پرفسور اولريش مازرلف افزود: براساس تحقيقات انجام شده متوجه شديم كه از كتاب «طوفان البكاء» حدود 50 چاپ متفاوت وجود دارد. متأسفانه نميدانيم اين اسناد كجا هستند، بنابراين از پژوهشگران و مسئولان كتابخانههاي عمومي و خصوصي ميخواهيم ما را در دسترسي به اين اسناد ياري كنند.
وي ادامه داد: فهرستنويسي تنها اسم كتاب، ناشر، و تاريخ چاپ را ارايه ميدهد اما ما به اطلاعات بيشتري در حوزه تحقيق تاريخ چاپ ايران نيازمنديم. به طور مثال ما ميخواهيم اسامي خطاطان حيطه سنگهاي چاپي را كشف كنيم. همچنين ميخواهيم از تعداد چاپهاي سنگي يك اثر مطلع شويم. بنابراين نيازمند همكاري مردم و مسوولان برای دسترسي به اسناد اين حوزه هستيم.
اجرای طرح كهنهچاپهاي ايران
مجيد غلامي جليسه، معاون فرهنگي، آموزشي و پژوهشي موسسه خانه كتاب از ديگر سخنرانان اين مراسم بود. وي در اين مراسم با بيان اينكه تاريخ چاپ در كشورهاي اروپايي به صورت جدي دنبال ميشود گفت: در بسياري از كشورهاي جهان، تاريخ چاپ به عنوان بخش مهمي در فرهنگ، رسانه و دانشگاه مطرح است اما متاسفانه در ايران اين موضوع هيچگاه به صورت جدي دنبال نشده است.
غلامي جليسه افزود: خوشبختانه موفق شدهايم در دهه اخير در حوزه تاريخ چاپ در ايران حركت رو به رشدي داشته باشيم چنانكه اين موضوع در سطوح مختلف دانشگاهي به عنوان مقاله يا پاياننامه مدنظر قرار گرفته است. اميدواريم در سالهاي آينده به صورت تخصصيتر به تاريخ چاپ در ايران پرداخته شود.
وي توضيح داد: عباس ميرزا در دوره قاجار با سماجت تمام و با پيگيريهاي مداومي كه داشت موفق شد نخستين دستگاه چاپ و نخستين چاپچي را به ايران بياورد و در سال 1233 كتاب رساله جهاديه را منتشر كند.
معاون فرهنگي، آموزشي و پژوهشي موسسه خانه كتاب افزود: اكنون طرحي با عنوان كهنهچاپهاي ايران را آغاز كردهايم. اين طرح با هدف بازچاپ آثار ارزشمندي كه در دورههاي مختلف در كشورهاي گوناگون منتشر شدهاند انجام می شود. همچنين اين طرح ميكوشد دسترسي آسان علاقهمندان را به آثار چاپي ايران فراهم كند.
در پايان بازچاپ رساله جهاديه با حضور «نجفعلي ميرزايي» مديرعامل موسسه خانه كتاب رونمايي شد.
بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، تا 20 اردیبهشت در مصلی امام خمینی(ره) برگزار می شود.
نظر شما