جمعه ۱۶ آبان ۱۳۹۳ - ۲۳:۵۶
ملامحمدی: نویسندگان کودک و نوجوان در داستان‌های عاشورایی باید به اصل سند تاریخی وفادار باشند

مجید ملا محمدی، نویسنده کتاب‌های کودک و نوجوان درباره تولید آثار فاخر درباره قیام عاشورا گفت: متولیان فرهنگی با در اختیار قرار دادن منابع اصلی نقل تاریخ می‌توانند در تولید آثار فاخر به نویسندگان کمک کنند.

مجید ملا محمدی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) با اشاره به شباهت‌های کار نویسندگان حوزه کودک و نوجوان و بزرگسال گفت: نویسندگانی که برای کودک و نوجوان و در زمینه روز ماندگار تاریخ بشر یعنی قیام عاشورا قلم می‌زنند درست مانند پژوهشگران جدی حوزه تاریخ باید به سند‌ها و منابع اصلی که برای بیان وقایع تاریخ استفاده می‌کنند وفادار باشند؛ یعنی سند تاریخی مستند و مورد تایید را بدون هیچ دخل و تصرفی نقل کنند.

وی با بیان این‌که نویسنده آثار از این دست وقتی برای کودکان می‌نویسد، کار او تفاوت عمده‌ای هم با نویسنده آثار بزرگسال یا تاریخی و تحقیقی خواهد داشت گفت: تفاوت این آثار نیز در این است که نویسنده کودک و نوجوان باید از قوه تخیل و عناصر داستانی برای تشریح بیشتر موضوع، با مهارت تمام استفاده کند. همیشه عناصر داستانی چون قوه تخیل ، نثز زیبا و صحنه سازی و شخصیت‌پردازی‌ها در جذابیت اثر موثر هستند و می‌توانند برای تاثیرگذاری خوب در دنیای کودکان، به عنوان یک وسیله مورد استفاده قرار بگیرند.

وی تاکید کرد : باید به خوبی توجه داشت که هنگام نقل مستقیم تاریخ، مثلا وقتی از حضرت علی اصغر(ع) صحبت می کنیم یا نحوه ورود امام حسین (ع) به کربلا را توضیح می‌دهیم، درگیر اضافه‌گویی‌ها و حاشیه‌پردازی‌های بدون منبع نشویم و صحنه‌هایی را بنا به سلیقه خود اضافه نکنیم و گفته‌ها را به شکل دیگر یا بر اساس برداشت شخصی به خورد مخاطب کودک یا نوجوان ندهیم. تکرار می‌کنم که باید به اصل سند و تاریخ وفادار بود.

ملامحمدی درباره دیگر شیوه‌های پرداختن به مضامین عاشورایی در کتاب‌های کودک و نوجوان گفت: در حوزه آثار دینی، سیره اهل بیت (ع) کتاب‌های خوب و متنوعی درقالب رمان ، داستان کوتاه، شعر و حتی تصویرسازی وجود دارد. هر چند کارهای بازاری و حاشیه‌ای و حتی ضعیف هم گاهی در این میان به چشم می‌خورد اما نویسندگان خوب و متعهدی داریم که همواره دغدغه خلق آثار نفیس و ارزشمند درباره اهل بیت(ع)، به ویژه واقعه تاسوعا و عاشورا دارند که به گمان من باید مورد حمایت قرار گیرند.

وی درباره چگونگی حمایت ازخلق آثار ارزشمند در  توضیح داد: اگر متولیان فرهنگی و مراکز دینی فرصتی فراهم کنند تا از نویسندگان دعوت به همکاری شود و منابع مستند و خوب در اختیار آنان قرار دهند، قطعا باز هم کارهای خوب و با ارزشی در این زمینه تولید خواهد شد.

ملا محمدی با اشاره به اثربخشی محتوای عاشورایی برای مخاطب کودک و نوجوان گفت : به نظرم در گام اول، پیام‌های عاشورا مبنی بر دلیل حرکت امام حسین (ع) و دلیل رویداد این واقعه بزرگ برای کودکان و نوجوانان بیشتر از شرح جزئیات آموزنده باشد. بازآفرینی شخصیت‌های اصلی در واقعه عاشورا که هر کدام روایت منطقی خاص خود را از پیوستن به کاروان امام حسین (ع) داشته‌اند تا کودکان حاضر در کربلا که شاهد اتفاقات مختلف و دردناک بودند قطعا برای فرزندان ما جذابند و می‌توانند به عنوان اولویت‌های موضوعی در پرداختن به این واقعه بزرگ مورد توجه قرار گیرند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها