دوشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۵
فرهنگ و چاپ کتاب نباید مبتنی بر سلیقه باشد/ لزوم تحول در زیرساخت‌های فرهنگی

محمود تاری،‌ شاعر اهل بیت معتقد است که در حوزه چاپ کتاب نباید به صورت جناحی رفتار شود و در فضای جدید فرهنگی کتاب‌های بسیاری از شاعران مجوز گرفته است. شهرام پور‌رستم نیز گفت: جامعه ما به تغییر زیرساخت فرهنگی بدون اعمال سلیقه نیاز دارد و تحقق این موضوع فرایندی زمان‌بر است.

پوررستم در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) عنوان کرد: به گمانم لزوم فرایند فرهنگی امروز بیش از پیش، شفاف‌تر و روشن‌تر احساس می‌شود؛ چرا که فعالیت‌های فرهنگی در دولت جدید با توجه به اقدامات مختلف، بدون زیرساخت فرهنگی کامل نمی‌شود.

زیرساخت فرهنگی بدون اعمال سلیقه باشد

فرهنگ و موضوع کتاب و هنر به زیرساخت‌هایی نیاز دارند که با رفتن آن دولت و روی کار آمدن دولتی دیگر تغییر نکند.

پوررستم با بیان این جمله توضیح داد: طی سال‌های اخیر دیده‌ایم که دولت‌هایی روی کار می‌آید، یکی اصلاحات سیاسی را قبول دارد، دیگری بحث زیرساخت اقتصادی را می‌پذیرد و دیگری نیز توسعه فرهنگی را دنبال می‌کند. در حقیقت بدون فرایند مشخص نمی‌توان به توسعه فرهنگی چشم داشت.

این شاعر افزود: فرایند فرهنگی زمان‌بر است و طبعاً نیازمند تعلیم چند نسل است. برای طی شدن چنین فرایندی در حوزه نشر، باید فرهنگستان‌های قدرتمند داشته باشیم و صنعت نشری را که طی سال‌های گذشته به آن‌ها هیچ شکلی نداده‌ایم، در وزارت ارشاد سامان دهیم. متأسفانه در سال‌های گذشته هنرمندانمان مورد تشویق و تفقد قرار نگرفته‌اند.

وی افزود: دولت باید سرمایه‌گذاری کلانی در زمینه فرهنگ انجام دهد تا فرایند 10 یا 20 ساله فرهنگی مؤثر و مثمر ثمر باشد. چنین کاری نیز نباید به دست دولت انجام شود. دولت در ایجاد چنین زیرساختی برای توسعه فرهنگی باید به انجمن‌ها، زیرساخت‌ها و NGOها کمک کند و برای فعالیتشان بودجه‌هایی در نظر بگیرد و البته خودش دخالتی نکند. اگر دولت مانند موضوعات دیگر بخواهد در توسعه فرهنگی نیز سهیم شود و دخالت کند، این توسعه جنبه دولتی و فانتزی به خود می‌گیرد.

پوررستم توضیح داد: القائات خارجی نیز در توسعه فرهنگی کشورهای در حال توسعه مؤثرند. جامعه بی‌تردید از این القائات تأثیر می‌گیرد.

به اهل قلم جفا شد

محمود تاری، شاعر اهل بیت نیز گفت: معتقدم ممیزی باید وجود داشته باشداما نه این‌که با آن به صورت جناحی عمل شود. بخش قابل توجهی از کتاب‌های عقیدتی باید ممیزی شوند و نمی‌توان هر کتابی را به دست مخاطب سپرد.

وی افزود: تفاوت فعالیت‌ها در یک سال اخیر تا حدودی محسوس است ولی به گمانم باید به فکر تفاوت‌های کیفی بود و انتظار چنین تفاوت‌هایی را داشت. بسیاری از شاعرانی که در دوره‌های قبل نمی‌توانستند کتاب چاپ کنند و مجوز بگیرند در دوره جدید کتاب چاپ کرده‌اند.

تاری ادامه داد: در دوره جدید دریچه‌ای باز شده که نکته مثبتی در کارنامه فرهنگی دولت است، اما به اهل قلم نیز جفا شده است و این اهل قلم کسانی هستند که متعهدند و آثاری متعهدانه برای مردم خلق می‌کنند. از سویی هم نمی‌توان انتظار داشت که همه وارد مباحث عقیدتی شوند و کتاب چاپ کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط