دوشنبه ۵ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۰
فضای کاسبکارانه بر مطالعه دانشجویان علوم‌انسانی حاکم شده است

رحیم محمدی، مدیر حلقه مطالعاتی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران گفت: هم‌اکنون فضای کاسبکارانه بر تحصیل و مطالعه دانشجویان به‌ویژه دانشجویان رشته‌های علوم انسانی حاکم شده است به نحوی که تفکر انتقادی کمتر در آن‌ها دیده می‌شود.

محمدی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) اظهار کرد: دانشجویان در این دوره بیشتر به ادای تکلیف و دریافت مدرک و پیداکردن شغلی برای خود فکر می‌کنند و متاسفانه تفکر انتقادی و مطالعه کتاب به‌ویژه در بین دانشجویان علوم اجتماعی دیده نمی‌شود.

دهه 50، شور مطالعه در ایران
مولف کتاب «در آمدی بر جامعه‌شناسی عقلانیت» با اشاره به این‌که نمود این فضا منجر به دلسردی برای آینده می‌شود، گفت: در مقابل فترت این دوره می‌توان به دهه 1350 اشاره کرد که فضایی خاص در بین مطالعات جوانان و دانشجویان دیده می‌شد.

این استاد جامعه‌شناسی با بیان این که ‌در آن دوره استقبال از خواندن مطالعه و شور خاص مطالعه در میان قشر جوان بالا بود، اظهار کرد: در دهه 1350 فضای ایدئولوژیک بر جامعه حاکم بود و جوانان و دانشجویان نیز کتاب‌های ایدئولوژیک و جامعه‌شناسی بسیار می‌خواندند.

نویسندگان معاصر در چشم‌انداز مطالعه
این مولف ادامه داد: در آن دهه آثار علی شریعتی‌، مرتضی مطهری و جلال آل‌احمد از اقبال خوبی برخوردار بود. همچنین آثا‌ر مولفان چپ مانند بزرگ علوی و انور خامه‌ای نیز از استقبال زیادی برخوردار بود و شور مطالعاتی در آن دوره دیده می‌شد.

محمدی اظهار کرد: در تالیف کتاب چند بحث به چشم می‌خورد که از آن میان می‌توان به زمینه‌های تحقیقاتی متفکران و نویسندگان اشاره کرد؛ تفکرات یک مولف برای نگارش کتاب امری مهم است، اما در مقابل تالیفات خوب در زمینه‌های اجتماعی نیاز به خوانندگان حرفه‌ای دارد که طبق صحبت‌هایی که عنوان شد جامعه ما فاقد چنین خوانندگانی است.

این مولف با تاکید دوباره بر لزوم استقبال ضعیف از کتاب‌ها در میان دانشجویان و خوانندگان گفت: آن‌چه کتاب‌های امروز ما به آن نیاز دارد بدعت و خلاقیت  است،‌ چرا که در این‌باره با ضعف اساسی مواجه هستیم.

وی ادامه داد: با این همه دهه اخیر در امر ظهور متفکران،‌ دهه امیدوار‌کننده‌ای است چراکه مولفانی در حال تالیف کتاب هستند که سعی می‌کنند بدعت و تفکر مناسب را در کتاب‌ها رواج دهند.

گفتمان تحلیل در حلقه مطالعه
محمدی ‌که اداره حلقه مطالعاتی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران را نیز برعهده دارد در این‌باره این حلقه توضیح داد: مدتی این حلقه با حضور علاقه‌مندان و استادان علوم اجتماعی در حوزه نظریه‌های جامعه‌شناسی برگزار و به علت استقبال ازاین حلقه پیشنهاد داده شد تا موضوعات متنوع را بر اساس کتاب‌های تالیف شده انتخاب و متن‌خوانی در حلقه انجام شود.

وی افزود: متن‌خوانی این دوره به بحث تحلیل گفتمان اختصاص پیدا کرده که در آن کتاب«نظریه و روش در تحلیل گفتمان» با حضور استادان و علاقه‌مندان قرائت می‌شود.

«دولت قانون» و «تجدد ایرانی و مساله‌های علم» عنوان دو کتابی است که به قلم دکتر رحیم محمدی در آینده‌ای نزدیک روانه بازار کتاب می شود.-

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها