ادبيات فارسي شاعر زن موفق ندارد
شنبه 25 مرداد 1393؛ مهمترین رویداد خبری غیر ادبی رسانه ها در این روز خبر برگزاری جلسه استیضاح فرجی دانا در چهارشنبه بود. روزنامه آرمان در این روز گفت و گویی با رضا شنطیا به مناسبت چاپ کتاب «ده فرمان» منتشر کرد. وی درباره اینکه چرا ادبیات فارسی شاعر زن موفق ندارد؟ می گوید: به چند دليل ادبيات فارسي شاعر زن موفق ندارد، يكي خود زبان فارسي است. زبان فارسي زبان مردمحوري است، نحوي براي زنها در زبان فارسي مشخص نيست، شناسهاي براي شناختن فاعل زن در زبان فارسي مشخص نيست، شعر عاشقانه فارسي توسط مردها نوشته شده است. به دلايل اجتماعي زنها ابزار ابراز نداشتند و نميتوانستند هم سطح شاعران مرد خودشان را، در ادبيات فارسي نشان دهند. به همين خاطر است كه شما ميبينيد تعداد شاعران زن در ادبيات كلاسيك انگشت شمار است.
تاسف دو نویسنده از عمر کوتاه جایزه های ادبی
یک شنبه 26 مرداد 1393؛ مهمترین اخبار جراید در این روز مربوط به اکران فیلم شهر موش ها و شکایت از مدیران سابق بهداشت و استاندارد به دلیل وجود روغن پالم در شیر بود. روزنامه ایران در این روز از تاسف دو نویسنده به دلیل عمر کوتاه جایزه های ادبی خبر می دهد و می نویسد: محمود حسینیزاد، داستاننویس و مترجم که داوری جایزه گلشیری را بر عهده داشته در اینباره می گوید: کسانی که این جایزهها را راه میاندازند از راهاندازی جایزه هدفهای شخصی دارند و پس از مدتی که خواسته شخصیشان برآورده شد یا اینکه از این کار خسته شدند جایزه را تعطیل میکنند. در همینباره علی خدایی، داستاننویس، برگزیده و داور برخی دورههای جایزه گلشیری هم درباره علت کوتاه بودن عمر جایزههای ادبی خصوصی گفت: بهتر است بگوییم جوایز آب میروند و این شاید به دلیل این است که یا خیلی سبک هستند یا خیلی سنگین.
معتمدآریا از نگاه قوکاسیان کتاب شد
دوشنبه 27 مرداد 1393؛ مهمترین خبر این روز روزنامه ها نیز پیگیری به جلسه استیضاح وزیر علوم و درخواست دولت برای موکول شدن این جلسه به چهارشنبه هفته جاری مربوط می شود. روزنامه بانی فیلم در این روز خبر از انتشار کتاب «نقش آبی سیمین» نوشته زاون قوکاسیان بعد از چهار سال می دهد. زان قوکاسیان درباره این کتاب به بانی فیلم می گوید: در این کتاب فهرست فعالیت های فاطمه معتمد آریا و نگاه به کارهای اوبه روز شده و مطالب تازه ای از محمود کلاری، سید محمد بهشتی، رخشان بنی اعتماد، ایتالو اسپینلی و ... به آن افزوده شده است.
مهره مار ادبیات سراغ «جام جم» رفت
سه شنبه 28 مرداد 1393؛ مهمترین خبر روزنامه ها در این روز همچون روز گذشته پرداختن به موضوع استیضاح وزیر علوم و زلزله در ایلام بود. روزنامه جام جم در این روز در صفحه «ادبیات» خود مطلبی درباره توجه شاعران و ادیبان در طول تاریخ ادبیات به مار و افسانه هایش منتشر کرده است. این روزنامه می نویسد: نگاه عماره مروزی، شاعر عهد سامانی در قرن چهارم هجری به واژه مار اینگونه بوده است: «مار است این جهان و جهانجوی، مارگیر/ و زمارگیر، مار برآرد شبی دمار.» ابوشکور بلخی، یکی دیگر از سخنوران نامور همان عهد، این گونه از واژه مار در تبیین جهان بینی خود بهره جسته است:«سخن کز دهان، ناهمایون جهد/ چو مار است کز خانه بیرون جهد.» ناصرخسرو قبادیانی نیز یک قرن بعد، واژه مار را این گونه در شعرش آورده است: «مارفسای ار چه فسونگر بود/ کشته شود عاقبت از مار خویش.» قطران تبریزی در مدح یکی از بزرگان عهد خود، این گونه از واژه مار در شعرش آورده است: «کوه بگدازد ز کین او، بسان پای مور/ بر عدو گیتی کند خشمش، بسان چشم مار.»فرخی سیستانی نیز این گونه در مدیحه ای از نوعی مارسرخ (شکنج) یاد کرده است: «زیر خلاف تو، جای مار شکنج است/ مرد که عاقل بود، حذر کند از مار.»
بهبهانی برگور خود خواهد ایستاد
چهارشنبه 29 مرداد 1393؛ مهمترین خبر امروز بسیاری از روزنامه ها بازتاب خبر درگذشت سیمین بهبهانی و جلسه استیضاح وزیر علوم بود. روزنامه شهروند در این روز در صفحه نخست خود تصویری از بهبهانی را با عنوان «بر گور خود خواهم ایستاد» را منتشر کرده است. به گفته این روزنامه سیمین درباره شعرهایش میگوید: «شاید کارهای ابتدایی من گرتهبرداری از پروین اعتصامی بود اما بهزودی از تسلط پیشکسوتان بیرون آمدم و به آرامی برای خود راهی انتخاب کردم که مستقل بود و تا امروز هم در راه این استقلال گام میزنم. بیشتر کاری که کردم در غزل است. غزل معاصر را طوری گرداندم و در آن تصرفاتی کردم که با گذشتگان به کلی فرق دارد. یعنی تنها چیزی که از این غزل باقی مانده شکل هندسی آن است و در محتوا، واژگان و اوزان، نوآوریهای زیادی داشتهام.»
کلید روحانی انتشار کتاب را 15درصد افزایش داد
پنجشنبه 30 مرداد 1393؛ مهمترین خبر این روز روزنامه ها عزل فرجی دانا از مقام وزارت علوم و انتصاب محمدعلی نجفی به عنوان سرپرست وزارت علوم بود. روزنامه شرق نیز در این روز از افزایش 15 درصدی انتشار کتاب در دولت یازدهم خبر داد. این روزنامه نوشت: بر اساس گزارش موسسه خانه کتاب، مقایسه میزان انتشار در چهارماه نخست93 در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از افزایشی 15درصدی حکایت دارد. در چهارماه نخست سالجاری 20هزار و 202 عنوان کتاب در کشور منتشر شده است. این در حالی است که در چهارماه نخست سال گذشته 17هزار و591 عنوان کتاب در کشور منتشر شده بود. در چهارماه نخست امسال همچنین 42میلیون و299 هزار و 976 نسخه کتاب منتشرشده که نسبت به مدت مشابه سال قبل چهاردرصد رشد داشته است.
نظر شما