جمعه ۳۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۴
«ویترین» طرح جلدهای برجسته کتاب را رونمایی کرد

عصر دیروز پنجشنبه، بیست و نهم خرداد ماه در خانه هنرمندان ایران، با افتتاح نمایشگاهی با عنوان برگزیده سی و پنج سال طراحی جلد کتاب های معاصر ایران و مروری بر تاریخ طراحی جلد کتاب‌های ایرانی، با حضور هنرمندانِ طراحی همچون آیدین آغداشلو، قباد شیوا، ابراهیم حقیقی و مجید اخوان از کتاب «ویترین» رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار هنر و رسانه خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) این نمایشگاه بیش از 300 جلد کتاب از آثار طراحیِ جلد 100 هنرمند طراحِ معاصر از مرتضی ممیز، نورالدین زرین کلک و آیدین آغداشلو گرفته تا عباس عمادحقی، حامد حکیمی و مسعود مرگان را به نمایش گذاشت.

پریسا تشکری و مجید کاشانی که برگزاری نمایشگاه و تدوین کتاب «ویترین» را بر عهده داشتند طی سخنانی درباره این نمایشگاه و کتاب اظهار کردند: «ویترین» برگزیده ای از طرح جلدهای 100 هنرمند مدعو است. افرادی که با جستجوهای بسیار از طراحان فعال در 35 سال اخیر (1392 تا 1357) انتخاب و از سراسر ایران برای حضور در نمایشگاه و کتاب ویترین دعوت شدند. نمایشگاه پیشِ رو حاصل تلاش دوساله ای است برای تامل در یکی از مهم‌ترین دغدغه ها و تولیدات در کتاب آرایان دیروز و «طراحان گرافیک» امروز است.

در ادامه این مراسم تشکری و کاشانی با اشاره به این مطلب که «این رویداد به صورت مستقل و بدون هیچ وابستگی به افراد حقیقی و حقوقی و تنها با یاری بی چشم‌داشت استادان، همکاران، دوستان و حامیان شکل گرفت» اعلام کردند: «انتخاب و دعوت 100 هنرمند حاضر در ویترین با دو معیار صورت گرفت؛اول، طراحانی که طرح جلد یکی از دغدغه های اصلی شان بوده و فارغ از کیفیت آثار توانسته اند تعداد بسیاری اثر خلق کنند (بیش از 50 جلد کتاب) و دوم، طراحانی که شمار آثارشان به اندازه گروه اول نیست اما در همین تعداد (حداقل 10 جلد) توانسته اند کیفیت ها و خلاقیت های متفاوت، حرفه ای و جذاب را به نمایش بگذارند.

بر اساس این گزارش در کتاب ویترین که روز گذشته رونمایی شد، به جز آثار حاضر در نمایشگاه می توان طی مقاله هایی پژوهشی با تاریخ طراحی جلد کتاب در ایران از دوران باستان تا امروز و نمونه هایی از این مسیر تاریخی آشنا شد. مقالات کتاب ویترین توسط محمدرضا ریاضی، آیدین آغداشلو، ابراهیم حقیقی، بیژن صیفوری، حسن کیاییان و استیون هلر نوشته شده اند.

کتاب «ویترین» مجموعه مقالاتی درباره تاریخ طراحی جلد کتاب در ایران است که در 7 فصل به کوشش پریسا تشکری (متولد 1352) و مجید کاشانی (متولد 1357) تدوین شده است و توسط انتشارات فرهنگسرای میردشتی و با همکاری نشر هنر نو به چاپ رسیده است. عناوین فصول این کتاب از این قرارند: «روشن کردن چراغ ویترین کتاب ها» نوشتۀ مشترک پریسا تشکری و مجید کاشانی، «جلدسازی و جلدآرایی در ایران» که به فن جلدسازی از عهد باستان تا دوره قاجار می پردازد، «دریچه»: نگاهی به طراحی جلد از دیرباز تا دهه 40، «پنجره های آفتاب»: نگاهی به طراحی جلد از دهه 40 تا دهه60، «زیر روی جلد»: نگاهی به طراحی جلد از دهه 60 تا امروز، «جلد کتاب های ایران» و «تعامل»:طراحی جلد کتاب در ایران از نگاه یک ناشر، حسن کیاییان.
این کتاب در 432 صفحۀ مصور و تمام گلاسه با بهای 48500 تومان در 2000 نسخه منتشر شده است.

تصویرگران روسی برای کتاب‌های فارسی
یکی از اتفاق های جالب این نمایشگاه، معرفی انتشارات «پروگرس» (از مهم‌ترین فعالان نشر در شوروی در سالهای 1960 تا 1980) و معرفی «کتاب هفته» و «کیهان هفته» (از موسسه کیهان – دهه 40 شمسی) بود. این کار با به نمایش گذاشتنِ بیش از 100 جلد کتاب از مجموعه خصوصی مجید کاشانی و فیروز شافعی همراه شده است.

در این معرفی ها در مورد انتشارات پروگراس آمده که «انتشارات پروگرس در 1931 در مسکو تاسیس شد. این نشر طی فعالیت خود کتابهای زیادی را با مضامین متنوع به زبانهای مختلف از جمله فارسی منتشر کرد. در خلال سالهای فعالیت، این ناشر اقدام به ترجمۀ ده ها اثر از زبان روسی ( بیشتر در حوزه ادبیات) به زبان فارسی نمود. به جز وجوه ادبی و علمی کتابهای پروگرس، صفحه آرایی، تصویرسازی و خصوصا طرح جلد های این ناشر نیز قابل اهمیت هستند. در کتاب های فارسی پروگرس هیچ نام و نشانی از طراحان دیده نمی شود. اما به وضوح می توان از روی تصاویر و خصوصا نوشته ها دریافت که طراحان این کتابها آشنایی چندانی با نوشتار فارسی و فرهنگ تصویری ایرانی نداشته اند.»

همچنین درباره «کتاب هفته» در این نمایشگاه اشاره شده است که از معتبرترین نشریات زمان خود در حوزه ادبیات بود که از سال 1340 تا 1342 در 104 شماره منتشر شد. شاملو، هشترودی و به آذین سردبیران آن بودند و اغلب طرح جلد ها، تصویرسازی ها و صفحه آرایی های آن توسط مرتضی ممیز انجام می شد.

این نمایشگاه تا 6 تیر در گالری مرتضی ممیز در خانه هنرمندان ایران برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها