حسن روحانی در مراسم اختتامیه بیستمین جشنواره مطبوعات، خبرگزاریها و پایگاههای اطلاعرسانی گفت: میزان انتشار کتاب و شمارگان آن نشان از آمار فرهنگی ندارد بلکه اثرگذاری آن بر مردم جامعه است که سرمایهگذاری در فرهنگ بهشمار میآید.
دهان بسته و قلم شکسته اعتماد عمومی را از بین میبرد
وی افزود: هر کشوری که در آن آزادی اندیشه، آزادی سخن، آزادی بیان و گردش آزاد اطلاعات بیشتر باشد زمینه پیشرفت و تعالی در آن کشور مهیا خواهد بود. بیتردید اگر در جامعه دهانها بسته و قلمها شکسته شود اعتماد عمومی در آن جامعه از بین خواهد رفت و چشمها و گوشها به سمت امکانات ارتباطاتی بیگانگان قرار خواهد گرفت. بگذاریم میدان قلم و میدان بیان میدان بازی باشد تا حقایق برای مردم جامعه تبیین شود.
روحانی در ادامه گفت: البته آزادی بیان باید با در نظر گرفتن شرایط تاریخی، فرهنگی، دینی، مذهبی و اجتماعی آن کشور و جامعه باشد. به بیان دیگر دولت معتقد به آزادی مسوولان است. در همه جوامع اصول، ارزشها و مقدسات وجود دارد که باید مورد احترام همگان قرار گیرد. اگر رسانهای بخواهد این اصول را مراعات نکند بیتردید او رسانهای ارتباطی است که ارتباط خود را با جامعه و مردم قطع کرده است. مقدسات مذهبی و همچنین ارزشهای فرهنگی ،دینی و قومی باید مورد احترام همگان باشد.
رییسجمهوری ایران بیان کرد: حساسیتهای جامعه ما حتی برای طوایف، اقوام و ایلات تا اندازهای زیاد است که با کوچکترین خطایی جمع قابل ملاحظهای میشوند که این معنای حساسیت جامعه ماست. همه ما باید به این حساسیتها توجه کنیم البته امروز ما میدانیم که قدرت رسانهها هر مقدار بیشتر و قویتر باشد کشورها توانمندتر در صحنه جامعه حضور پیدا خواهند کرد. چرا ما نتوانستهایم بعد از 35 سال کاری کنیم که بزرگان ما از شرایط فرهنگی جامعه ما رضایت نداشته باشند. اشکال از کجاست؟
مسایل فرهنگی با فشار و شیوههای پلیسی حل نمیشود
وی اظهار کرد: اگر با فشارها و با شیوههای پلیسی مساله فرهنگ حل شده بود که امروز نباید بعد از گذشت آن سالها باز هم نگران فرهنگ جامعهمان باشیم. مشکل اعتیاد، طلاق، اختلافات اجتماعی، مشکلات مربوط به مسایل سیاسی و بسیاری از مسایل و مشکلات اخلاقی و اجتماعی که با آن مواجه هستیم بخش بزرگ آن مربوط به صنعت و حوزه فرهنگ است.
روحانی گفت: امروز فرهنگ در اختیار کیست؟ خوشحالم که به ندای مقام معظم رهبری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بلافاصله پاسخ داد که کار بسیار درستی بود اما چه مقدار از مسایل فرهنگی در اختیار وزیر است؟ چه مقدار بودجه در اختیار بخشهای فرهنگی است؟ چند برابر بودجهای که در اختیار دولت قرار گرفته در دیگر نهادها وجود دارد؟
بودجه فرهنگی در اختیار کیست؟
رییسجمهوری ایران افزود: مراکز دیگر چه مقدار از بودجه عمومی استفاده میکنند؟ بودجه فرهنگی در اختیار بخشهایی است که تحت نظارت قوه مجریه به معنی خاص کلمه نیست که البته شورای عالی انقلاب فرهنگی باید برای این امر، راهی بیندیشد و راهی در پیش بگیرد تا بدانیم بخش فرهنگی ما بودجه عمومی که در اختیار میگیرد چه میکند؟ اینکه چقدر کتاب چاپ شد، شمارگان چقدر است یا چقدر سیدی منتشر میشود آمار فرهنگی نیست. اینکه اثر آنها چه بوده اهمیت دارد و نشان از سرمایهگذاری در فرهنگ ماست. اگر اثر خوب بود چرا امروز همه نگران هستند؟ پس باید راه دیگری را برگزینیم.
وی بیان کرد: امروز مطبوعاتی که از بودجه عمومی استفاده میکنند چقدر است؟ بخش خصوصی چه مقدار بودجه دارد؟ اگر بخش رسانه را به بخش مردمی و خصوصی واگذار کنیم باید تعادل و توازن باشد چه مقدار خبرگزاری، سایت، روزنامه و مجله در اختیار نهادها و بخشهایی است که از بودجه عمومی کشور استفاده میکنند و چه مقدار در اختیار بخش خصوصی است؟
فرهنگ باید به اصحاب فرهنگ واگذار شود
روحانی با اشاره به اینکه 177 سال است که از انتشار نخستین روزنامهها در ایران میگذرد و 35 سال از انقلاب اسلامی گذشته است، افزود: جز یکی دو روزنامه که آنها نیز از بودجه عمومی استفاده میکنند دیگر روزنامهها عمرشان چند ساله است و چرا این نهال به درخت تنومند تبدیل نمیشود و چرا ثمر نمیدهد؟ چرا بخش مطبوعات استقلال پیدا نمیکند و روی پای خود نمیایستد؟ دولت یکی از وظایف خود را ایجاد تعادل و توازن میداند. از ابتدا معتقد بودهایم که فرهنگ باید به اصحاب فرهنگ واگذار شود. اندیشمندان و انجمنهای حرفهای با قانون شفاف باید حاکمیت روشن و شفافی چه در حوزه مطبوعات، حوزه فیلم و دیگر بخشها داشته باشند.
رییسجمهوری در ادامه سخنانش گفت: امروز ساختن افکار عمومی در مسیر توسعه، تعالی، اخلاق و معنویت اهمیت دارد. آیا اخلاق حرفهای در زمینه رسانهها رو به توسعه و تعالی است؟ آیا تهمتها، اتهامات، سخنان ناروا و دروغ کم شده است؟ اگر چنین است موفق بودهایم و اگر نشده باید ببینیم اشکال کار کجاست؟ ما آزادی مسوولانه همه رسانههای ارتباطی را ارج مینهیم و از همه صاحبان فرهنگ و قلم میخواهیم برای آنکه اذهان و افکار در مسیر منافع و مصالح ملی قرار بگیرد، واقعیتها را بگویند و از شعارها کم کنند.
روحانی اظهار کرد: معضل ما در جامعه هم فقر اقتصادی و هم فقر فرهنگی است. معضل ما نبود اخلاق حسنه، اعتدال و افراط و تفریطهاست. افراطها آنچنان که گویی باید منزوی باشیم و درها بسته باشد و تفریطها اینطور که باید هویت اسلامی و ایرانمان روز به روز تضعیف شود. ما به دنبال اعتدال در جامعه هستیم. همچنین مطبوعات و رسانهها باید دارای امنیت باشند تا برای کشور امنیت آفرین شوند.
توقیف رسانه اولین راه حل نیست
رییسجمهوری بیان کرد: چرا برخی از مطبوعات دارای دژ پولادین هستند و هیچکس حتی قوه اجرایی و قوه قضاییه جرات نمیکند به آنها نزدیک شود و خود را قیم برای دولت، احزاب، جناحها و حتی مردم میپندارند. تمام مطبوعات و رسانهها دارای حقوق و اختیارات مساوی هستند و اگر خود را برتر میپندارند این دولت آنها را برتر نمیبیند. همه باید دارای امنیت یکسان باشند و هرکس خطا کرد باید با وی برخورد شود هیچکس نباید خود را در حصار امن احساس کند.
وی افزود: دولت معتقد است توقفها و توقیفها آخرین راهحل است نه اولین راهحل. ممکن است مطبوعه و جریدهای خطایی کند که اولین قدم باید با نویسنده یا مدیرمسوول برخورد شود، چرا کل آن رسانه باید بسته شود و عدهای از افرادی که آنجا کار میکنند به دلیل خطای یک نفر بیکار شوند. اگر نویسندهای درباره مقدسات یا منافع ملی خطا کرد باید با وی برخورد قانونی شود. گاهی نیاز به توقیف نیز هست اما نه با اینقدر عجله!
روحانی گفت: امروز برخی افراد آزاد هستند و برخی از این آزادی سهم اندکی در اختیار دارند. مخالفان این دولت آزادند اما به همان اندازه نیز همراهان دولت باید از آزادی و امنیت برخوردار باشند تا بتوانند نقد سازنده داشته باشند. این افتخار برای دولت وجود دارد که یا شکایاتی از رسانهها انجام نمیشود یا به حداقل تذکری ضروری اکتفا شود. بگذاریم در مسیری قرار بگیریم که ملت و کشور ما شایسته آن مسیر است، بگذاریم معضلات جامعه حل و فصل شود.
ادامه دارد...
نظر شما