنوان مرجع شاخص میراث معنوی کشور ۲٫۷ میلیون جلد کتاب، پنج میلیون نشریه، چند صد هزار نقشه و منابع غیر کتابی ازجمله فیلم، میکروفیلم و آلبوم‌های عکس از تاریخ و چند صد میلیون سند مربوط به ۷۰۰ سال قبل تا به امروز نگهداری می‌شود.

وی با اشاره به نگهداری ۳۸ هزار نسخه خطی و ۳۴ هزار نسخه سنگی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: افزایش ظرفیت و مخازن سازمان اسناد و کتابخانه ملی در اولویت است بر این اساس از مردم تقاضا داریم اسناد و منابع قدیمی خود را برای نگهداری به این سازمان ما تحویل دهند. شمار زیادی از اسناد و منابع تاریخی در منازل مردم بدون اطلاع از ارزش واقعی موجود است که باید در حافظه ملی ایران ثبت شود به همین دلیل می‌خواهیم این منابع را به‌عنوان امانت به این سازمان بسپارند تا حداقل نسخه ای از آن را برداشت کنیم.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: شمار زیادی، در حدود چند میلیون کتاب خطی عربی، فارسی و نشریه در حوزه تمدنی ایران در محدوده کشورهای هند، پاکستان و افغانستان و آسیای میانه وجود دارد که باید به‌تدریج به کشور منتقل یا حداقل از آن‌ها نسخه‌ای برای استفاده فرهیختگان برداشت شود.

او ادامه داد: بر اساس مطالعه صورت گرفته در سازمان اسناد و کتابخانه ملی، ظرفیت‌های فرهنگی و تمدنی سیستان و بلوچستان ناشناخته است و حجم وسیعی از مخازن و منابع غنی شامل اسناد، نسخ خطی و منابع غیر کتابی در خانه‌های مردم نگهداری می‌شود. این منابع و اسناد باید شناسایی و در مکان امن نگهداری شود بر این اساس به‌صورت ویژه از مردم سیستان و بلوچستان تقاضا داریم این اسناد و منابع را به‌صورت امانت، وقف، هدیه و حتی فروش برای نگهداری استاندارد به سازمان ما واگذار کنند.

 
تأکید بر تدوین دانشنامه فرهنگ سیستان

همچنین در ادامه این مراسم سید رضا صالحی ضمن دیدار با کارکنان مرکز اسناد و کتابخانه ملی سیستان و بلوچستان با اشاره به پیشینه تاریخی و فرهنگی این استان، این خطه را به‌عنوان سرزمینی رمزآلود معرفی کرد و بر ضرورت تألیف و تدوین دانشنامه فرهنگ سیستان و بلوچستان تاکید کرد و گفت: سیستان و بلوچستان می‌تواند تبدیل به یکی از دروازه‌های توسعه فرهنگی ایران شود.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با طرح این پرسش که چرا سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرجع مناسبی برای پژوهشگران و اندیشمندان نیست؟ گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی باید مشتری محور شود و قابلیت این را داشته باشد که پژوهشگران و اندیشمندان به‌راحتی بتوانند از امکانات آن بهره‌مند شوند. کتابخانه ملی به‌عنوان یک نهاد فرهنگی ملی باید جایگاه حقیقی خود را در جامعه پیدا کند و صرفاً منبعی برای نگهداری اسناد معنوی نباشد.

صالحی ضمن تأکید بر ضرورت دیجیتال‌سازی منابع کتابخانه ملی گفت: چندی پیش به وزارتخانه فن‌آوری و ارتباطات طرح همکاری را مبنی بر دیجیتال‌سازی کتابخانه ملی پیشنهاد کردیم و امیدواریم به‌زودی تفاهم‌نامه‌ای در این خصوص به امضاء برسانیم.

صالحی از راه‌اندازی اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی به‌عنوان یکی از تجربیات موفق در دوره اخیر یادکرد و گفت: در سازمان اسناد و کتابخانه ملی این قابلیت راداریم که بر اساس فرهنگ، تاریخ و اساطیر ایرانی برنامه‌های فرهنگی را تدوین کنیم و میزبان پژوهشگران و اندیشمندان به مناسبت‌های مختلف در این مرکز باشیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها