Reason & Religious Belief
An Introduction to the Philosophy of Religion
(عقل و باور ديني: دیباچهای بر فلسفه دين)
ویرایش پنجم عقل و باور دینی، صورتی تجدیدنظرشده و روزآمد است که گفتمان کنونی فلسفی را انعکاس میدهد و مورد جدیدی را در «نروتئولوژی» (شاخهای علمیکه با عنوان «عصبشناسی معنوی» نیز شناخته میشود و میکوشد به تبیین تجربیات و رفتارهای دینی از نظر عصبشناسی بپردازد)، «خداناباوری نوین»، تکامل خداشناسی و خداناباوری تردیدگرایانه اریه میکند.
افزون بر این، کتاب حاضر، گزارش بیشتری درباره ادیان غیر غربی به ویژه بودیسم و مباحث روزآمد «اویدنتیالیسم» (گواهگرایی)، اراده آزاد، زندگی پس از مرگ و «آپوپاتیک تئولوژی» (برهان خلف الهیاتی) به خواننده میدهد.
ویتنی باومن استاد مطالعات دینی دانشگاه فلوریدا در این اثر به دنبال شکلدادن به سیاستهایی دنیوی است که پاسخگویی بهتری به واقعیات جهان تکثرگرا دارند؛ به عبارتی رسالت این کتاب، توجه به اثرات محیط زیستی، تاریخی و سیاسی است که درک ما از طبیعت، دین، بشر و هویت را پیوسته شکل میدهند.
باومن در تازهترین اثر خود، مرزهای تفکیککننده زن از مرد، طبیعت از ماشین و علم از دین را فرو میریزد و خوانندگان را ترغیب میکند که التقاط و بیقاعدگیهای ذاتی جامعه جهانی باز و رو به تکامل را بپذیرند. نویسنده این اثر در حالی که به ترسیم اخلاق دنیوی مورد نظر خویش میپردازد، همزمان جنبش اخلاق زیستمحیطی را نیز بسط میدهد؛ جنبشی که وابسته به مکان نیست اما به ارتباطات روزانهای که ما آن را در سیاره خود ایجاد میکنیم، اتکا دارد. او نشان میدهد که هم سیاستهای هویتی و هم اخلاق زیستمحیطی موجود به چه میزان برای درک سیاستها و عمل دنیوی ناکافی است، چرا که آنها با شیوهای بنیادگرایانه از تفکر محدودیت یافتهاند.
علاوه بر این، کتاب حاضر، معرفی چشماندازی پسابنیادگرایانه است که در مبانی رسمی«طبیعت» یا «خدا» ریشه نداشته و بر ایدههای اسثناگرایانه بشر، بنا نشده است. باومن لبه شمشیر برنده دیدگاههایی را از غلاف بیرون میکشد که نامتعارف، پساساختارگرایانه و ساختارشکن هستند. به این ترتیب او کمک بزرگی به مطالعه دین، علم، سیاست و شناخت محیط زیست در کنار یکدیگر میکند.
نظر شما