سه‌شنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱:۲۱
«کودتاي رضاخان» در بیست‌و دومین نشریه الکترونیکی گذرستان

بیست‌ودومین شماره «گذرستان» درباره «کودتاي سوم اسفند 1299» در پایگاه اطلاع‌رسانی موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی منتشر شد. این شماره به بررسی کودتا، اوضاع ایران پیش از آن، دیدگاه‌های گوناگون، ریشه‌ها و کتابشناسی کودتای رضاخان می‌پردازد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، سخن نخست این شماره با مقاله‌ای از موسی فقیه‌حقانی با عنوان «بازکاوی پرونده کودتای سوم اسفند 1299» آغاز ‌می‌شود.

«کودتاي سوم اسفند 1299 که با رهبري سفارت انگلستان و بهره‌گيري از کليه امکانات (نظير بانک شاهنشاهي، کميته زرگنده و...) توسط سيدضيا و رضاخان ميرپنج به وقوع پيوست در زمره رویدادهای تلخی است که تاثیر مستقیم و غیر قابل انکاری در تاریخ معاصر ایران بر جای گذارده است.» این بخشی از مقاله حقانی است که در این شماره می‌خوانیم.

شماره بيست و دوم گذرستان كه به موضوع کودتای رضاخان اختصاص يافته است،‌ در برگيرنده مقاله‌هایی با عناوين «آشنایی با مهره نظامي كودتاي 1299»، «اسرار كودتاي 1299 از زبان یك شاهد»، «انگليس معركه‌گردان كودتاي 1299رضاخان»، «اهداف کودتاگران سوم اسفند 1299 از دیدگاه شهید مدرس»، «برخورد رضاشاه با علما»، «بهایيت و كودتاي رضاخان»، «ايران در فاصله دو كودتا 1332-1299»، «در حاشيه سواد رضاخان»، «دستگیری متنفذین تهران در كودتاي رضاخان در اسناد وزارت خارجه آمريكا»، «دفاع سيد ضياالدين طباطبايي از كودتاي سوم اسفند»، «دوست و دشمن كودتاي سوم اسفند»، «رضا خان از تولد تا كودتا» و «رضاخان و كودتاي 1299» است.

حسين مکي در مقاله «بخشش سرزميني در دوران رضاشاه» در اين‌باره مي‌نويسد: «کودتا مسلما و بي ترديد ساخت لندن بود. لندن براي ساختن کودتا دستگاهي منظم و وسيع به وجود آورد و نقشه جامعي که هم‌آهنگ با سياست عمومي لندن در شرق باشد طرح کرده بود. دستگاهي که کودتا را به وجود آورد، به قدري منظم و ماهرانه و بي‌صدا کار مي‌کرد که هيچ کس جز سازندگان کودتا از اين ابداع مطلع نشدند و چنان نعل وارونه زدند که حريف هم از ظواهر امر کار، فريب خورد.»

«بخشش سرزميني در دوران رضاشاه»، «رواج پرونده‌سازي با هدف اخاذي در عصر رضاخان»، «روايت كاردار آمريكا از سقوط سید ضیا»، «زمينه‌سازي‌های لازم براي كودتاي 1299»، «سهم انگليس در صعود و افول رضاخان»، «سيد ضیا كه بود؟»، «سید ضیا، مشروطه‌خواه کودتاچی»، «شمارش معکوس برای کودتای سوم اسفند»، «كودتاي سوم اسفند به روايت مصدق»، «کودتای مارک‌دار»، «مجلس و پادشاهی رضاخان سردار سپه»، «مشروطه‌زدايي و كودتاگرايي از زبان ملك‌الشعراي بهار»، «نهضت جنگل و کودتای 1299» و «نهضت‌های سیاسی اجتماعی ایران قبل از کودتای 1299 رضاخان» دیگر مقاله‌های گذرستان را شامل می‌شوند. 

بیست‌و دومین شماره نشریه الکترونیکی «گذرستان» در پایگاه اطلاع‌رسانی موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی به نشانی http://gozarestan.ir قرار گرفته است./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها