دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۰
غنابخشی به دانشنامه نیاز به کمک فعالان دانشگاهی و علمی کشور دارد

دکتر علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین رونمایی از دانشنامه مطبوعات ایران با بیان اینکه جای این دانشنامه در مطبوعات کشور خالی بود گفت: اطلاعات این دانشنامه باید واقعی، صحیح و متقن باشد و اطلاعات مطبوعات از گذشته تاکنون در آن منتشر گردد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در مراسم رونمایی از این دانشنامه که صبح امروز دوشنبه (26 خرداد) در دفتر وزیر ارشاد برگزار شد، دکتر جنتی با اشاره به نقش مهم مطبوعات و رسانه‌ها گفت: نقش مطبوعات و رسانه‌ها در اطلاع‌رسانی، آگاهی بخشی، شفاف‌سازی، مقابله با فساد، ناهنجاری‌های اجتماعی و اصلاح امور بر هیچ کس پوشیده نیست.

وی افزود: امروز در کنار افرادی جمع شده‌ایم که هر یک تجربه در کار روزنامه‌نگاری و فعالیت علمی دارند و برای نگارش این دانشنامه نقش بسزایی داشته‌اند.

جنتی با بیان این‌که کشور ما در حوزه مطبوعات یکی از کشورهای پیشرو بوده و فراز و نشیب‌های بسیاری را پشت سر گذاشته عنوان کرد: به موازات آغاز آزادیخواهی در کشور، مطبوعات بسیاری شکل گرفته‌ و رشد و ارتقا یافته‌اند. به گونه‌ای که امروز  بیش از 6هزار و 100 عنوان نشریه در کشور مجوز انتشار دارند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: دانشنامه مطبوعات ایران از کارهای ارزشمندی است که در کشور شروع شده است. اگرچه در ابتدای راه قرار دارد اما همه دست‌اندرکاران حوزه مطبوعات و رسانه باید کمک کنند تا کار به نتیجه مطلوب برسد، غنا بخشیدن به دانشنامه کار بسیار سنگینی است که نیاز به کمک فعالان دانشگاهی و علمی کشور دارد.

جنتی با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود این دانشنامه در 10 جلد منتشر شود یادآور شد: اگر اهالی مطبوعات و جامعه دانشگاهی دست به دست هم دهند و این کار بزرگ را انجام دهند، این دانشنامه یک اثر ماندگار خواهد شد و در تاریخ مطبوعات ایران باقی می‌ماند.

وی با اشاره به تفاوت‌های این دانشنامه نسبت به دانشنامه‌های دیگر گفت: اطلاعات دانشنامه‌های دیگر اغلب ثابت است اما با توجه به جنس کار مطبوعات تهیه و تدوین این دانشنامه نیازمند به روز شدن است زیرا گاهی مدیرمسوول یا عنوان نشریه در طول‌ سال‌های مختلف عوض می‌شود و این موضوع باید در جایی ثبت و ضبط شود تا افراد مختلف به اطلاعات آن دسترسی بهتری داشته باشند.

دانشنامه بر روی سایت قرار گیرد
دکتر جنتی با بیان این‌که باید تلاش کنیم کار جمع‌آوری این دانشنامه در مدت 2 سال به اتمام برسد گفت: می‌توان از جمعی از استادان حوزه مطبوعات رسانه دعوت به کار کرد و به گونه‌ای نباشد که کار فقط بر دوش 3 نفر باشد بلکه جمعی بیشتری از صاحبنظران باید دعوت به کار شوند.

وی همچنین درباره توزیع و در دسترس قرار دادن این دانشنامه برای جمع گسترده‌ای از اهالی مطبوعات نیز گفت: می‌توان برای دسترسی بهتر دانشگاهیان و اهالی مطبوعات بُن خرید کتاب به آنها اهدا کرد اما اگر شرایطی پیش‌بینی شود که دانشنامه بر روی سایت قرار گیرد جمع بیشتری از فعالان این حوزه می‌تواند از این کتاب مرجع استفاده کنند.

به گفته وی باید تلاش شود علاوه بر معرفی نشریات، معرفی روزنامه‌‌نگاران و فعالان حوزه‌های مختلف مطبوعاتی نیز از ابتدای شکل‌گیری حرفه روزنامه‌نگاری در ایران در این دانشنامه نیز ثبت شود. ما باید بدون در نظر گرفتن برخی مسایل سیاسی و حاشیه ای، افرادی که در این حوزه فعالیت حرفه‌ای داشته‌اند را معرفی کنیم تا بی‌طرفی دانشنامه احراز شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین به نشست هیأت نظارت بر مطبوعات صبح امروز نیز اشاره کرد و گفت: هیات نظارت بر مطبوعات تاکنون بیشتر حالت چماقی را داشته‌ که تذکر کتبی یا شفاهی یا لغو پروانه را به رسانه‌ها ارسال می‌‌کرد. اما قرار شد از این به بعد نشریات با محتوای غنی و پربار نیز تشکیل شوند. در این زمینه معاونت مطبوعاتی باید شاخص‌های محتوایی را تعیین کند تا محتوای نشریات براساس آن پایش و بررسی شوند.

تدوین دانشنامه، اقدامی ضروری
در بخش دیگری از این آیین محمدجعفر محمدزاده سرپرست و سرویراستار دانشنامه مطبوعات ایران  در سخنانی گفت: تهیه و گردآوری این دانشنامه در فضای علمی و فرهنگی کشور اقدامی ضروری بود و برای تاریخ مطبوعات کشور ماندگار خواهد شد.

وی افزود: کارهای اولیه این دانشنامه از شهریورماه سال 1390 آغاز و اولین جلسات آن با حضور مرحوم دکتر کاظم معتمدنژاد برگزار شد، در این کار از افراد باتجربه که کتاب در حوزه مطبوعات نگاشته‌اند و استادان حوزه روزنامه‌نگاری که مقالات و تالیف‌های متعددی داشته‌اند بهره گرفتیم.

به گفته وی مدخل‌های دانشنامه از میان نشریات پرشمار کشور در گذشته و حال گزینش شده‌اند و مهمترین معیار ما در گزینش مدخل‌ها اهمیت نشریه و میزان تاثیرگذاری آن در زمانه خود است.

در این مراسم همچنین ابوالفضل خطیبی و امیدعلی مسعودی به عنوان ویراستاران علمی دانشنامه سخنانی بیان کنند.

دانشنامه مطبوعات ایران کتابی مصور و رنگی است که شیوه تزیین آن مانند دانشنامه‌های معتبری که در سالیان اخیر نوشته شده‌اند مبتنی بر منابع دست اول و پژوهش‌های معتبر درباره آنها است.

دانشنامه مطبوعات ایران جلد یکم (آ ـ الف) در شمارگان 1500 نسخه توسط موسسه دانشنامه مطبوعات ایران منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها