دکتر غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در این مراسم به بیان تلقی خود از مفهوم بسیج به عنوان فردی که انقلاب را درک کرده است پرداخت و گفت: به نظر من بسیج تداوم انقلاب است، با همه خصوصیات انقلاب که خیزشی مردمی و برای خدا بود. هیچ فردی برای دست یافتن به مال و مقام دنیوی انقلاب نکرد و وارد میدان انقلاب نشد.
وی اخلاص، بیتوقعی و بیطمعی را از مهمترین ویژگیهای انقلاب برشمرد و در این باره افزود: همدلی، همکاری، صفا و صمیمت انقلاب را به پیروزی رساند و چنین خصوصیات روحی بود که ناممکن را در کشورمان تحقق بخشید. آرمانهای انقلاب اسلامی، عبادت خداوند، کرامت انسان، برقراری عدالت، مبارزه با ظلم و سلطه و آزادگی و رهایی انسان از هر آنچه شایسته و برازنده تسلط بر انسان نیست، بود که همه اینها در کلام امام خمینی(ره) متبلور و متجلی شده بود تا انقلاب به پیروزی رسید.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه چنین آرمانهایی تنها با روحیه بسیجی میتوانست تحقق پیدا کند به شرح تفاوتهای مهم دوران قبل و بعد از انقلاب پرداخت و گفت: پیش از انقلاب اسلامی هدفمان سلبی و سرنگونی حکومت طاغوت بود که به انجام رسید. پس از انقلاب، همان روحیه با عنوان بسیج، شکل ایجابی به خود گرفت. در دورانهای مختلف پس از انقلاب اسلامی از جمله دوران سازندگی، به اثبات و تأمین آرمانهایی و در نهایت ما قبل از انقلاب در ذهن داشتیم و باید اکنون با همان اخلاص، بیطمعی آن را عینیت ببخشیم. روحیه بسیجی با توجه به هدف ایجابی که دارد، باید سازماندهی شود و این سازماندهی مهم است.
حداد عادل از هنرمندان و نویسندگان به عنوان گروهی یاد کرد که با بهرهمندی از استعداد خدادادی میتوانند ارزشها را از نسلی به نسل دیگر منتقل کنند و ادامه داد: سرنوشت انقلاب و آینده آن در گرو انتقال ارزشهای انقلاب به نسلهای آینده است. انقلاب اسلامی این گونه بیمه میشود و اگر نتوانیم، همان اتفاقی در انتظار انقلاب ماست که بر سر سایر انقلابها آمد. البته اکنون انقلاب اسلامی به لطف الهی تداوم پیدا کرده است و از مرزهای جغرافیایی کشور هم فرا رفته. این نشان میدهد که انقلاب ما در نسل خود متوقف نمانده و پویایی و ارزشها را حفظ کرده است.
وی با اشاره به وظایف جداگانهای که بر عهده موسیقی و ادبیات است، به دو کتاب تازهای که با موضوع دفاع مقدس مطالعه کرده بود، پرداخت گفت: «پایی که جا ماند» و «من زندهام» را به تازگی مطالطعه کردهام. با مطالعه این کتابها، وقتی دیدم این قلمها برای جاودانه کردن این ارزشها به کار گرفته شده است، دلم مالامال از امید شد و تأسف میخورم از این که فرصت ندارم همه چیزهایی را که مینویسید بخوانم.
حداد عادل در بخش دیگری از سخنانش به تحولات تازه در فرهنگستان زبان و ادبیان فارسی پرداخت و گفت: امسال در گروه ادبیات انقلاب اسلامی فصلنامهای با عنوان انقلاب اسلامی و درسنامهای برای دانشگاهها تدوین کردهایم تا تدریس ادبیات، انقلاب اسلامی در دانشگاهها نظم و انضباط خود را بیابد. همه باید کمک کنیم، چرا که به هیچ وجه حق نداریم ذرهای ناامیدی به دلهایمان راه دهیم و خداوند حامی امیدواران است.
سردار حسین همدانی راوی خاطرات دوران دفاع مقدس در آثاری چون «راز نگین سرخ» و جلد دوم «همپای صاعقه» نیز در این مراسم، گفت: انتشار ترجمه این کتابها در سوریه با استقبال کمنظیری مواجه شد به گونهای که چاپ نخست کتاب در همان نیم روز ابتدایی به فروش رفت. این مهم رسالت و وظیفه نویسندگان و ناشران را سنگینتر خواهد کرد.
وی از نویسندگان و هنرمندان به عنوان افسران جنگ نرم یاد کرد و ادامه داد: هنرمندان و نویسندگان باید با توان قلمی خود جنایتهای گروههای منحط علیه مسلمانان را به دنیا نشان دهند.
رضا رسولی، دبیر هشتمین جشنواره ادبیات داستانی بسیج دیگر سخنران این آیین بود که «بسیج» را داستانی معرفی کرد که اگر ماجرای آن نوشته میشد، یا جایزه خود جشنواره «بسیج» را از آن خود میکرد یا در بخشی ایجاد نشده از جوایز «بوکر» یا «نوبل ادبی» حائز رتبه میشد.
در بخشی از یادداشتی که رسولی برای حاضران میخواند، چنین آمد: «... سفر به گرای داستان بسیج گرچه رقابتی بود، اما نه از جنس رقابتهای «قیدار» و «شاهرخ قرتی»، رقابت رفاقتی جوجه اردکهای زشت است که روزی با پر گشودن قوهای زیبای داستاننویس بسیج، نوک مرغ و خروسهای مردنی مرداب وابستگی را به زمین فرو خواهند برد. حالا حق بدهید که میان سه هزار و 595 داستان گل و گلبهاری، من و امیر نصیربیگی و خانم سهیلا عبدالحسینی و چند ده داور استانی و 6 داور ممتاز این مرز و بوم دور از جان همه شما بشویم یک پا «آلیس در سرزمین عجایب» و برای خواندن و داوری و اجرای 31 اختتامیه استانی و بالاخره انتخاب چند اثر برتر مثل علیبابا دنبال چراغ جادو و غول معروفش بگردیم. البته اگر به جای سیمرغ 100 مرغ هم میشدیم، بعید بود بتوانیم از سطح اعتبارات مدیر مدرسه همین دکتر حسین قنادیان خودمان را میگوییم بربیاییم و صد البته امید به تدبیر و امید کسی غیر از بسیج نداشته باشیم.»
نظر شما