به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) انتشارات تیمورزاده ناشر تخصصی حوزه پزشکی، سلامت و جامعه، سه اثر جدید با عنوانهای «آزمایشگاه شیمی را به خانه ببریم»، « تکنیکهای رادیولوژی در گذر زمان» و «اطلس پایه گیاهشناسی» را در تابستان 93 منتشر کرد.
«آزمایشگاه شیمی را به خانه ببریم» عنوان اثری از رابرت برنت، با ترجمه مهندس محمدعلی ابراهیمی، در واقع پاسخگوی کنجکاویهای نوجوانان علاقهمند به شیمی است، بنابراین با عنوانهایی مانند هر آشپزخانه یک آزمایشگاه شیمیایی، شیمیدانان گذشته، روشهای صحیح آزمایشگاهی، اختصارات شیمیایی و مس دیروز و امروز تدوین شده است.
مولف در نخستین بحث کتاب نوشته که هیچ کودکی نیست که علاقهمند به کشف مواد نباشد و شیمی دقیقا همین کار را میکند. کشف مواد یعنی فهمیدن اینکه مواد از چه ساخته شدهاند و چه تغییراتی در آنها رخ میدهد.
وی در ادامه آورده است که نگاهی به اطراف خود بیندازید. هر چیزی که میبینید به شیمی مربوط است (حتی چیزهایی را که نمیبینید). از خود شروع کنید هوایی که تنفس میکنید، ترکیبی از مواد شیمیایی است. غذایی که میخورید، همگی مواد شیمیایی هستند و روش تبدیل آن به ماهیچه، استخوان، عصب و سلولهای مغذی از بزرگترین رازهای شیمیایی به حساب میآیند.
در بخشی دیگر از کتاب، مولف به فواید انرژی اتمی اشاره کرده است: «نیروی اتم میتواند افقهای روشنی برای آیندگان پدید آورد. شما در جهانی زندگی میکنید که در آن شیمی هر روز پراهمیتتر میشود، برای شناخت این جهان باید حقایق و قوانین شیمی مدرن را شناخت و دانست که دانشمندان گذشته چگونه آنها را کشف کردهاند.»
نخستین چاپ کتاب «آزمایشگاه شیمی را به خانه ببریم» با شمارگان سه هزار نسخه در 80 صفحه، به بهای 12 هزار و 500 تومان به همت انتشارات تیمورزاده به بازار نشر عرضه شده است.
آشنایی با تکنیکهای رادیولوژی در گذر زمان
دومین اثر جدید تیمورزاده «تکنیکهای رادیولوژی در گذر زمان» به قلم دکتر مونا وحیدیراد است. کتاب حاضر در هشت فصل با عنوانهای «راديولوژی كلاسيک»، «اولتراسوند»، «سی تی اسكن»، «ام آر آی (MRI)»، «راديولوژی مداخلهای»، «ماموگرافی»، «پزشكی هستهای» و «مرور و چشمانداز» به مباحثی مانند راديولوژی كلاسيک، اولتراسوند (فراصوت)، پيشرفت هاي اسكن CT، آنژيوگرافی، تاريخچه ماموگرافی و پزشكی هستهای و راديواكتيويته: از بيولوژی هستهای تا تصويربرداری مولكولی پرداخته است.
مولف در نخستین فصل کتاب درباره تاریخچه رادیو گرافی آورده است: «كاربردهای پزشكی راديوگرافی خيلی زود آشكار شدند، البته در سالهای اوليه ظهور، راديوگرافی از قدرت زيادی برخوردار نبود و ديدن بخشهای ضخيمتر بدن به سختی انجام میشد.»
در ادامه مباحث این اثر پزشکی، نویسنده اشاره کرده که «Meadow croft» در كتابش درباره چگونگی ممانعت ساختارهای سكهای و متراكم از عبور اشعه ايكس بحث میكند و میگويد: «قرار دادن دست در جلوی صفحه و وارد كردن فشار زياد به بيرون صفحه در جلوی لامپ، هر دو اثر يكسانی را توليد میكنند. پرتوها از خون، رباطها و عضلات عبور میكنند، ولی استخوانها مات و غيرشفاف بوده و بدين صورت سايههای آنها بر روی صفحه نمايش شكل میگيرد.»
وحیدیراد در ادامه کتابش به مشکلات رادیو گرافی مرسوم پرداخته است. به عقیده وی، مشكل راديوگرافی مرسوم اين است كه در واقع، تصوير راديوگرافی يک سايه دو بعدی، (CT) از يک ساختار سه بعدی است. پيش از ظهور اسكنر مقطعنگاری كامپيوتری، تكنيکهای مختلفی برای دستيابی به اطلاعات عمق بافتها وجود داشت.
يكی از آنها stereoscopy يا برجسته بينی بود كه با شيفت دادن لامپ، دو تصوير را ثبت كرده و از آنها يک تصوير سه بعدی توليد میكرد، از اين تكنيک در مسافتيابها برای اهداف نظامی و برای زوم کردن در دوربینهای مسافتیاب مانند Leica و Voightlander ويژه پيش از ظهور لنزها استفاده میشد. اين تكنيک در زمانی كه رونتگن كشف خود را معرفی كرد، در دسترس و مرسوم بود.
نخستین چاپ کتاب «تکنیکهای رادیولوژی در گذر زمان» با شمارگان یکهزار نسخه در 88 صفحه، به بهای 6 هزار و 900 تومان از سوی انتشارات تیمورزاده منتشر شده است.
«اطلس پایه گیاهشناسی» در ویترین کتابفروشیها
سومین اثر تابستانه تیمورزاده «اطلس پایه گیاهشناسی» به قلم جوزف کودرا و ترجمه مشترک دکتر بیتا مسگرپور و دکتر سیده حمیرا سلیمانی است.
کتاب حاضر در 10 سرفصل با عنوانهای «آناتومی گیاهی»، «فیزیولوژی گیاهی»، «تولید مثل» «اکولوژی و تکامل»، «جلبکها»، «قارچها»، «گیاهان»، «گیاهان و محیط آنها»، «گیاهان خودرو و انسان»، «گیاهان برای تولید» به مباحثی مانند فتوسنتز، سادهترین و سریعترین روش تکثیر، جوامع گیاهی و اکوسیستمها، زندگی به هزینه دیگران و گیاهان دارویی اشاره دارد.
مولف درباره رشد و نمو در نخستین فصل کتابش به این موضوع اشاره کرده که در فرایند نمو همه موجودات زنده، پدیده اساسی، رشد هر سلول است، اما این رشد محدودیتهایی دارد. گیاهان چندسلولی از یک گامت ماده لقاح یافته به نام زیگوت و تقسیمات آن نمو مییابند. بیشتر سلولهای حاصل از تقسیم زیگوت، بزرگ میشوند و تمایز مییابند تا بافتها و اندامهای گیاه را تشکیل دهند.
کودرا در بخش دیگری از این اثر علمی، در موضوع طول عمر یک گیاه با طرح این پرسش که یک گیاه چند سال عمر میکند آورده است که طول عمر یک گیاه نسبت به نوع گیاه متفاوت است. گیاهان یکساله، در کمتر از یک سال جوانه میزنند و رشد میکنند، گل میدهند دانه تولید میکنند و میمیرند.
گیاهان دوساله، دو سال عمر میکنند، گیاهان چندساله (پایا) چند سال و برخی از آنها سالیان طولانی زندگی میکنند و ممکن است هر سال شکوفه دهند.
نخستین چاپ کتاب «اطلس پایه گیاهشناسی» با شمارگان سه هزار نسخه در 96 صفحه، به بهای 14 هزار و 500 تومان به همت انتشارات تیمورزاده خواندنی شد.
شنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۳ - ۲۳:۲۹
نظر شما