نمایشگاه بیست و هفتم پس پس از ده روز برپایی در مصلای تهران، تجربه بیست و هفتم خود را پشت سر گذاشت. اما آنچه در این بین خودی نشان میدهد ابعاد اجتماعی این رویداد فرهنگی در کشور است. دکتر نظام بهرامی کمیل، جامعهشناس دراینباره معتقد است: بعد اقتصادی و سرگرمی نمایشگاه بر بعد فرهنگی آن چربیده است.
این مولف، با اشاره به اینکه، نگاه مادی در ابعاد فرهنگی رخنه کرده است، اظهار کرد: به نظر می رسد نمایشگاه کتاب در چند سال گذشته، مانند سایر اقدامات فرهنگی، بُعد فرهنگی خود را از دست داده است و به جای ایجاد کارکرد تفکر و تکثر فرهنگ ابعاد اقتصادی و نمایشی پیدا کرده است.
فرهنگ، مردم و نمایشگاه کتاب
مولف «گونهشناسی روشنفکران در ایران» ادامه داد: علیرغم بالا رفتن تعداد بازدیدکنندگان به لحاظ کمی، متاسفانه از منظر کیفی علاقه بسیاری از صاحبنظران برای حضور در نمایشگاه کمرنگ شده است و اغلب به شکل تشریفاتی و فرمالیته در این رویداد حاضر میشوند.
وی در ادامه گفتو گو با ایبنا، و در توضیح بیشتر غلبه اقتصاد بر فرهنگ گفت: نباید تمام مسایل را با معیار و سنگ محک اقتصاد سنجید، به طور مثال به جای تمرکز زیاد بر حجم میزان فروش، تعداد عناوین کتاب، تعداد ناشران و بازدیدکنندگان به کیفیت و حضور ناشران بینالمللی نیز توجه شود که چه میزان کتاب از تاریخ، فرهنگ و سیاست خود در نمایشگاه عرضه کردهاند.
بهرامی کمیل افزود: سرگرمکنندگی و آشنایی مردم با کتاب، مبحث مناسبی است اما نباید بحث تفرجگاهی نمایشگاه اولویت داشته باشد، چرا که بحث نمایشی شدن نمایشگاه پر رنگ میشود. اما اگر شاخص و ساز و کاری برای سنجش علاقهمندی عموم مردم به کتاب داشته باشيم، اتفاق خوبي رخ ميدهد.
نظر شما