شنبه ۸ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۸:۱۲
اعتماد مردم به کتاب در 8 سال گذشته از دست رفت/ شمارگان چندصدهزارتایی راه عبور از بحران فرهنگی

رضا رئیسی معتقد است عملکرد هشت ساله دولت گذشته در حوره فرهنگ باعث ریزش مخاطبان ادبیات و بی‌اعتمادی مردم نسبت به نشر و بازار کتاب شد و مصطفی جمشیدی هم راه‌حل بهبود وضعیت نشر کتاب در کشور، انتشار این کالای فرهنگی با شمارگان نیم‌میلیونی و ضرورت عبور از کمیت و پرداختن به کیفیت آثار می‌داند.

رضا رئیسی که در مراسم رونمایی چاپ سوم «قطار پنجاه و هفت» اظهار کرده بود «کتابم پس از 6 سال توقیف محترمانه منتشر شد» به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: خوشحالم دست‌کم با نشانه‌هایی روبرو شدیم که گشوده شدن راه‌های نجات ادبیات داستانی را مژده می‌دهد. آن‌هم پس از هشت سال که مخاطبان این حوزه را از دست دادیم. 

وی درباره دلایل این موضوع توضیح داد: هر قدر مردم گرفتار شوند، فرصت مطالعه کمتری به دست می‌آورند. متاسفانه در هشت سال دولت گذشته چنین اتفاقی افتاد و حالا بازگرداندن مخاطبان مهم است. وقتی کتاب منتشر شود و مخاطب نداشته باشد فایده‌ای به حال ادبیات ندارد. 

رئیسی ادامه داد: برای پیشبرد اهداف فرهنگی، در وهله نخست آرامش ذهنی و فکری و اقتصادی موثر است. به نظرم دولت باید شرایط جامعه را بازیابی کند. هشت سال زخم خوردیم و مخاطب از دست دادیم و خسارت دیدیم. جامعه زخم خورده خیلی چیزها را از دست می‌دهد. 

نویسنده «کبوتر و قلب سنگی» تصریح کرد: بدون شک برخورد دولت قبلی بی‌اعتمادی‌های زیادی در جامعه ایجاد کرد. وقتی فردای انسان روشن نباشد، حتی نمی‌تواند برنامه‌ریزی کند. متاسفانه هنوز هم تبعات هشت سال بی‌اعتماد سازی در ارکان جامعه باقی مانده و حالا باید برای بازگشت به شرایط متعادل برنامه‌ریزی کنیم. 

رئیسی پیش از این هم در گفت‌وگو با ایبنا اظهار کرده بود: «برنامه‌های فرهنگی دولت یازدهم نباید به کندی جلو برود».

لزوم انتشار کتاب با شمارگان نیم میلیون نسخه!

مصطفی جمشیدی،‌ داستان‌نویس نیز با بیان این‌که هیچ نویسنده‌ای دوست ندارد کارش ممیزی شود، به ایبنا گفت: گذشته از مسائل و مشکلات اقتصادی، تحریم‌ها و مباحثی که درباره گرانی کاغذ مطرح می‌شود، معتقدم باید از کمیت عبور کنیم و به کیفیت بپردازیم.

وی افزود: معتقدم یک شورا می‌تواند نخست درباره کیفیت آثار نظر دهد و در صورت تایید، کتابی را حتی در شمارگان نیم میلیون نسخه منتشر کند.

ادعای انتشار کتاب در شمارگان نیم میلیون نسخه آن‌هم در چنین شرایطی، رویا پردازانه و فانتزی نیست؟ جمشیدی در پاسخ به این پرسش تصریح کرد: خیر! معتقدم همانطور که درباره یکی از  آثار سیمین بهبهانی این اتفاق افتاد، انتشار کتاب دیگر نویسندگان و شاعران هم با شمارگان چندصدهزارتایی رویا نیست، به شرط اینکه ابتدا از نظر کیفیت بررسی شود و دست کم 10 استاد صاحب‌نظر درباره‌اش نظر بدهند و پس از انتشار از آن حمایت کنند. 

خالق «وقت نیایش ماهی‌ها» که پیش از این در گفت‌‎وگو با ایبنا از  نقش گرانی کاغذ بر کیفیت کتاب‌ها صحبت کرده بود افزود: متاسفانه کتابسازی به حدی در حوزه متعدد رایج شده که حتی وقتی اثر شاخصی هم منتشر می‌شود، در انبوه این کتابسازی‌ها به چشم نمی‌آید.

جمشیدی با تاکید بر این‌که کتابخوانی در دنیا هم دچار بحران شده اظهار کرد: فکر می‌کنم در توزیع هم باید عملکرد بهتری داشته باشیم و انجمن‌های صنفی چاپ به سمت پخش بهتر و گسترده‌تر حرکت کنند. چه ایرادی دارد در هر کیوسکی که سیگار فروخته می‌شود، امکان سفارش کتاب را هم پدید آوریم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط