کتاب «قدرت» به قلم دکتر منصور امیراحمدی، مفهوم قدرت را با نگاه به آیات قرآن و روایات معصومین(ع) بررسی کرده است.
این کتاب درصدد فهم رویکرد اسلام در تحلیل مفهوم قدرت است. این هدف مستلزم رویکردی دورن متنی است که بر اساس آن مولفههای مفهوم قدرت شناسایی و تحلیل میشود. تحلیل مفهوم قدرت را هم با ارجاع به منابع دینی به مثابه متن درجه اول و هم با ارجاع به آثار اندیشمندان اسلامی به مثابه متن درجه دوم میتوان بررسی کرد.
این کتاب تلاش دارد تا مفهوم قدرت را در متون دینی بررسی کند. قرآن کریم، سنت، روایات معصومین(ع) به همراه نگاه به آثار اندیشمندان اسلامی کمک کرده است تا به قدرت از منظر دین نگریسته شود.
رویکرد فلسفی، سنت فلسفه سیاسی و رویکرد فقهی، سنت فقه سیاسی را در تاریخ فکر اسلامی بر جای گذاشته است. از این رو، فهم دیدگاه اسلام درباره مفهوم قدرت در کنار مراجعه به منابع اسلامی، مستلزم مراجعه به آثار فلسفی و فقهی در رابطه با این موضوع است.
نویسنده ابتدا در فصل نخست به تحلیل درونمتنی قرآن کریم و روایات درباره مفهوم قدرت و سپس در دو فصل جداگانه به تحلیل متون فلسفی و متون فقهی پرداخته است.
این اثر پس از مراجعه به قرآن کریم، روایات، آثار و متون فلسفی و فقهی سیاسی مفهوم قدرت را تحلیل کرده و این روش ضمن کمک کردن به فهم صحیحتر قرآن کریم و روایات به عنوان منابع اسلامی، نحوه شکلگیری تفاسیر و برداشتهای فلسفی و فقهی را نمایان کرده است. بنابراین، میتوان ادعا کرد که چنین روشی فهم جامعی از دیدگاه اسلام درباره قدرت را تبیین میکند.
پیش از تبیین مفهوم قدرت در اندیشه سیاسی اسلام، تحلیل مفهومی قدرت ضروری به نظر میرسد. مقصود از تحلیل مفهومی قدرت، تبیین مولفههای مفهومی آن است.
در قسمتی از کتاب میخوانیم:«برای تبیین ویژگیهای عاملان قدرت به عنوان نخستین مولفه مفهوم قدرت در فلسفه سیاسی جدید لاجرم باید از بررسی اندیشه شارحان حکمت متعالیه آغاز کرد. بیتردید کی از مهمترین آنها علامه طباطبایی است. وی قبل از پرداختن به ویژگیهای عاملان قدرت ترجیح میدهد از منظر حکمت متعالیه به تبیین و تعریف مفهوم قدرت بپردازد.»
کتاب «قدرت» به قلم دکتر منصور امیر احمدی با شمارگان 500 نسخه، در 196 صفحه و به بهای 65 هزار ریال برای نخستین بار از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شده است.
نظر شما