کتاب «مدل رتبهبندی شرکتهای مهندسی، تدارک و ساخت IMI EPC RATING))» با هدف معرفی مراحل رتبهبندی شرکتهای مهندسی از سوی جمعی از پژوهشگران سازمان مدیریت صنعتی منتشر شده است
مهندس علی کرمانشاه، مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی، در پیشگفتار این اثر در تشریح ضرورت توجه به اجرای پروژهها با روش EPC آورده است: EPC یکی از عوامل تاثیرگذار در کیفیت و سرعت حرکت در تعالی نظام پیمانکاری صنعتی و اجرای پروژهها با این روش سنجش توان پیمانکاری داخلی و ارزیابی آنها، با توجه به افق ترسیم شده و چالشهای مورد انتظار امکانپذیر است.
وی تاکید میکند که برقراری یک ارتباط منطقی میان بخش کارفرمایی و بخش پیمانکاری میتواند بهعنوان یک عامل تسهیل کننده در روند تعریف و اجرای موفقیتآمیز پروژهها مطرح باشد.
سوسن جدی، مجری طرح رتبهبندی شرکتهای EPC در مقدمه کتاب، ضمن اشاره به جایگاه تهیه یک مدل جامع ارزیابی و رتبهبندی شرکتها از سوی کارفرمایان و سرمایهگذاران آورده است: تهیه این مدل جامع نیازمند صرف وقت و هزینه بسیار و نیروهای متخصص است، بهطور معمول، ارزیابی و رتبهبندی شرکتها از سوی موًًسسات رتبهبندی صورت میگیرد که به دلیل در اختیار داشتن نیروهای متخصص از مزیت نسبی در زمینه ایجاد مدلهای رتبهبندی برخوردارند جدی، تدوین این کتاب را به منظور شناسایی نحوه ارزیابی و رتبهبندی شرکتها دانسته است.
محققان در نخستین فصل این کتاب یعنی «کلیات» در تشریح محتوای طرح در مطلبی با عنوان سابقه طرح عنوانکردهاند، یکی از عوامل تاثیرگذار در توسعه کشور فعالسازی سختافزاری و نرمافزاری و به دنبال آن ارزشآفرینی و تولید ثروت است.
موًًلفان معتقدند که نهادهای سیاستگذار بهعنوان متولی هدایت حرکتهای توسعهای در آزادسازی ظرفیتهای سختافزاری و نرمافزاری کشور، نقش اساسی دارند.
پژوهشگران تاًًکید دارند که یکی از موًًًثرترین ابزارها در برای رفع این نیاز، طراحی و پیادهسازی یک نظام ارزیابی و رتبهبندی کار است تا بتوان با تکیه بر نتایج آن، علاوه بر استقرار یک سیستم پشتیبانی تصمیمگیری برای تقسیم کار در نظام اجرایی کشور، الگویی نیز برای توسعه به دست داد.
اهداف طرح
محققان در تدوین طرح «مدل رتبهبندی شرکتهای مهندسی، تدارک و ساخت IMI EPC RATING))» 10 هدف کلی را ترسیم کردهاند؛ شامل کمک به تحقق اصل 44 قانون اساسی و افزایش تصدیگری مردم و نقش حاکمیتی دولت از طریق تقویت بخش خصوصی و آشکارسازی تواناییها نقاط قوت و ضعف شرکتها تسهیل اجرای قانون حداکثر استفاده از توان فنی، مهندسی، صنعتی و اجرایی کشور در اجرای پروژهها ایجاد مرجعی معتبر برای کمک به کارفرمایان پروژههای صنعتی در شناسایی و انتخاب پیمانکاران شایسته و توانمند متناسب با ماهیت و الزامات پروژهها؛ کاهش وابستگی به پیمانکاران خارجی، و در نتیجه کاهش ریسک توقف با تاًًخیر ناشی از عوامل سیاسی و اجتماعی از قبیل تحریمها؛ تقویت اعتماد متقابل میان کارفرما و پیمانکار از طریق تعیین شایستگی و انتخاب شایستهترینها.
ساختار مدل رتبهبندی شرکتهای EPC
موًًًًلفان در دومین فصل کتاب، در تشریح ساختار مدل رتبهبندی شرکتهای EPC آوردهاند: شایستگی یک شرکت EPC، ترکیبی از زیرساختهای موجود در شرکت برای اجرای پروژهها و همچنین سوابق عملکردی است که ظرفیت شرکت را در استفاده اثربخش از توانمندیهای ایجاد شده نشان میدهد.
یک شرکت EPC شایسته چیست؟
یک شرکت EPC شایسته، شرکتی است که توانمندی خود را برای اجرای موفق و اثربخش پروژهها با استقرار و پیادهسازی نظامهای مورد نیاز، بهرهگیری از منابع کیفی و ارایه سوابقی از عملکرد مناسب خود در گذشته به اثبات میرساند.
«عملکرد شرکت» عنوان مطلبی از دومین فصل کتاب است که شایستگیهای شرکتهای «EPC» را بررسی میکند؛ بنابراین میتوان از دو منظر درباره آن نظر داد.
نویسندگان معتقدند که پتانسیلهای ایجاد شده برای اجرای ماًًًموریتهای سازمان نشاندهنده توانایی سازمان است. علاوه براین، میزان توانایی سازمان در عملیاتیکردن پتانسیلهای مذکور نیز شاهدی در شایستگی سازمان است.
آمده است: «در سومین فصل کتاب درباره منطق ارزیابی شرکتها در مدل EPC آوردهاند، براساس مدل رتبهبندی طراحی شده، امتیاز شرکتها و به تبع آن رتبه هر یک از آنها از طریق تعیین فاصله وضعیت موجود شرکت یا وضعیت ایدهآل تعیین میشود.»
منطق ارزیابی شرکتها به لحاظ کمّّّّی و کیفی
نویسندگان منطق ارزیابی را با دو معیار زیر معرفی کردهاند:
معیارهایی که کیفیت استقرار یک نظام را در شرکت مورد ارزیابی قرار میدهند معیارهای کیفی نامیده میشوند و معیارهایی که بهعنوان ویژگیهای قابل اندازهگیری شرکت محسوب میشوند و میتوان آنها را با روشهای کمّّّّی مورد ارزیابی قرار داد که معیارهای کمّّّّی نامیده میشود.
موًًًًلفان همچنین درباره هر یک از مدلهای ارزیابی کمّّّّّی و کیفی آوردهاند، سازمانهای شایسته برای تبدیل ورودیها به خروجیهای مطلوب و مورد انتظار ذینفعان خود، فرایندها و نظامهایی را تعریف و طراحی میکنند تا به کمک آنها بتوانند در راستای ماموریتها و اهداف خود گام بردارند.
محققان این اثر درباره معیارهای کمّّّّّی با توجه به تعریف تاکید میکنند ویژگیهایی از شرکت که میتوان آنها را با استفاده از اعداد و ارقام تعیین کرد از سوی این دسته از معیارها مورد ارزیابی قرار میگیرند.
نخستین چاپ کتاب «مدل رتبهبندی شرکتهای مهندسی، تدارک و ساخت IMI EPC RATING))» با شمارگان 250 نسخه، در 100 صفحه به بهای یکهزار و 200 تومان از سوی انتشارات سازمان مدیریت صنعتی به بازار نشر عرضه شده است.
درباره مجری طرح
سوسن جدی، مجری طرح «مدل رتبهبندی شرکتهای مهندسی، تدارک و ساخت IMI EPC RATING))» کارشناس ارشد سازمان مدیریت صنعتی است و بیشاز 30 مقاله منتشر کرده است.
نظر شما