خط مشي هاي اقتصادي، اجتماعي و سياسي دولتها در دنیای کنونی، داراي زمينهها و پيامدهاي گسترده و عميق فرهنگي هستند که سياست فرهنگي بهشمار ميرود. کتاب« نگرشی نو به سیاست فرهنگی» نیز به سیاست فرهنگی و پیدایش آن پرداخته است.
كتاب حاضر درباره ابعاد جهاني چگونگي پيدايش سياست فرهنگي و همچنين مطالعات مربوط به اين حوزه است. نویسندگان این اثر اعتقاد دارند اين کتاب اولين متن تاليفي در ايران است که از منظر مطالعات فرهنگي به موضوع سياست فرهنگي پرداخته است.
بینش انتقادی در کتاب
نويسندگان در اين کتاب تلاش کردهاند بينشهاي انتقادي مرتبط با سياست فرهنگي را گسترش دهند. اين عرصه از راههاي مختلف در برابر ساختارها و اعمال اقتدارگرايانه مقاومت ميکند. از اين ديدگاه، دخالت بيشتر دولت در حوزه فرهنگ، موجب سياسيشدن کنشهاي مردم ميشود. همچنين برخي استدلال ميکنند که پيشبيني در حوزه فرهنگ امکانپذير نيست، در نتيجه امکان کنترل و مديريت آن نيز منتفي است.
سیاستگذاری فرهنگی چیست؟
از گستردگي و پيچيدگي نظري و عملي قلمرو سياستگذاري فرهنگي چند نتيجه را ميتوان استنباط کرد. نخست اينکه سياستگذاري فرهنگي امري پيچيده و چندلايه است و امروزه تحت شرايط سياسي، اقتصادي و گسترش فناوريهاي اطلاعاتي و ارتباطي ديگر نميتوان مدعي شد که اقدامات فرهنگي با هدايت و کنترل نهادي واحد صورت ميگيرد. دومين نکته اين است که سياستگذاري فرهنگي امري مدرن است.
فارغ از آنکه چه نيت يا مقاصدي در وراي سياستهاي فرهنگي نهفته باشد، اين سياستها داراي ويژگي بيمانندي هستند که با مدرنشدن جوامع عجين شدهاند. بهعبارت ديگر، سياستهاي فرهنگي هم داراي منطق مدرن هستند و هم از وسايل و ابزارهاي مدرن براي پيشبرد مقاصدشان سود ميجويند.
امروزه بسياري از تصميمگیران توسعه در عرصههاي مختلف به اين امر مهم رسیدهاند که رسيدن به اهداف توسعه از دريچه فرهنگ ميگذرد و فعاليت سازمانهاي جهاني نظير يونسکو از يک طرف و چرخش فرهنگي در زبان و متون علوم انساني و اجتماعي از طرف ديگر، شاهدي بر اين مدعا است. با درنظر گرفتن نکات فوق ميتوان گفت يکي از ضرورتهاي جهان امروز، شناخت سياست فرهنگي است.
فصول 9گانه کتاب بهصورت مستقل و مقالهوار نوشته شده است، بهطوریکه هر فصل را ميتوان بهصورت مجزا مطالعه کرد.
کتاب«نگرشی نو به سیاستهای فرهنگی» در 416 صفحه به بهای 15 هزار تومان از سوی نشر تیسا منتشر شده است.
نظر شما