دوشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۰
هدف اُراتُریو عدالت، رساندن کلمات نهج‌البلاغه به مخاطبان است

اصغر همت، بازیگر سینما و تئاتر در نشست خبری نمایش اُراتُریو عدالت که امروز برگزار شد گفت: هدف از اجرای اُراتُریو عدالت این است که کلمات نهج‌البلاغه را به مردمی برسانند که علی دوست هستند و اتفاقی بیفتد که علی را آن‌طور که هست ببینیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست خبری نمایش «اُراتُریو عدالت» امروز دوشنبه 28 مهر با حضور اصغر همت بازیگر، فرشید قاسمی آهنگساز، بابک مهری کارگردان، احسان تارخ مدیر برنامه و محسن ظریفیان مشاور هنری و گرافیست در تالار وحدت برگزار شد.

اُراتُریو عدالت نمایشی است با ترکیب گفتار و موسیقی،کلام امیرالمومنین را با توجه ادبیات آن مقطع به روی صحنه می‌برد. متن نمایشنامه عین به عین سخنان علی (ع) است. دیالوگ‌ها بدون هیچ کاستی از نهج البلاغه بیان می‌شود و هیچ مطلبی به آن اضافه نمی‌شود.

احسان تارخ ابتدای این نشست در سخنان کوتاهی با اشاره به موضوع و زمان اجرای این نمایش گفت: اُراتُریو به معنی نمایش و قطعات آوازی است که متن آن از ترجمه نهج‌البلاغه و سخنان امیرمومنان علی (ع) تنظیم شده‌ و قرار است از 4 تا 10 آبان ماه هرشب ساعت 21 اجرا شود.

وی ادامه داد: برای اجرای این نمایش با هنرمندان بسیاری تماس گرفتیم که متأسفانه هر یک از آن‌ها مشغول انجام کاری بوده‌اند اما تا کنون دو نفر از بازیگرانی که حضور خود را در این اثر قطعی اعلام کرده‌اند اصغر همت و برزو ارجمند هستند.

بابک مُهری کارگردان این نمایش ادامه داد: بیش از 1400 سال است که کسی برای انجام کاری نمایشی سراغ نهج‌البلاغه نرفته است و ما سعی کردیم در متن این نمایشنامه سراغ نهج‌البلاغه برویم که پر از سخنان حکیمانه و کلمات قصار در مورد زندگی اجتماعی – فردی و تفکر اسلامی امیر المومنین است تا آن‌طور که شایسته کلام این حضرت است روی صحنه برویم و اطرافیانمان چیزی را که وجود دارد بشنوند و برایشان تأثیرگذار باشد.

وی با اشاره به تحقیقات بسیاری که به‌منظور ترجمه این آثار انجام داده است گفت: با توانایی اندکی که در ترجمه زبان عربی دارم و تحقیقات بسیاری که انجام داده‌ام از خود کلماتی که در نهج‌البلاغه ذکر شده بود استفاده کردم و تنها با حذف حروف اضافه آن را تنظیم کردم چرا که امیرالمونین در برخی کلمات قصار خود در یک بیان ادبی مفهومی را بیان کرده‌اند که بیش از 16 معنی دارد. به همین دلیل تمام تلاشم این بود که به این متن پایبند باشم و آن را در بستر فاخر موسیقی کلاسیکی بیاوریم که شرقی باشد تا حرکات دیالوگ‌ها و گفت‌و گو‌ها بهتر دیده شود.

مسئولان حمایتی از تئاتر نمی‌کنند

مُهری در ادامه در خصوص ایده اصلی این نمایش توضیح داد: حدود یک سال و نیم قبل که نمایش هفت سخن حکیمانه «هرودوت» را در جشنواره فیلم فجر اجرا کرده بودم به این نتیجه رسیدم که چرا برای ساخت چنین نمایش‌هایی از سخنان حکیمانه بزرگان خود استفاده نمی‌کنیم؟ چرا که هرودوت آن‌طور که ما ایرانی‌ها می‌شناسیم مورخ خوبی برای ایرانیان نبوده و بسیار جانبدارانه ما را زیر سؤال می‌برد.

وی ادامه داد: فکر می‌کردم چرا ما فقط بزرگان را در زمان شهادت به تصویر می‌کشیم و مسائل دیگر زندگی آن‌ها را اجرا نمی‌کنیم؟ از همان موقع بود که این ایده در ذهنم شکل گرفت که از کتاب نهج‌البلاغه استفاده کنم. به همین دلیل می‌خواستم متنی در این خصوص آماده کنم ولی هرچه جلوتر می‌رفتم دیدم چیزی جز خود کتاب نهج‌البلاغه نمی‌تواند در این ادای دین به من کمک کند.

این کارگردان تئاتر در خصوص بخش‌های این نمایش عنوان کرد: اجرای این نمایش حدود 2 ساعت و شامل دو بخش است که در هر دو بخش از کلمات نهج‌البلاغه استفاده و بستر نمایشی در کل کار بر اساس توانایی بازیگران آن چیده می‌شود. در بخش دوم این اثر نمایشی نیز بیشتر تک خوان وجود دارد که شعر و خطبه‌های امیرالمونین را همراه موسیقی می‌خواند.


هدف اُراتُریو عدالت رساندن کلمات نهج‌البلاغه به مخاطبان است

اصغر همت در این نشست  به موضوع این نمایش و هدف از اجرای آن اشاره کرد و گفت: هدف از اجرای اُراتُریو عدالت این است که کلمات نهج‌البلاغه را به مردمی برسانند که علی دوست هستند و اتفاقی بیفتد که علی را آن‌طور که هست ببینیم. زمانی که سریال امام علی (ع) را کار می‌کردیم هدف ما نشان دادن انسانی معمولی اما بزرگ بود که آن را طوری نشان دهیم که اختلافی در دین به وجود نیاید. امیدوارم این اتفاق باعث شود که نه تنها ما بلکه جامعه جهانی متوجه شوند که ما بزرگانی داریم که با گذشت سالیان طولانی هنوز حرف‌هایشان زنده و مستند است.

محسن ظریفیان نقاش و گرافیست این اثر از دیگر حاضران در این نشست بود که گفت: روز اول که این کار به من پیشنهاد داده شد بسیار خوشحال شدم که برای اولین بار در این کشور کاری با موضوع نهج‌البلاغه اجرا می‌شود اما وقتی شروع به انجام کار کردیم دیدم سازمان‌هایی که ادعای تبلیغ دارند همکاری نمی‌کنند به همین دلیل ما روی پای خود ایستادیم و با بودجه خود این اثر را به این مرحله رساندیم.

وی همچنین در پایان در خصوص دید جدیدی که این اثر نسبت به زندگی امام علی (ع) دارد ادامه داد: چون این اثر در ماه محرم اجرا می‌شود می‌خواستیم دید جدیدتری نسبت به این موضوع داشته باشیم به همین دلیل تصمیم گرفتیم از موسیقی و گفتار استفاده کنیم که در آن پایه اصلی کار موسیقی باشد. البته در این اثر رویدادهای تصویری هم اتفاق خواهد افتاد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها