مسوول سالن «تولید علم» بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره فعالیتهای این سالن در زمان برپایی نمایشگاه گفت: سالن «تولید علم» هشت میزگرد تخصصی برای نمایشگاه در نظر گرفته است که دو میزگرد در سالن اصلی سرای اهل قلم و دیگر نشستها در سرای کلیات برگزار خواهند شد.
حسنزاده ادامه داد: نخستین میزگرد با عنوان «کامیابیها و ناکامیابیهای شبکههای اجتماعی» برگزار شد و دومین نشست با عنوان «تعادل تولید و ترویج علم» یکشنبه هفته آینده در سرای اصلی برگزار میشود. در این میزگردها تلاش شده مباحث ملی مغفول و پنهان مانده از نظر سیاستگذاران را مطرح کنیم تا برنامهریزیهای ویژهای را برای آنها تدوین کنند. بهعنوان مثال، سیاستگذاران بیشتر دنبال تولید علم و ترویج علم یا سرمایهگذاری در حوزه نشر چاپی هستند؛ در حالیکه روی نشر الکترونیک سرمایهگذاری نشده است.
گسست ارتباط بین دانشگاه، دولت و صنعت مغفول مانده است
عضو هیات علمی مرکز سیاست علمی کشور، موضوع یکی دیگر از میزگردهای تخصصی این سالن را «چالشهای نشر با وجود گسترش فناریهای نشر الکترونیکی» عنوان کرد و گفت: از دیگر مسایل دیگر مغفول مانده در مباحث علمی کشور، «گسست ارتباط بین دانشگاه، دولت و صنعت» است که میزگردی با همین عنوان را نیز برنامهریزی کردهایم. دلیل اهمیت این موضوع از این نظر است که امروز دانشگاههای ما در حال تربیت چهار میلیون دانشجو هستند؛ افرادی که در آینده به نیروی کار فعال تبدیل میشوند.
مسوول سالن «تولید علم» ادامه داد: در این نشست به این پرسش که «دولت چه وظیفه و برنامهای در قبال این چهار میلیون دانشجو در همه مقاطع تحصیلی دارد؟» خواهیم پرداخت. از سوی دیگر این مبحث بررسی خواهد شد که صنعت ما تا چه میزان به دانشگاههای ما اعتقاد دارد و دانشگاههای ما تا چه حد انتظارات صنعت را برآروده میکنند.
حسنزاده با اشاره به این موضوع که این مثلثی که میتواند آینده کشور ما را شکل دهد با اعوجاج روبهرو است افزود: بنابراین در تلاشیم با برگزاری چنین میزگردهایی، بر وجود این اعوجاج تاکید کنیم. اگر دنبال کارکرد مطلوب این مثلث هستیم، باید به فکر راهکار باشیم.
------------------------
نمایشگاه باید محلی برای تعامل فرهنگی باشد
عضو هیات علمی مرکز سیاست علمی کشور، درباره نقش نمایشگاه کتاب در 26 دوره گذشته در تحقق اهداف ترویج علم، اظهار کرد: نمایشگاه کتاب، یکی از ابزارهای همگانیسازی علم است، چراکه مردم در یک شور و شعف وارد یک فضای فرهنگی میشوند و باید تعامل فرهنگی از قبیل سفارش کتاب، خرید و آشنایی با آخرین آثار ایجاد شود. به این دلیل ماموریت نمایشگاه کتاب تهران این است که آثار نخبگان و اندیشمندان کشور را به عموم مردم معرفی کند.
وی عنوان کرد: مسالهای که در این زمینه مغفول مانده این است که میلیونها بازدیدکننده مشتاق خواندن به مکانی میآیند که نامش را نمایشگاه کتاب میگذاریم، اما آیا هدف فقط خرید و دیدن کتاب است؟ و آیا نمیتوان کار فرهنگی بیشتری برای این مخاطب انجام داد؟ و چرا این مخاطبان را با رخدادهای غنیتر سیراب نکنیم؟
اجرای برنامه «ساینس شو»
مسوول سالن «تولید علم» نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، در ادامه با اشاره به برنامههای ویژه این بخش از نمایشگاه، گفت: برای رسیدن به این هدف، در سالن «تولید علم» برنامهای با عنوان «ساینس شو» را طراحیکردهایم تا یک نمایش علمی را اجرا کنیم. در اجرای این برنامه، از انجمنهای علمی و مدارس کشور دعوت بهعمل آمده است. در این برنامه علمی تلاش شده تا مخاطبان با استفاده از ابزارهای عامهپسند، فرمولهای پیچیده فیزیکی و ریاضی را از نزدیک مشاهده و درک کنند.
علم چیزی جدای از زندگی بشر نیست
حسنزاده افزود: اجرای برنامه «ساینس شو» با هدف اعلام این پیام است که مردم به این اصل باور پیدا کنند که علم چیزی جدای از زندگی بشر نیست، بلکه کاربرد اصلی علم، رفع نیاز انسان است. علم، شناخت محیط پیرامونی است. علم، محدود به پوشیدن لباسهای دانشگاهی نیست. علم، خواندن کتاب، نگاه به آسمان و وارد شدن به جنگل است.
عوامل «آسمان شب» میهمانان ویژه سالن «تولید علم»
عضو شورای آموزشی و پژوهشی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس، در ادامه خبر داد: دعوت از عوامل برنامه علمی «آسمان شب» یکی از برنامههای ویژه سالن «تولید علم» است. هدف ما در حقیقت هدایت و جلب نظر افرادی است که در حال قدم زدن در نمایشگاه هستند. هر چند سالن «تولید علم» طراحی فضایی ندارد، اما از همین سادگی برای جلب نظر مخاطب استفاده میکند؛ به عبارتی دیگر، به دنبال اعلام این موضوع هستیم که علم ساده است.
نمایش 10 هزار اثر در 20 حوزه موضوعی
مسوول سالن «تولید علم» درباره دیگر برنامههای این بخش از نمایشگاه اظهار کرد: 10 هزار اثر شاخص، از بین بیش از 130 هزار اثر منتشر شده علمی کشور، مربوط به سه سال گذشته، در 20 حوزه موضوعی در این سالن نمایش داده شده است. پنج کارشناس از دو نهاد علمی ملی، IRAN DOC و ISC، برای پاسخگویی به سوالات علاقهمندان به علم در این سالن حاضرند.
وی گفت: نمایش اسناد ملی جمهوری اسلامی ایران، یکی از ابتکارهای این سالن در نمایشگاه است که شامل 15 سند علمی است که از سوی مجلس، شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عطف مصوب شدهاند.-
نظر شما