یکشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۳ - ۰۷:۱۸
مقدمه ادبی-تاریخی وزیر ارشاد بر «درسنامه خلیج فارس» و مکتب هفت کشور ایرانی

دکتر علی جنتی در مقدمه کتاب «درسنامه وصف خلیج فارس در نقشه های تاریخی » ضمن قدردانی از دو ایران پژوه عالیقدر - دکتر حسن حبیبی و دکتر محمد حسن گنجی- که دیگر در بین ما نیستند تاکید می‌کند که «ذخایر و زیبایی‌های این کهن بوم وبر از گذشته‌های دور تاکنون رشک حسودان و تمامیت خواهان را برانگیخته تا خام دستانه اندیشه تسلط بر آب و خاک سرزمین فیروزه ای را در سر بپروراند.»

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- در زیر مقدمه علی جنتی، وزیر ارشاد را بر این کتاب می خوانید:
به نام آنکه جان را فکرت آموخت
زمین را چو ازعرش بنگری در ترنم است و گردن آویزی مرصع نشان برسینه دارد، ایران نام، که نگین تابناکش خلیج فارس چشم‌های همه را خیره کرده و زیاده خواهی طمع‌کاران را همراه داشته است.
تو ای نازنین میهن ای خاک پاک
زانوار حق چهره‌ات تابناک

دیرینه سرزمین ایران همواره مهد عالمان ،عارفان و عاشقان دانش و هنر بوده است ،بی دلیل نیست که خاتم پیامبران و برگزیده عالمیان خطاب به سلمان فارسی می‌فرمایند: اگر دانش در ستاره ثریا باشد مردمانی از پارس بدان دست می‌یابند.
ذخایر و زیبایی‌های این کهن بوم وبر از گذشته‌های دور تاکنون رشک حسودان و تمامیت خواهان را برانگیخته تا خام دستانه اندیشه تسلط بر آب و خاک سرزمین فیروزه ای را در سر بپروراند.
خدایا نگهدار این مهر شهر
ز اهریمنان و از آسیب دهر
کله گوشه‌اش را به خورشید سای
به شادان دلش شادی جان فزای

این نگین ارزشمند و بحر پر برکت از آغاز تا امروز از آن سرزمین ایران بوده و خواهد بود و با کوشش عالمانه بزرگانی چون دکتر حسن حبیبی و دکتر محمد حسن گنجی که در اثبات علمی تعلق خلیج فارس به سرزمین پارس بسیار کوشیده‌اند هیچ کس توان جسارت و تعدی به این نشان عزت و افتخار را نخواهد داشت.
شخصیت برجسته علمی فرهنگی و مهم تر از آن منش اخلاقی دکتر حسن حبیبی و دلبستگی بی حد و حصر او به سرزمین ایران و فرهنگ و پیشینه آن بر تمام اهل فضل و فرهنگ روشن است. او به ترکیب هماهنگ و کم نظیری از عشق به اسلام و ایران در کسوت یک دولتمرد رسیده بود.
بنیاد ایران شناسی و گسترش فعالیت‌های آن و طبع آثار و اسناد ارزشمند تاریخی همه از برکت وجود او و یادگار ماندگار این شخصیت بزرگ است. جبیبی توامان مرد سیاست و فرهنگ بوددر میان دولتمردان معاصر ایران اندک‌اند رجالی که از موقعیت و ظرفیت‌های سیاسی خود برای پیشبرد دانش در سطح ملی مایه گذارند همان گونه که ساختار و بسیاری از منابع جغرافیایی آکادمیک امروز ایران مدیون چند دهه تلاش علمی فرهنگی پژوهشگر خستگی ناپذیر دکتر محمد حسن گنجی پدر علم جغرافیا در ایران است. هم افزایی دانش و تجربه این دو ستاره سپهر فرهیختگی و دقت و وسواس علمی و تحقیقی آنان در گرداوری منابع و اسناد تاریخی زمینه طبع و نشر آثار ارزشمندی بود که کتاب حاضر یکی از آن‌هاست.این اثر کتابی فنی و مبتنی بر اطلاعات و داده‌های روشن و صریح علمی است که در نظری اجمالی به آن در می‌یابیم که پژوهندگان و پدیدآورندگان با برداشتن غبار زمان از نقشه‌ها اسناد و کتاب‌های معتبر پیشینیان مخاطب را به سهولت و در یک توالی منطقی با نقشه‌ها مکتوبات و روایت‌های کهن در باب نقشه نگاری ایرانی و فرنگی آشنا می‌کنند و آنچه را شرط اثبات یک حقیقت علمی تغییر ناپذیراست با استناد دقیق بر منابع علمی می‌نمایانند که البته از چنین بزرگانی چنین آثاری انتظار می‌رود
تردیدی نیست که طبعانی اثر ارزنده علمی نشان افتخار دیگری است بر حقانیت حاکمیت ایران بر حلیج فارس و بزرگداشت دو اندیشمند معاصر که در فراهم آوردن منابع اسناد و نقشه‌های تاریخی بسیار کوشیده‌اند و امروز در میان ما نیستند.
از پدیداورندگان و ناشر این اثر ارزنده قدردانی می‌کنم و دست‌های همه دوستداران و دلبستگان به این کهن بوم و بر را می‌فشارم.
ایا گاهوار عزیزان من
تو ای ایزدی مرز ایران من
جهان تا چهان است آزاد باش
بر و بوم مردان آزاد باش


علی جنتی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
تهران، امُرداد 1393 خورشیدی

 کتاب«درسنامه وصف خلیج فارس در نقشه‌های تاریخی: یادمان دکتر حسن جبیبی و دکتر محمد حسن گنجی» پژوهشی است به اهتمام مریم گیور و حمیدرضا بختیاری فرد، که با حمایت معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توسط نشر «سپند‌مینو» با شمارگان سه هزار نسخه به قیمت 25 هزار تومان، مرداد 1393  منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها