شنبه ۸ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۸
اقتصاد بالاتر از فرهنگ ایستاده است/ کتاب از شکاف موضوعی رنج می‌برد

کتاب «مدیریت نوین توریسم جهانی» در اندیشگاه مرکز اسناد و کتابخانه ملی نقد و بررسی شد و منتقدان در بررسی این کتاب به مقوله فرهنگ و شکاف موضوعاتی در این اثر پرداختند و اذعان داشتند کتاب از شکاف موضوعی رنج می‌برد.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- نشست نقد و بررسی کتاب «مدیریت نوین توریسم جهانی» با حضور دکتر مرتضی رزم‌آرا، سید جلال حیدری‌نژاد، نعیمه امامی و یکی از نویسندگان کتاب (محمد محمودی‌میمند) شنبه 8 شهریورماه در اندیشگاه مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

رزم‌آرا، در بررسی کتاب حاضر گفت: ویراستاران علمی به عنوان نگهبانان اصلی و اولیه یک اثر به شمار می‌آیند اما متاسفانه این کتاب از وجود این نگهبان بی‌بهره بوده است.

وی با اشاره به این‌که ویراستاران علمی در ایران کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند گفت: نبود ویراستار علمی در نظارت این اثر خدشه بزرگی بر پیکر آن وارد کرده است. متاسفانه در ایران کتاب‌ها بیشتر از سوی ویراستاران دستوری بررسی می‌شوند، در حالی که جایگاه ویراستاران علمی مهم‌تر است.

این کارشناس زبان‌شناسی تطبیقی و تاریخی با بیان این‌که منتقدان دومین نگهبان کتاب هستند گفت: منتقدان به تولید بهتر کتاب کمک می‌کنند و آن را نابود نمی‌سازند.

خلط اقتصاد، فرهنگ و جامعه‌شناسی

وی افزود: متاسفانه کتاب حاضر از چالش و شکاف موضوعی رنج می‌برد. به عبارتی خوانندگان پس از مطالعه سه فصل نخست کتاب احساس می‌کنند با دغدغه اقتصاد و فرهنگ از سوی نویسنده مواجه هستند و انتظار دارند در ادامه کتاب نویسندگان جامعه‌شناسی توریسم را رصد کنند اما متاسفانه پس از این فصل کتاب به لحاظ ساختار موضوعی ترک می‌خورد.

رزم‌آرا در ادامه نشست نقد و بررسی کتاب مدیریت نوین توریسم جهانی افزود: از فصل چهارم به‌ویژه فصل پنجم مولفان به موضوع بازاریابی در توریسم پرداخته و در کمند بازاریابی اسیر شده‌اند و شکاف مشهودی در موضوع‌های کتاب دیده می‌شود.

وی در بخش دیگری از سخنانش به نقش کتابدار و شهروند الکترونیکی پرداخت و گفت: هنگامی که بحث شهروندی الکترونیکی در کشور به وجود بیاید نقش کتابداران در کتابخانه‌ها نیز چندان مشهود نیست چرا که کتابی برای قرار گرفتن در کتابخانه‌ها وجود ندارد.

این کارشناس در ادامه با اشاره به امکانات تفریحی و رفاهی در کشورها برای جذب توریست گفت: به عنوان مثال تعبیه سرویس بهداشتی در کشورها امر مهمی است، چنان‌که با توجه به استاندارد جهانی می‌باید هر 500 متر به 500 متر، یک سرویس بهداشتی تعبیه شود اما این موضوع در کشوری مانند ایران رعایت نمی‌شود.

جای فرهنگ در کتاب خالی است

سپس نعیمه امامی، پژوهشگر و کارشناس انسان‌شناسی درباره انسان‌شناسی و توریسم با نگاهی به کتاب حاضر سخن گفت. امامی با اشاره به این‌که گردشگران برای مطالعه مقصد خود نیازمند کتاب هستند، گفت: این کتاب از متنی روان و یکدست بهره‌مند است اما جای خالی «فرهنگ» به عنوان مقوله اصلی در جذب توریست در این کتاب دیده می‌شود.

این کارشناس با اشاره به سابقه انسان‌شناسی به عنوان علم در نیمه قرن نوزدهم افزود: تمام زوایای انسان از قبیل تبار، نژاد، بیولوژی، فرهنگ و اقتصاد در علمی به عنوان انسان‌شناسی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

این پژوهشگر عرصه انسان‌شناسی در ادامه این نشست با تاکید بر این‌که مساله فرهنگ بخش مهمی از علم انسان‌شناسی را تشکیل می‌دهد اظهار کرد: نمی‌توان بدون فرهنگ به علم انسان‌شناسی دست یافت چرا که فرهنگ موتور محرکه انسان است.

امامی گفت: آن‌چه در این کتاب بیشتر به چشم می‌خورد مساله اقتصاد در توریسم از منظر نویسندگان است اما مساله فرهنگ که جزء لاینفک توریسم است در این کتاب کمتر دیده می‌شود. همچنین بحث فرهنگی در این کتاب و اشاره به نمادهای فرهنگی در آیین‌های ایران کمرنگ است.

وی افزود: مولفان می‌توانند برای چاپ‌های بعدی کتاب از برخی تصاویر فرهنگی و قومی ایران برای جلب توجه خوانندگان خود استفاده کنند. وی آیین‌هایی مانند گلابگیری در کاشان و «زار» در سیستان را از جمله آیین‌های بومی ایران در جذب توریسم عنوان کرد.

انتخاب جزییات برای نقد، ظلم به کتاب است

سخنران بعدی این نشست سیدجلال حیدری نژاد، پژوهشگر و فعال عرصه توریسم بود. وی در نقد خود به این اثر عنوان کرد: برای نقد یک کتاب نباید جزئیات فرعی را انتخاب کرد چرا که به نظر می‌رسد نویسندگان ادعایی درباره مردم‌شناسی و سایر موضوع‌های مورد بحث منتقدان ندارند. من معتقدم انتخاب این جزییات ظلم به کتاب است.

سردبیر نشریه آنلاین شیرازه با اشاره به این‌که این کتاب از پراکندگی‌هایی رنج می‌برد اظهار کرد: در عین این پراکندگی‌ها و شکاف موضوعاتی، این کتاب دید خوبی از توریسم به خوانندگان می‌دهد.

وی در ادامه گفت: عنوان فرعی کتاب با مضمون «شناخت مفاهیم، اصول و بازاریابی توریسم» عنوان مناسب‌تری برای کتاب است زیرا هنگامی که از مدیریت نوین سخن می‌گوییم سوالی ایجاد می‌شود در حالی که آن‌چه در کتاب آمده بیشتر به مساله مفاهیم اشاره دارد و اطلاعات تحلیلی از آمارهای توریسم پایین است.

امکان ورود تخصصی به موضوع‌ها فراهم نبود

در ادامه نشست بررسی کتاب «مدیریت نوین توریسم جهانی» دکتر محمد محمودی به عنوان یکی از مولفان این کتاب در پاسخ به نقدهای صورت گرفته گفت: همان‌طور که می‌دانید به تالیف کتاب به عنوان یک کار تجاری نگریسته می‌شود ولیکن تالیف کتاب حاضر از سوی بنده و همکارم ناشی از عشق و علاقه به مبحث توریسم بوده است.

این عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور افزود: نمی‌توان در تالیف یک اثر همه جوانب را سنجید، مقوله فرهنگ نیز از جمله آن مقولات محسوب می‌شود که امکان ورود تخصصی به این موضوع در این کتاب فراهم نبوده است. برای ایجاد توسعه در صنعت توریسم نیاز به فرهنگ توسعه و اقتصاد داریم که البته ارایه تصاویر در کتاب می‌تواند بحث انتقال فرهنگ را مطرح کند که البته آن هم موضوع این کتاب نبوده است.

محمودی در پاسخ به انتقاد رزم‌آرا درباره نبود پیشینه در کتاب گفت: همان‌طور که می‌دانید بحث پیشینه علمی مختص پایان‌نامه‌ها و روش تحقیق است در حالی که در کتاب الزامی برای درج پیشینه وجود ندارد در حالی که مولفان این کتاب تلاش کردند از تمامی منابع برای پیشبرد اهداف علمی آن استفاده کنند.

وی با اشاره به این‌که استفاده از منابع قدیمی دال بر نازل‌بودن سطح کتاب نیست افزود: مباحثی مانند شهروند الکترونیک در توسعه توریسم در این کتاب مورد بحث قرار گرفته است. همچنین بررسی جاذبه‌های توریستی ایران نیز از مقولات کتاب نبوده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها