جمعه ۹ آبان ۱۳۹۳ - ۰۸:۱۰
کتابدار مشتاق می‌تواند برای ایجاد تحول، بروکراسی را هم دور بزند

مهداد جعفری، رئیس کتابخانه مرکزی استان همدان معتقد است پرداختن هدفدار به فعالیت‌های جانبی در کتابخانه‌ها می‌تواند کتابداران را در بازگشت به رسالت اصلی خود یاری کند. به گفته او: کتابدار اگر به کارش علاقه داشته باشد می‌تواند بروکراسی را هم دور بزند.

جعفری به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره مشکلات کتابداری در کشور اظهار کرد: امروزه اغلب کتابخانه‌ها به ویژه کتابخانه‌های عمومی در روندی که طی سالیان گذشته رخ‌داده از وظیفه اصلی خود که دعوت جامعه به کتاب و کتابخوانی است دور شده‌اند و لزوم بازنگری و بازگشت کتابداران به رسالت اصلی خود به‌شدت حس می‌شود.

وی افزود: یکی از شاخصه‌های حرفه کتابداری، وجود «فعالیت‌های جانبی» در این حرفه است که می‌تواند در قرار گرفتن کتابداران در مسیر اصلی حرفه خود کمک شایانی کند؛ به‌طوری‌که فعالیت‌های جانبی هدف‌دار، در کتابخانه‌ها می‌تواند به نهادینه شدن فرهنگ کتابخوانی در نسل‌های بعدی کمک کند.

رئیس کتابخانه مرکزی استان همدان با ذکر مثالی تشریح کرد: به‌عنوان‌مثال ما پیشنهاد برگزاری یک جشنواره در حوزه کودک و نوجوان را به نهاد کتابخانه‌های عمومی دادیم تا ضمن آن‌که بتوانیم پای خانواده‌ها و به‌خصوص کودکان را به کتابخانه مرکزی بازکنیم و با ارائه و معرفی برنامه‌های کتابخانه، کتاب‌ها و منابع، شاهد حضور بیشتری از افراد جامعه به‌صورت مستمر در فضای کتاب باشیم.

وی ادامه داد: با توجه به این‌که دوران طلایی نهادینه شدن فرهنگ کتابخوانی در انسان سنین کودکی است، برنامه‌های جانبی می‌تواند زمینه حضور در کتابخانه و آشنایی با کتاب را برای این قشر سنی فراهم کند.

جعفری همچنین روزآمد نبودن بیشتر کتابخانه‌ها را از مشکلات کتابداری در کشور عنوان کرد و گفت: با توجه به ارتباطی که با کتابداران و سایر کتابخانه‌های شهرهای دیگر دارم، بیشتر کتابداران معتقدند که افزایش کیفیت منابع و توجه به نظر کتابداران در تهیه منابع می‌تواند در روزآمدی کتابخانه‌ها نقش اساسی ایفا کند.

وی تاکید کرد: نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به‌عنوان متولی کتابخانه‌های عمومی، هرچه بیشتر بتواند به پررنگ شدن نقش کتابداران در کتابخانه‌ها بپردازد، به پویایی کتابخانه‌ها کمک شایانی کرده است.

رئیس کتابخانه مرکزی استان همدان در پاسخ به نظر برخی کارشناسان مبنی بر «روند بسیار کند به‌روزرسانی در کتابخانه‌های دولتی و عمومی» گفت: این موضوع به کتابخانه‌های دولتی اختصاص ندارد، بلکه به میزان علاقه‌مندی و دغدغه کتابداران این کتابخانه‌ها بستگی دارد و نمونه‌های بسیاری هم داریم که در کتابخانه‌های خصوصی هم روزآمدی آن‌گونه که باید باشد نیست.

وی افزود: یک کتابدار اگر علاقه‌مند و مشتاق به کار خود باشد، حتی اگر در یک کتابخانه دولتی و بر اساس شرح وظایف تعیین‌شده ملزم به فعالیت باشد، می‌تواند با خلاقیت و نوآوری، بروکراسی اداری را برای ایجاد تحول در سیستم کتابداری دور بزند و به همین دلیل اعتقاددارم که تنها امکانات منجر به روزآمدی نیست، بلکه علاقه و اشتیاق است که روزآمدی را در کتابداری به دنبال خواهد داشت.

* در این باره بخوانید:
(1) شکراللهی: مشکل کتابداری در کشور کمبود «کتابدار عاشق» است (اینجا)
(2) مدیر کتابخانه ملک: کتابداری امانت کتاب نیست، مهارت اطلاع‌رسانی و علم دانش‌شناسی است(اینجا)
(3) مسئول بخش دیجیتال‌سازی کتابخانه مجلس: کمبود منابع مالی از موانع اصلی دیجیتال‌سازی کتابخانه‌هاست(اینجا)
(4) هما افراسیابی: برخی کتابدارها وظایف اصلی خود را فراموش کرده‌اند/ لزوم تشکیل بانک اطلاعاتی کتابداران (اینجا)
(5) سرپرست معاونت اسناد ملی کتابخانه ملی: کم‌دانشی استاد و دانشجو جدی‌ترین آسیب کتابداری‌ است/ضرورت بازنگری در اعتبار سنجی استادان رشته کتابداری(اینجا)
(6)ابهری: مدیریت کتابخانه‌ها به‌صورت سمت‌های سیاسی درآمده است/ رجبی: پیشینه و رویکرد بیشتر مدیران کتابخانه‌ها فرهنگی است(اینجا)
(7) نوش‌آفرین انصاری: مدیران بیشتر کتابخانه‌ها، تصوری از اهداف و چشم‌اندازهای این حرفه ندارند/ اکثر کتابداران خانم هستند، اغلب مدیران آقا!(اینجا)
(8) سید علی آل داوود: کتابدارن غیر حرفه‌ای چالش عمده کتابخانه‌ها هستند (اینجا)
(9) دانش کتابداران ما به روز نیست (اینجا)
(10) دولت قبل مربیان پرورشی را در مدارس جایگزین كتابداران کرد/ کتابداران همواره از نداشتن صنف منسجم ضربه خورده‌اند (اینجا)
(11) سیاسی‌کاری در انتصاب مدیران کتابخانه‌های بزرگ ظرفیت‌ها را بی‌استفاده می‌گذارد/ چرا فرصت‌ها تبدیل به چالش می‌شوند؟ (اینجا)
(12) سید صادق اشکوری: رابطه مستقیمی بین کتابدار باسواد و افزایش مراجعه‌کننده وجود دارد/ بسیاری از کتابداران با مخازن کتاب آشنایی ندارند(اینجا)
(13) طالعی: نظام آموزشی ما ناظر بر واقعیات جامعه کتابداری نیست / اغلب فارغ‌التحصیلان کتابداری فقط حرف‌های بزرگ می‌زنند (اینجا)

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها