سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۳ - ۰۵:۳۸
اثری قابل توجه دندانپزشکان/ کتابی که برای تبدیل شدن به منبع علمی، نیاز به بازبینی های مکرر دارد

چاپ دوم کتاب «دستیار دندان‌پزشک» به تازگی وارد بازار شده است. اثری که به زعم کارشناسان نیازمند بازبینی های مکرر است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست معرفی کتاب «دستیار دندان‌پزشک» اثر مشترک مهدی آهمه، زهرا رحمانی، مجید رحمانی، لیلا صنعتی‌پور، مهدی عباسی، مهدیا غلامی، محمدرضا فردی و رضا ناصرحجتی با حضور صاحب‌نظران، کارشناسان و مولفان، دوشنبه 25 فروردین‌ماه در سالن جلسات سازمان جهاد دانشگاهی برگزار شد. 

خلاء آموزشی در رشته دستیار دندانپزشکی
دکتر مجید رحمانی، معاون آموزشی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران و از مولفان کتاب «دستیار دندان‌پزشک» در این مراسم، اظهار کرد: در سال 1385 به همت جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی، تحقیقی از سوی چند انجمن و موسسه آموزشی صورت گرفت که نتیجه آن، وجود خلاء آموزشی در رشته دستیار دندانپزشکی بود. 

وی با بیان این‌که دستیاران، یکی از اصلی‌ترین اعضای تیم درمانی محسوب می‌شوند که به دندانپزشکان در درمان بهتر بیماران کمک می‌کنند، ادامه داد: نتایج تحقیقات بیانگر این مطلب‌اند که تعداد پرستاران داندانپزشکی و بهداشت‌کاران دهان و دندان که از دانشگاه‌های معدودی فارغ‌التحصیل شده باشند، بسیار محدود است. همچنین تحقیقاتی که از سال 1385 به همت جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی در حال انجام است، نشان می‌دهند حدود 205 هزار نفر دندانپزشک در ایران اشتغال دارند و 40 هزار دستیار دندانپزشک در مراکز درمانی بدون هیچ‌گونه آموزش آکادمیک و حتی گذراندن دوره‌های علمی به فعالیت مشغول‌اند که تهدید بزرگی برای جامعه بهداشت و سلامت دندانپزشکی است.

مولف کتاب «دستیار دندان‌پزشک» افزود: در این راستا، جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی، پیشنهاد راه‌اندازی دوره‌های آموزشی و مهارتی دستیاران دندانپزشک را به وزارت بهداشت ارایه کرد. این وزارتخانه پس از مدت‌ها بررسی، مجوز برگزاری این دوره‌ها را صادر کرد.

دکتر رحمانی ادامه داد: از سال 1386 دوره‌های آموزشی و مهارتی دستیاران دندانپزشک برگزار شد. در ابتدا، برخی مدرسان دانشگاه‌ها ترجمه برخی کتاب‌های مرجع را به‌عنوان منبع درسی در این دوره‌ها ارایه کردند. برخی دیگر از مدرسان نیز خودشان دست به قلم شدند و در قالب جزوه و کتاب، آثار متعددی را ارایه کردند. /

ایجاد انسجام در دوره‌های آموزشی
وی توضیح داد: پس از مدتی، متوجه نوعی گسستگی در مطالب تدریس‌شده از سوی مدرسان این دوره ‌ها شدیم در نتیجه قرار شد با هدف ایجاد انسجام در محتواهای آموزشی این دوره‌ها، کتاب واحدی ارایه شود. «دستیار دندان‌پزشک» عنوان این اثر است که از سوی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی راهی بازار نشر شد.

مولف کتاب «دستیار دندان‌پزشکی» با بیان این‌که این اثر حاصل تلاش جمعی سازمان جهاد دانشگاهی، انتشارات جهاد دانشگاهی، کمیته علوم پزشکی و مولفانی است که سابقه سال‌ها تدریس درس دستیاران دندان‌پزشک را در کارنامه علمی خود دارند، گفت: این اثر به‌عنوان نخستین کتاب در این حوزه، قدم مثبتی است که خوشبختانه هم با استقبال همکاران ما در جهاد دانشگاهی و با اقبال مدرسان دانشگاه‌ها مواجه شده است. اما با این وجود، معتقدیم این اثر با توجه به تغییراتی که در دوره‌های آموزشی و مهارتی دستیاران دندانپزشک صورت گرفته، به بازبینی نیازمند است. 

استاندارد مشخصی برای منابع درسی وجود نداشت 
بخش دیگر این نشست به سخنرانی دکتر رضا ناصرحجتی، از دیگر مولفان کتاب «دستیار دندان‌پزشک» اختصاص داشت. وی اظهار کرد: از زمانی‌که سابقه تدریس در دوره‌های آموزشی و مهارتی دستیاران دندانپزشک را دارم، متوجه تغییر و تحولات زیادی در این دوره‌ها شدم. بیشترین فراز و نشیب‌های این تغییرات به تهیه کتاب‌های مرجع مربوط می‌شد، به‌گونه‌ای که استانداردسازی مشخصی برای آموزش و تهیه منبع درسی در این دوره‌ها وجود نداشت.

وی ادامه داد: به همت وزارت بهداشت، این دوره‌های آموزشی به استانداردسازی ویژه‌ای رسیدند و موفق شدیم این دوره‌ها را توسعه دهیم و کتاب «دستیار دندان‌پزشک» را به رشته تحریر درآوریم. این اثر به دلیل این‌که ترجمه یک مرجع انگلیسی‌زبان بود، به همت مولفان و گردآوردندگان آن، بومی‌سازی و بخش‌هایی از آن بنا به ضرورت، حذف شد. همچنین این کتاب، وظایف دستیاران دندانپزشک را به‌صورت کامل تشریح کرده است. 

بازبینی‌های مکرر برای علمی‌تر شدن کتاب
دکتر مهدی آهمه، یکی دیگر از مولفان کتاب «دستیار دندان‌پزشک» در این نشست با بیان این‌که بیشتر در بخش ویرایش این اثر فعالیت کرده‌ام، اظهار کرد: معتقدم این اثر با بازبینی‌های مکرری که در آن صورت می‌گیرد، به زعم خود فراگیران دوره‌های آموزشی و سایر مولفان این اثر، به‌تدریج از محتوای علمی برخوردار می‌شود. اما این اثر برای این‌که بتواند به یک منبع علمی جامع تبدیل شود، نیاز به کار بیشتری دارد و باید متناسب با نیاز دستیاران دندانپزشک که در مطب‌ها و مراکز درمانی مختلف مشغول‌اند، نگارش یابد.

وی با بیان این‌که کتاب «دستیار دندان‌پزشک» به‌گونه‌ای تالیف شده است که روال هر فصل با فصل دیگر کاملا متفاوت است، گفت: این اثر ابزارهای مورد نیاز و شیوه کار با آن‌ها برای کار درمانی ویژه در حوزه دندانپزشکی را ارایه می‌کند. 

دومین چاپ کتاب «دستیار دندان‌پزشک» با شمارگان یک‌هزار نسخه در 416 صفحه، به بهای 15 هزار تومان از سوی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها