جمعه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۴:۲۴
روايت پرفسور اولريش مازرلف از نخستين کتاب چاپي در ايران

آيين رونمايي از نخستين كتاب چاپي ايران با عنوان «رساله جهاديه» دقايقي پيش در سالن اصلي سراي اهل قلم بيست و هفتمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران برگزار شد. پرفسور اولريش مازرلف، پژوهشگر در اين مراسم گفت: ثبت تاريخ چاپ ايران نيازمند دسترسي به اسناد موجود در كتابخانه‌هاي عمومي و خصوصي است.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) آيين رونمايي از نخستين كتاب چاپي ايران با عنوان «رساله جهاديه» با حضور جمعي از فرهيختگان و انديشمندان برگزار شد. پرفسور «اولريش مازرلف»، پژوهشگر در اين مراسم گفت: ثبت تاريخ چاپ ايران نيازمند دسترسي به اسناد موجود در كتابخانه‌هاي عمومي و خصوصي است. وي اظهار كرد: به خوبي مي‌دانيم كه نخستين كتاب فارسي چاپي چه نام دارد. همچنين از تعداد كتاب‌هايي كه در اولين ورود چاپ به ايران منتشر شده اند باخبر هستيم اما متاسفانه چيزهايي كه در اين حوزه نمي‌دانيم بيشترند.

وي ادامه داد: كار پژوهشي از 5 مرحله تشكيل شده است؛ تصميم‌گيري، جمع‌آوري اسناد و مستندات، بررسي اسناد، تحقيق و انتشار نتايج عناوين 5‌گانه مراحل پژوهش را تشكيل مي‌دهند.
اين پژوهشگر افزود: ما اكنون گروهي هستيم كه درباره تاريخ چاپ ايران تحقيق مي‌كنيم. خودم نيز به اندازه امكان درباره تاريخ چاپ در ايران و خارج تحقيق مي‌كنم؛ اين كار آنقدر وسيع است كه ما هنوز محتاج اطلاعات، همكاري و كوشش‌هاي بيشتر در حوزه فهرست‌نويسي در كتابخانه‌هاي بزرگ ايران هستیم.

پرفسور اولريش مازرلف افزود: براساس تحقيقات انجام شده متوجه شديم كه از كتاب «طوفان البكاء» حدود 50 چاپ متفاوت وجود دارد. متأسفانه نمي‌دانيم اين اسناد كجا هستند، بنابراين از پژوهشگران و مسئولان كتابخانه‌هاي عمومي و خصوصي مي‌خواهيم ما را در دسترسي به اين اسناد ياري كنند.

وي ادامه داد: فهرست‌نويسي تنها اسم كتاب، ناشر، و تاريخ چاپ را ارايه مي‌دهد اما ما به اطلاعات بيشتري در حوزه تحقيق تاريخ چاپ ايران نيازمنديم. به طور مثال ما مي‌خواهيم اسامي خطاطان حيطه سنگ‌هاي چاپي را كشف كنيم. همچنين مي‌خواهيم از تعداد چاپ‌هاي سنگي يك اثر مطلع شويم. بنابراين نيازمند همكاري مردم و مسوولان برای دسترسي به اسناد اين حوزه هستيم.

اجرای طرح كهنه‌چاپ‌هاي ايران
مجيد غلامي جليسه، معاون فرهنگي، آموزشي و پژوهشي موسسه خانه ‌كتاب از ديگر سخنرانان اين مراسم بود. وي در اين مراسم با بيان اينكه تاريخ چاپ در كشورهاي اروپايي به صورت جدي دنبال مي‌شود گفت: در بسياري از كشورهاي جهان، تاريخ چاپ به عنوان بخش مهمي در فرهنگ، رسانه و دانشگاه مطرح است اما متاسفانه در ايران اين موضوع هيچگاه به صورت جدي دنبال نشده است.

غلامي جليسه افزود: خوشبختانه موفق شده‌ايم در دهه اخير در حوزه تاريخ چاپ در ايران حركت رو به رشدي داشته باشيم چنان‌كه اين موضوع در سطوح مختلف دانشگاهي به عنوان مقاله يا پايا‌ن‌نامه مدنظر قرار گرفته است. اميدواريم در سال‌هاي آينده به صورت تخصصي‌تر به تاريخ چاپ در ايران پرداخته شود.

وي توضيح داد: عباس ميرزا در دوره قاجار با سماجت تمام و با پيگيري‌هاي مداومي كه داشت موفق شد نخستين دستگاه چاپ و نخستين چاپچي را به ايران بياورد و در سال 1233 كتاب رساله جهاديه را منتشر كند.

معاون فرهنگي، آموزشي و پژوهشي موسسه خانه كتاب افزود: اكنون طرحي با عنوان كهنه‌چاپ‌هاي ايران را آغاز كرده‌ايم. اين طرح با هدف بازچاپ آثار ارزشمندي كه در دوره‌هاي مختلف در كشورهاي گوناگون منتشر شده‌اند انجام می شود. همچنين اين طرح مي‌كوشد دسترسي آسان علاقه‌مندان را به آثار چاپي ايران فراهم كند.

در پايان بازچاپ رساله جهاديه با حضور «نجفعلي ميرزايي» مديرعامل موسسه خانه كتاب رونمايي شد.

بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، تا 20 اردیبهشت در مصلی امام خمینی(ره) برگزار می شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها