به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «مسوولیت بینالمللی دولتها و محیطزیست»، «تعهد بنیادین دولتها»، «معیار مطلوب»، «ورود خسارت»، «مسوولیت ناشی از خسارات وارده توسط اشخاص خصوصی»، «پیشگیری از خسارات فرامرزی ناشی از فعالیتهای خطرناک»، «مشکلات رویکرد مسوولیت دولت»، «همکاری بینالمللی»، «آلودگی جوی»، «کاهش لایه ازن و گرمایش جهانی»، «ماورا جو»، «آبراههای بینالمللی»، «فعالیتهای بسیار مخاطرهآمیز»، «فعالیتهای هستهای»، «اطلاعرسانی»، «کمکرسانی»، «امنیت هستهای»، «مسوولیت مدنی»، «پسماندهای خطرناک»، «آلودگی دریایی» و «آلودگی کشتیها» عناوین کتاب «حقوق بینالملل محیطزیست» تالیف ملکم شاو را تشکیل میدهند.
در دیباچه کتاب آمده است: «دهههای نخست هزاره سوم را باید دوره گذار از حقوق بینالملل در مفهوم بسیط به حقوق بینالملل در مفهومی چندپاره نام نهاد. چندپارگی در این دوره گذار، به معنای اهمیت یافتن برخی مسایل نوظهور در جامعه بینالمللی است. علاوه بر این باید سالهای آغازین هزاره سوم برای حقوق بینالملل سالیان فرصتهای پیشرو دانست. فرصتهایی که شاید بتواند دولتها را به سمت نوعی آگاهی حقوقی سیر دهد. آگاهی حقوقی از برخی مسایل و مشکلات نوظهور و بغرنجی که در گذشته با شک و تردید یا حتی انکار به آنها نگریسته میشد. بدینسان حقوق بینالملل امروزه حوزههای جدیدی را تجربه میکند. مسایل ناشی از تکنولوژی، مسایل زیستمحیطی و بحرانهای اکولوژیکی در زمره این حوزههاست.»
این اثر بهعنوان یک نوشتار سنتی و جامع حقوق بینالملل عمومی مورد استقبال حقوقدانان بینالمللی قرار گرفته و تا به امروز چاپهای بیشماری از آن به جامعه علمی ارایه شده است.
نویسنده در یک مقدمه تفصیلی به معرفی مسایل و مفاهیم بنیادین حقوق محیطزیست و سپس به تحلیل مهمترین محورهای آن میپردازد. با این وجود به برخی از حوزهها مانند حیاتوحش و تنوع زیستی اشارهای نشده است که علی مشهدی و حسن خسروشاهی، مترجمان کتاب سعی کردهاند با توضیحات اضافی در پانویسها آنرا تکمیل کنند.
در بخشی از کتاب درباره فعالیتهای هستهای میخوانیم: «استفاده از تکنولوژی هستهای هماننه که منفعتآور است، با مخاطراتی همراه میباشد. حادثه 1986 که در راکتور اتمی چرنوبیل بهوقوع پیوست موطن این اندیشه بینالمللی شد که پیامدهای یک حادثه هستهای تا چه حدی میتواند ویرانکننده باشد. قبل از وقوع این حادثه، نگرانیهای مرتبط با فعایتهای درگیر با این تکنولوژی، صرفا به معضل بهکارگیری سلاحهای هستهای محدود میشد. معاهده منع آزمایش سلاحهای هستهای در جو، ماورا جو و زیرآب، پیرو این نگرانیها در سال 1963 به امضا رسید. با این وجود فرانسه و چین به این معاهده نپیوسته و به انجام آزمایشهای هستهای در جو ادامه دادند.»
چاپ نخست کتاب «حقوق بینالملل محیطزیست» تالیف مالکوم شاو و با ترجمه از علی مشهدی و حسن خسروشاهی در 127 صفحه با شمارگان 500 نسخه و بهای 6 هزار تومان از سوی انتشارات خرسندی روانه بازار کتاب شد.
پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۰
نظر شما