دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۴:۳۰
مولفان و مترجمان در آثارشان به محیط زیست کم توجهند

موسی عنبری،‌ با اشاره به کم‌توجهی به محیط زیست در آثار مولفان و مترجمان گفت: کتاب «جامعه شناسی محیط زیست» علاوه بر ارایه یک مدل مدیریتی در برخورد با طبیعت، سه دیدگاه مختلف دنیای مدرن به طبیعت را بررسی کرده است.

دکتر عنبری،‌ مترجم اثر برگزیده بیست و هفتمین جشنواره کتاب فصل (ویژه پاییز)، با عنوان «جامعه شناسی محیط زیست» در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ضمن اشاره به نثر سنگین کتاب اصلی، درباره موفقیت این اثر اظهار کرد:‌ این اثر جزو نخستین آثار در حوزه محیط زیست است که با رویکرد جامعه‌شناسی منتشر شده است. محیط زیست در ادبیات علوم اجتماعی موضوع جدیدی است. ‌ 

برای توسعه باید به نقاط قوت و ضعف توجه کنیم
مدرس دانشگاه تهران، با اشاره به نگاه به مقوله محیط زیست در ایران افزود: در کشور ما به موضوع محیط زیست در مقایسه با کشور‌های دیگر اهمیت داده نمی‌شود، این بی‌توجهی نیز به دلیل وجود نقاط قوت و ضعف در حوزه محیط زیست است که برای توسعه نیازمند توجه به این نقاط ضعف و قوت هستیم.

مولف کتاب «جامعه‌شناسی توسعه» ادامه داد: حوادث و بحران‌هایی مانند زلزله،‌ سیل و خشکسالی، ‌آلودگی و فرسایش خاک و بیابان‌زایی مانع توسعه کشور است. بحران‌های محیط زیستی امروزه در جهان به‌عنوان یک مشکل همگانی مطرح است و بشر نیز از طبیعت و محیط زیست جدا شده و وارد دنیای صنعتی و مصنوعی شده است. 

عنبری گفت: در حوزه علوم اجتماعی، توسعه و پیشرفت اقتصادی و مدیریت مفهوم طبیعت و محیط زیست بااهمیت شده است. در برخورد با طبیعت چند نوع دیدگاه وجود دارد؛ برخی معتقدند باید از منابع طبیعت برای توسعه بهره‌برداری کرد،‌ برخی نیز بر این عقیده‌اند که از طبیعت باید برای فراغت استفاده کرد و گروهی نیز طبیعت را مایه تکامل می‌دانند. همه این برداشت‌ها به دلیل بهره‌برداری بی‌رویه از طبیعت در دنیای مدرن امروز از اهمیت‌  برخوردار شده است.

مترجم اثر«هراس بنیادین» افزود: کتاب «جامعه‌شناسی محیط زیست» با همین رویکرد تالیف شده و نویسنده در این اثر به بررسی نظریه‌‌‌های جامعه‌شناسی نخستین و معاصر ‌در ارتباط با محیط زیست پرداخته است. 

نگاه رسانه‌ای به موضوع محیط زیست
نویسنده کتاب «تغییرات روستایی در ایران» ادامه داد: مولف در این کتاب همچنین به بررسی نگاه رسانه‌ای اعم از شنیداری و دیداری به موضوع محیط زیست پرداخته است. به عبارتی دیگر تلاش داشته تا پاسخی برای این پرسش پیدا کند که رسانه‌‌ها چگونه به موضوع محیط زیست پرداخته‌اند. آیا بحران محیط زیست در این بررسی با نگاهی واقع‌بینانه بوده یا بزرگ‌نمایی شده و ساختگی است؟

دانشیار گروه توسعه دانشگاه تهران اظهار کرد: کتاب «جامعه شناسی محیط زیست» ریسک‌های جامعه‌شناسی جدید را مشخص و اثر آن‌را در زندگی امروز تشریح کرده است. نویسنده همچنین سعی داشته یک مدل مدیریتی برای توسعه طبیعت‌گرایانه پیشنهاد کند. مولف به دنبال کشف رابطه اجتماع و طبیعت و پاسخ به این پرسش است که آیا در عصر مدرن باید این رابطه تقویت یا قطع شود؟ 

دکتر موسی عنبری،‌ متولد سال 1352 شهرستان دورود است و پیش از این آثاری همچون «جامعه‌شناسی توسعه»،‌ «فاجعه در ایران»،‌ «تغییرات روستایی در ایران» و «هراس بنیادین» را تالیف و ترجمه کرده است.   

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها