نمایشی که مرحوم شکیبایی بازیگر آن بود
کتاب «آسید کاظم و دو نمایشنامه دیگر» با مقدمه ای طولانی درباره نمایش ایرانی آغاز می شود. در ادامه مقاله «عیب های و هنرها» نوشته ناصر ایرانی در مجله نگین که نقدی بر اجرای آسید کاظم در دهه 50 بود درج شده است. این نمایش اولین بار در دی ماه 1350 توسط گروه تئاتر دیگر در محل «خانه نمایش» و سپس در سال 1351 در تالار «بیست و پنج شهریور» به روی صحنه رفت و در همان سال توسط انتشارات بابک و سپس انتشارات گام در قالب نمایشنامه منتشر شد. در کتاب فعلی چند عکس از اجرای نمایش هم ضمیمه است.
نمایشنامه«شب بیست و یکم» نیز پیش از این در سال 1356 توسط نشر ققنون منتشر شد و اکنون بازنشر می شود. این نمایش در سال 1358 به کارگردانی استاد محمد به روی صحنه رفت یکی از بازیگران آن مرحوم خسرو شکیبایی بوده که چند روز قبل سالگرد درگذشت وی بود.
«سپنج رنج و شکنج» نیز به عنوان نمایش سوم درج شده در این کتاب در سال 56 توسط ققنوس منتشر شد.
از سن لورن مونترال تا چهار راه ولیعصر
کتاب دوم با نام «کافه مک ادم» اثری است که استاد محمد در زمان مهاجرت خود در کانادا به تحریر درآورده است. این نمایشنامه برگرفته از کافه ای به همین نام در خیابانی معروف در شهر مونترال کاناداست. کافه مذکور در سال های پیش از انقلاب توسط توسط دانشجویان عضو کنفدراسیون دانشجویی ـ از مهم ترین گروه های سیاسی مخالف شاه ـ تاسیس شد و در طول تاریخ مبارزات دانشجویی علیه رژیم پهلوی نقشی ویژه داشته است. این کافه در خیابان سن لورن قرار دارد که به عنوان طولانی ترین خیابان مونترال که همیشه مهاجرنشین بوده و در نخستین سال های دهه شصت، مهاجران و پناهنده های ایرانی را در ساختمان های خود پناه داده بود. «مک ادم» نیز نام گیانی گلدانی است که به کم توقع بودن شهرت دارد. این گیاه سخت جان در هر آب و هوایی زنده می ماند و رشد می کند و در کشور کانادا، این گیاه به عنوان نشانه و نمادی از مهاجر و مهاجرت مورد توجه است.
این نمایش آذر و دی 1389 در مجموعه تئاتر شهر توسط نویسنده به روی صحنه رفت.یعقوب صباحی،خسرو شهراز،ژاله شعاری،شیرین اسماعیلی،رضا مولایی،شهروز دل افکار،زهیر یاری،مهدی صباغی،علی فلاحت پیشه و رویا دعوتی برخی بازیگران حاضر در این نمایش بودند. در انتهای کتاب در کنار شناسنامه و اسامی دست اندرکاران نمایش، تصاویری نیز از این اثر درج شده است.
نظر شما