دکتر جعفر آقایانی چاوشی، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره بیتوجهی برخی نخبگان کشور نسبت به معرفی دانشمندان بزرگ ایرانی اظهار کرد: متاسفانه برخی نخبگان ما فقط عنوان نخبگی را یدک میکشند و کار اساسی در حوزه علم انجام نمیدهند. بهویژه در حوزه معرفی دانشمندان ایرانی مانند ابوریحان بیرونی، زکریای رازی یا ابوعلیسینا دغدغه ندارند.
بیگانهپرستی علمی در دانشگاهها
وی با انتقاد از بیتوجهی جامعه دانشگاهی به زندگی علمی دانشمندان ایرانی افزود: دیوارهای دانشکده فیزیک دانشگاهی مانند صنعتی شریف، از تصاویر دانشمندان فیزیکدان و شیمیدان غربی پوشیده شده است، اما یک تصویر از رازی یا ابوریحان دیده نمیشود. این در حالی است که در یکی از دانشکدههای پزشکی در فرانسه، تندیس سنگی از چهره رازی قرار داده شده است.
مترجم کتاب «النجاره» اثر برگزیده کتاب سال جمهوری اسلامی ایران گفت: در کشور لائیکی مانند فرانسه، مجسمه بسیاری از دانشمندان ایرانی مانند ابنسینا و رازی نصب شده است.
نخبه علم خودی را قبول ندارند
این مدرس دانشگاه صنعتی شریف، درباره دلایل بیتوجهی به دانشمندان قدیم ایران گفت: متاسفانه بخشی از جامعه دانشگاهی ما در حدی غیرقابل تصور غربگرا هستند، حتی آشنایی اندکی با دانشمندان ایرانی ندارند، در حالیکه انتظار میرود در جمهوری اسلامی ایران، اهمیت بیشتری به دانشمندان این مرز و بوم داده شود، اما متاسفانه شاهدیم برخی از افراد جامعه، نخبه علم خودی را قبول ندارند.
دبیر علمی همایش ملی «حکیم محمدبن زکریای رازی» افزود: یک فرانسوی با افتخار درباره دانشمندان کشورش مانند روسو، دکارت و پاسکال حرف میزند، اما در ایران کتابهای ویتگنشتاینی ترجمه میشوند و در مقابل کتابهایی درباره زندگی و تلاشهای علمی دانشمندی مانند رازی بسیار اندک است. از معدود افرادی که درباره آثار رازی کتابهایی نوشتهاند، مرحوم نجمآبادی است.
آقایانی چاوشی گفت: از نوع نگاه و بیتوجهی برخی مدرسان دانشگاه، نسبت به زندگی دانشمندان ایرانی ناراحتم. خودکمبینی این افراد از یکسو و ایجاد مانع برای معرفی دانشمندان ایرانی از سوی دیگر، ناراحتی انسان را تشدید میکند.
غرب به دانشمندان ما بیشتر توجه دارد
وی درباره توجه جامعه علمی غرب به دانشمندان ایرانی افزود: دانشگاه کمبریج، یک شماره از نشریه «تاریخ پزشکی» خود را در سال 2012 به معرفی و بررسی آثار و زندگی علمی زکریای رازی اختصاص داده بود.
استادیار گروه فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: زکی اسکندر، یک دانشمند مصری مسیحی است که موضوع پایاننامهاش درباره رازی است. «رازی و کیمیا»، «شیمی رازی»، «آزمایشهای بالینی رازی» و یک نسخه خطی از ترجمه لاتینی کتاب رازی مربوط به سال 1497 نیز از جمله موضوعات مقالات منتشر شده در نشریات غربی است.
آقایانی چاوشی اظهار کرد: برخی نشریات در غرب، رازی را بهعنوان یک دانشمند عرب معرفی میکنند و یکی از اهداف برگزاری همایش ملی «حکیم محمدبن زکریای رازی» نیز تاکید بر ملیت ایرانی رازی برای جهانیان است.
تقویت روحیه خودباوری، هدف همایش رازی
وی درباره مخاطبان همایش «حکیم محمدبن زکریای رازی» گفت: با توجه به تلاش غرب در تضعیف روحیه خودباوری در ایرانیان، تقویت این جنبه در بین مدرسان دانشگاه و دانشحویان، از اهداف اصلی برگزاری این همایش ملی است.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف، درباره تلاش برای انعکاس زندگی دانشمندان ایرانی در منابع درسی تصریح کرد: ماجرای زندگی دانشمندان ایرانی در محتوای منابع آموزشی ما کمرنگ است، در حالیکه دانشآموزان اروپایی و از جمله فرانسوی، صاحب منابع قطوری با موضوع زندگی دانشمندان خود هستند. نخبگان باید منابع درسی را تولید کنند و رسانهها باید به وجدان نخبگانی که نسبت به زندگی دانشمندان بزرگ خود بیتوجهاند شلاق بزنند و یادآور شوند که ما پیشرفت نمیکنیم مگر با خودباوری.
نظر شما