دوشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۰
پسران تا یک قدمی نوبل رفت

آثار مدیریت و اقتصاد در سال 92 در جشنواره‌های کتاب سال، فصل، دانشجویی و نوبل موفقیت‌های بسیاری داشتند. سیدهاشم پسران، نویسنده ده‌ها عنوان کتاب اقتصادی، در این سال تا یک‌قدمی دریافت جایزه نوبل پیش رفت.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سال 1392 در حالی به پایان می‌رسد که حوزه مدیریت و اقتصاد در عرصه‌های چاپ و نشر و جشنواره‌هایی مانند کتاب سال دانشجویی و کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و کتاب فصل موفقیت‌های بسیاری بدست آورد. 

آسیب‌شناسی‌های انجام شده نشان داد که آثار این دو حوزه به دلیل حساسیت‌هایی مانند نگاه بومی،‌ ترجمه، وجود گرایش‌های متنوع دانشگاهی و نیاز کشور به خبرگان مدیریتی و اقتصادی نیازمند توجه ویژه‌ای است. 

کتاب سال دانشجویی، آوردگاه دو اثر مدیریتی
در بیستمین جشنواره کتاب سال دانشجویی که به همت جهاد دانشگاهی برگزار شد، در حوزه مدیریت در شاخه تالیف فقط کتاب «موتورهای محرک نوآوری (چارچوبی خلاقانه برای تحلیل پویایی نظام‌های نوآوری فناورانه)» نوشته مشترک سیدمسلم موسوی درچه، عنایت‌اله معلمی، ناصر باقری‌مقدم و مسعود نصیری در حوزه مدیریت دانش به‌عنوان اثر برگزیده معرفی شد.

در حوزه ترجمه نیز کتاب «افسانه نوآوری» که به قلم روزبه فرشید‌فام به فارسی برگردانده شده به عنوان اثر برگزیده جشنواره کتاب سال دانشجویی معرفی شد. 

بیست و ششمین دوره جایزه کتاب فصل در حالی در سردترین فصل سال برگزیدگان خود را شناخت که در این دوره در حوزه اقتصاد دو جایزه به‌صورت مشترک به دو مترجم کتاب‌‌‌های «بانکدار فقرا» لیلا وطن‌دوست نوشته محمد یونس و مژگان رضاییان مترجم کتاب «فیل و اژد‌ها» نوشته روبین مردیت رسید.

وطن‌دوست در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران،‌ درباره نخستین تجربه‌اش در حوزه ترجمه اینطور می‌گوید: «به اعتقاد بیشتر ما، مسایل مالی اصلی‌ترین یا حداقل، یکی از مهم‌ترین انگیزه‌های کاری ما هستند. انسان هرچقدر تلاش می‌کند، اما همچنان رقمی که در حسابش پس‌انداز می‌کند، جوابگوی نیازهایش نیست. اما در مقابل، شرایطی مثل این ترجمه در زندگی پیش می‌آید، که شیرینی وصف‌نشدنی ‌به همراه دارد.»

مژگان رضاییان، نیز از نخستین موفقیتش در کتاب فصل درباره ترجمه کتاب «فیل و اژدها» می‌گوید: «هرچند ترجمه کتاب، پس از سه بار ویراستاری نهایی شد، اما باز می‌توانم برای روان‌تر شدن، متن را دوباره ویرایش کنم. این احساس به این دلیل است که در تمام مدت ترجمه سعی می‌کردم خودم را جای نویسنده بگذارم و با حفظ زاویه نگاهش، فهم درستی از تعابیر مورد استفاده‌اش داشته باشم.»

در حوزه مدیربت نیز جایزه به‌صورت مشترک سهم دو مترجم شد. هاشم كوزه‌چیان و رسول نوروزی سیدحسینی و اشرف رحیمیان به ترتیب برای ترجمه کتاب‌های «مدیریت منابع انسانی در صنعت ورزش و اوقات فراغت»، تالیف كریس ولسی و دیگران و «حكمروایی و مدیریت عمومی» در ردیف برگزیدگان این دوره قرار گرفتند. 


تنور داغ کتاب در فصل سرد سال 


پسران و نوبل
سال 92 در حوزه اقتصاد، می‌توانست سال ویژه‌ای برای ایرانیان باشد، اگر دکتر سیدهاشم پسران چهره موفق این حوزه به‌عنوان برنده جایزه نوبل اقتصاد برگزیده می‌شد. محمدهاشم پسران، متولد 10 فروردین سال 1325 شیراز است. این چهره برجسته اقتصاد، از دبیرستان نمازی دیپلم گرفت و در سال 1343 با بورس بانک مرکزی راهی انگلستان شد.

در رشته اقتصاد، ‌ریاضیات و آمار از دانشگاه سالفورد با درجه ممتاز، مدرک کارشناسی گرفت. برای گرفتن دکترای اقتصاد به دانشگاه کمبریج رفت؛ دانشگاهی که در آنجا به مقام استاد تمامی رسید و در سال 2012 بازنشسته شد. پسران پیش از این از دانشگاه‌های ماستریخت، ‌گوته فرانکفورت و سالفورد موفق به کسب دکتری افتخاری شده بود.

دکتر پسران در‌باره جایزه نوبل گفته بود: «من چه برنده نوبل بشوم و چه برنده نشوم، اکثریت قاطع فعالیت‌های کاری و نیز پژوهشی خود را مطابق برنامه‌های قبلی‌ام پیش خواهم برد. تصور می‌کنم اکثر اقتصاددانان دیگری که نامشان برای دریافت نوبل مطرح می‌شود، نیز وضع مشابهی دارند.»

از مهم‌ترین آثار پروفسور پسران می‌توان به کتاب‌های «مدلسازی اقتصاد‌سنجی کلان در سطح جهانی و ملی»، «روندهای اقتصادی و سیاست‌های اقتصاد کلان در ایران پس از انقلاب»، «برنامه‌ریزی و تثبیت کلان اقتصادی در ایران»، «اقتصاد ایران در عصر پهلوی»، «تک‌نرخی کردن ارز»، «نقش بازارها و برنامه‌ریزی در اقتصاد ایران»، «سیاست ارزی ایران و بازار سیاه برای دلار»، «خرجکرد درآمد نفت و اقتصاد خرد» اشاره کرد. 

جشنواره کتاب سال
سی‌ویکمین دوره جشنواره کتاب سال جمهوری اسلامی،‌ بهمن‌ماه برگزیدگانش را شناخت.

کتاب‌های «بازار سرمایه اسلامی» نوشته سیدعباس موسویان و «پیکره عمومی دانش مدیریت فرآیند‌های کسب و کار BPM CBOK» تالیف دکتر مهدی فتح‌اله، دو اثر شایسته تقدیر حوزه‌های اقتصاد و مدیریت سی‌و‌یکمین دوره کتاب سال بودند.

موسویان، مولف کتاب «بازار سرمایه اسلامی»‌ در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب درباره لزوم تالیف کتاب‌های حوزه اقتصاد اسلامی و ملزومات تولید و عرضه آثار فاخر، گفته بود: به نظرم مولف علاوه بر پرداختن به مباحث بنیادی و نظری، روند کارش باید براساس اصول و مبانی شناخته شده باشد.

وی درباره ویژگی‌ اثرش معتقد بود که این کتاب به‌طور جدی با دیدی عینی و عملکردی، ابزار‌هایی را معرفی می‌کند که قابلیت اجرا در اقتصاد ایران را داشته باشند. 


حماسه اقتصادی در آیینه کتاب
سال 1392 از سوی مقام معظم رهبری به نام سال حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی نام‌گذاری و آثار متعددی نیز در این حوزه منتشر شد. از جمله آثار اقتصادی که مرتبط با این اثر در سال جاری چاپ و منتشر شد می‌توان به «جهاد اقتصادی» که مجموعه مدونی از بیانات رهبری درباره تبیین جهاد اقتصادی است، اشاره کرد. 

در بخشی از این کتاب آمده است: «عدالت فقط عدالت در مسائل اقتصادی نیست، یک بخش عمده‏اش مسئله‏ی اقتصاد است. در قضاوت‌ها، در داوری‌ها، در نگاه‌ها، در نظرها، در اظهارات، در موضع‌گیری‌ها، همه بایستی شاخص عدالت را در نظر داشته باشیم. از همه مبتلابه‏تر، همین مساله عدالت اقتصادی و عدم توزیع عادلانه‏ ثروت عمومی و درآمد عمومی ملی بین آحاد جامعه است.»

«اقتصاد مقاومتی، زمینه‎ها و راهکارها» به قلم آیت‌اله عباسعلی اختری از تازه‎های نشر موسسه امیرکبیر با هدف تنظیم، مباحث اقتصادی به شیوه اتکا به مبانی اسلامی منتشر شده است. 

این کتاب ارتباط مسایل اقتصادی مورد ابتلای جامعه با مبانی قرآنی و حدیثی را بررسی کرده است. «اقتصاد مقاومتی، زمینه‎ها و راهکارها» در چهار بخش و ۳۶۵ صفحه به شمارگان یک‌هزار نسخه به چاپ رسیده است.

یک ناشر موفق حوزه مدیریت
بخش انتشارات سازمان مدیریت صنعتی به‌عنوان یکی از ناشران مطرح در حوزه مدیریت در سال جاری، 47 عنوان کتاب را منتشر کرده است. در میان این آثار، 31 کتاب چاپ نخست و 16 اثر نیز تجدید چاپ هستند. این ناشر تخصصی 32 عنوان اثر جدید را نیز آماده چاپ دارد./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها