پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۳ - ۱۱:۲۱
چگونه اندیشه و دنیای ما بر درک دینی ما اثر می‌گذارند؟/ کتاب‌هایی که پاسخ می‌دهند

به گزارش سایت آمازون، در سال جاري ميلادي انتشارات دانشگاه آكسفور و دانشگاه كلمبيا دو كتاب را در حوزه فلسفه دين با عنوان‌های «عقل و باور دینی: دیباچه‌ای بر فلسفه دين» و «دین و بوم‌شناسی: توسعه اخلاق دنیوی» منتشر کرده‌اند. به این دو کتاب نگاهی مختصر می‌اندازیم.

 
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ـ این دو کتاب که در ادامه آن‌ها را معرفی می‌کنیم، به مقولات و پرسش‌های همیشگی بشر از قبیل فلسفه دین و رابطه متقابل آن با اندیشه و نحوه زیست بشر می‌پردازد و درصدد پاسخ بر برخی از این سوالات است.

Reason & Religious Belief

An Introduction to the Philosophy of Religion
(عقل و باور ديني: دیباچه‌ای بر فلسفه دين)
 این کتاب اثری مشترک از چهار استاد فلسفه دانشگاه ــ «میشل پترسون» (Michael Peterson)، «ویلیام هسکر» (William Hasker)، «بروس رایشن باخ» (Bruce Reichenbach) و «دیوید بازینگر» (David Basinger) ــ است که توسط انتشارات دانشگاه آکسفورد منتشر شده‌است.

کتاب حاضر که اکنون پنجمین ویرایش خود را روانه بازار کرده‌است، به بررسی پرسش‌های همیشگی حوزه فلسفه و دین می‌پردازد و ترسیمی‌ از بهترین مباحث معاصر و کلاسیک در این باره را ارایه می‌‌کند. نویسندگان این کتاب، به بررسی تجربیات دینی، ایمان و عقل، صفات الهی، بحث درباره وجود خداوند و انکار آن (در اشکال مختلف خداباوری)، معرفت‌شناسی اصلاح‌شده، زبان دینی، تنوع دینی و دین و علم پرداخته‌اند.

ویرایش پنجم عقل و باور دینی، صورتی تجدیدنظرشده و روزآمد است که گفتمان کنونی فلسفی را انعکاس می‌دهد و مورد جدیدی را در «نروتئولوژی» (شاخه‌ای علمی‌که با عنوان «عصب‌شناسی معنوی» نیز شناخته می‌شود و می‌کوشد به تبیین تجربیات و رفتارهای دینی از نظر عصب‌شناسی بپردازد)، «خداناباوری نوین»، تکامل خداشناسی و خداناباوری تردیدگرایانه اریه می‌کند.

افزون بر این، کتاب حاضر، گزارش بیشتری درباره ادیان غیر غربی به ویژه بودیسم و مباحث روزآمد «اویدنتیالیسم» (گواه‌گرایی)، اراده آزاد، زندگی پس از مرگ و «آپوپاتیک تئولوژی» (برهان خلف الهیاتی) به خواننده می‌دهد.

Religion and Ecology: Developing a Planetary Ethic
(دین و بوم‌شناسی: توسعه اخلاق دنیوی)
انتشارات دانشگاه کلمبیا در آوریل سال جاری میلادی این اثر را که نوشته «ویتنی باومن» (Whitney Bauman) است، به دنیای کتاب تقدیم کرده‌است.

ویتنی باومن استاد مطالعات دینی دانشگاه فلوریدا در این اثر به دنبال شکل‌دادن به سیاست‌هایی دنیوی است که پاسخگویی بهتری به واقعیات جهان تکثرگرا دارند؛ به عبارتی رسالت این کتاب، توجه به اثرات محیط زیستی، تاریخی و سیاسی‌ است که درک ما از طبیعت، دین، بشر و هویت‌ را پیوسته شکل می‌دهند.

باومن در تازه‌ترین اثر خود، مرزهای تفکیک‌کننده زن از مرد، طبیعت از ماشین و علم از دین را فرو می‌ریزد و خوانندگان را ترغیب می‌کند که التقاط و بی‌قاعدگی‌های ذاتی جامعه جهانی باز و رو به تکامل را بپذیرند. نویسنده این اثر در حالی که به ترسیم اخلاق دنیوی‌ مورد نظر خویش می‌پردازد، همزمان جنبش اخلاق زیست‌محیطی را نیز بسط می‌دهد؛ جنبشی که وابسته به مکان نیست اما به ارتباطات روزانه‌ای که ما آن را در سیاره خود ایجاد می‌کنیم، اتکا دارد. او نشان می‌دهد که هم سیاست‌های هویتی و هم اخلاق زیست‌محیطی موجود به چه میزان برای درک سیاست‌ها و عمل دنیوی ناکافی است، چرا که آن‌ها با شیوه‌ای بنیادگرایانه از تفکر محدودیت یافته‌اند.

علاوه بر این، کتاب حاضر، معرفی چشم‌اندازی پسابنیادگرایانه است که در مبانی رسمی‌«طبیعت» یا «خدا» ریشه نداشته و بر ایده‌های اسثناگرایانه بشر، بنا نشده است. باومن لبه شمشیر برنده دیدگاه‌هایی را از غلاف بیرون می‌کشد که نامتعارف، پساساختارگرایانه و ساختارشکن هستند. به این ترتیب او کمک بزرگی به مطالعه دین، علم، سیاست و شناخت محیط زیست در کنار یکدیگر می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها