رئیس فرهنگستان علوم ایران در گفت وگو با ایبنا:
تحول در عرصه نشر نیازمند نگاه آینده نگر است/ پیشنهادی به کنفرانس مسکو برای نسبت فلسفه و آینده
دکتر رضا داوری اردکانی، فیلسوف و رئیس فرهنگستان علوم ایران گفت: تحول در عرصه نشر نیازمند بازنگری در ساختارهای فرهنگی و نگاه آینده نگر است. وی پیشنهادی برای نسبت فلسفه و آینده به کنفرانس مسکو ارائه کرده است.
این استاد پیشکسوت فلسفه به دو کتاب جدید خود اشاره کرد و گفت: من پژوهشگر نیستم و وقتی راجع به برنامهریزی مینویسم پژوهشی درباره اینکه برنامهریزی چیست نمیدهم، چون در این صورت مخاطب توقع دارد درس بیاموزد.
وی افزود: مساله برنامهریزی نیز تخصصی است که کار اقتصاددانان و کارشناسان علوم اجتماعی است. برنامهریزی و آیندهنگری کار استراتژیک است و قدرتهای بزرگ برنامههای خود را به صورت آیندهنگری منتشر میکنند و اگر میبینید بیشترین کارهای علمی درباره آیندهنگری را آمریکا تهیه کرده به دلیل قدرت آنها در اقتصاد است.
این چهره ماندگار فلسفه به سفر علمیاش به مسکو اشاره کرد و گفت: در مسکو کنفرانسی برگزار شده بود و به من پیشنهاد شد که درباره فلسفه و آینده حرف بزنم. البته این کار بسیار مشکلی است چون به طور مثال اگر پست مدرن وجود دارد راجع به آینده چیزی نمیگوید، بلکه نقد گذشته است. پس من نیز به گذشته برگشتم تا آن چه را که در چهار قرن اخیر محقق شده بررسی کنم و آن را در آثار بیکن و دکارت مشاهده کردم.
وی ادامه داد: بسیاری از مسایل مانند اینکه علم قدرت است و جهان باید به تصرف بشر در بیاید در آثار این دو اندیشمند پیش از اینها مطرح شده است.
این استاد فلسفه با بیان اینکه رنسانس آغازی برای ولادت بشر جدید بود گفت: به همین دلیل است که میگویم فیلسوفان طراحان آینده هستند.
نظر شما