كتابخانه و مركز اطلاعرساني پژوهشگاه تربيت بدني و علوم ورزشي وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اکنون يكي از غنيترين مجموعههاي موجود در حوزه تربيت بدني و علوم ورزشي در كشور محسوب میشود به گونهای که گویا قلب علم ورزشی در این مکان میزند.
این کارشناس ارشد کتابداری که دو سال است به عنوان مسوول كتابخانه پژوهشگاه تربيت بدني و علوم ورزشي در اين كتابخانه مشغول به كار است، با بیان اینکه مجموعه موجود در این کتابخانه شامل كتابهاي تخصصي فارسي و انگليسي، مجلات تخصصي، نرمافزارهاي آموزشي و مواد سمعي- بصري است، افزود: برای ارایه خدمات مناسب به تمامی مراجعان در سراسر ایران و سیستماتیک کردن امکان جستوجو منابع مورد نیاز، نرمافزار کتابخانه سیمرغ خريداري و راه اندازي شده است. با توجه به اينكه از مهرماه سال 91 پژوهشگاه اقدام به جذب دانشجو در مقطع دکتری کرد و با هدف توسعه ارایه خدمات مطلوب به دانشجویان این مقطع و همچنین سایر مراجعان، «نرم افزار گردش امانات» خریداری شده است که منجر به كاهش مراجعات غیرضروری اعضا به كتابخانه شد. همچنین این امکان به کاربر داده میشود که به طور همزمان جستوجو را در چندین کتابخانه انجام دهد و در نهايت، اينكه امكان تمديد و رزرو منابع نيز براي اعضا فراهم شده است.
صرافتهرانی که پیش از فعالیت در پژوهشگاه، با بخش اطلاعرساني كتابخانه دانشكده علوم تربيتي دانشگاه اصفهان همكاري ميكرد، ادامه داد: در كنار اين خدمات، نرمافزار كتابخانه ديجيتال پژوهشگاه تربيت بدني و علوم ورزشي نيز خريداري شده است. هدف از تهيه اين نرمافزار، در دسترس قرار دادن كتابهاي انگليسي موجود در كتابخانه براي تمامي استفادهكنندگان در تمام كشور بوده است.
وی با بیان اینکه كتابهاي انگليسي اين كتابخانه بسيار غني است، اظهار کرد: راهاندازي كتابخانه ديجيتال در سه مرحله انجام شد كه به مناسبتهاي مختلف مثل هفته پژوهش، فازهاي مختلف آن به بهرهبرداري رسيد و از طريق وبسايت پژوهشگاه به اطلاع همگان نيز رسيد. اين نرمافزار امكان جستوجوي درونمتني را به استفادهكنندگان ميدهد. اكنون بيست صفحه ابتدايي تمام كتابهاي بارگذاري شده در اين سامانه براي تمامي مراجعان قابل مطالعه است.
به گفته وی، علاوه بر كتابهاي فارسي و انگليسي، طرحهاي پژوهشي موجود در كتابخانه نيز از پرمخاطب ترین منابع محسوب میشوند. از اين رو، پايگاهی به همين نام طراحي شد تا اطلاعات كتابشناختي اين منابع روي سامانه قرار بگيرد و قابل جستوجو باشد تا مراجعان در كنار جستوجوي منابع فارسي و انگليسي، به اين منابع نيز دسترسي داشته باشند.
صراففتهرانی افزود: براي پاياننامهها نيز پايگاهي با همان نام طراحي شد تا اين منابع نيز قابل بازيابي باشند، دقيقاً به همان شكلي كه درباره پايگاه طرحها صورت گرفت. بنابراين وقتي مراجعهكنندهاي موضوعي را در سامانه جستوجو میكند، به طور همزمان هم در تمام اين پايگاهها جستوجو انجام ميپذيرد و در نتايج جستوجو، منابع موجود در هر پايگاه به تفكيك ارایه ميشوند.
وی با بیان اینکه كتابخانه پژوهشگاه يك كتابخانه تخصصي است، گفت: این کتابخانه تنها به دانشجويان، استادان، پژوهشگران و افرادي خدمات ميدهد كه در رشته تربيت بدني تحصيل يا تحقيق ميكنند و در واقع، ماهيت كتابخانه تخصصي اين گونه است. اين افراد براي استفاده از كتابخانه بايد كارت شناسايي معتبر به همراه داشته باشند. از آنجايي كه منابع امانت داده نميشوند، حق عضويت نيز گرفته نميشود و استفاده از منابع براي اين افراد رايگان است.
مسوول کتابخانه پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی اظهار کرد: روزهاي كاري این كتابخانه از شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 تا 16 است. تعداد كتابهاي فارسي مجموعه چهار هزار و 600 نسخه و تعداد كتابهاي انگليسي موجود یک هزار و 900 نسخه است. حدود 200 طرح و 70 پاياننامه و 300 عدد سيدي و «دي وي دي» در كتابخانه داريم كه به طور مداوم در حال بهروزرساني هستند.
وی در پایان اظهار کرد: بيشتر خريدهاي سالانه را از طريق نمايشگاههای بينالمللي كتاب تهران و نمايشگاه كتب كاربردي انجام ميدهيم. به غير از اين دو، چنانچه منبعي مورد نياز اعضاي هيات علمي پژوهشگاه يا دانشجويان و... باشد نيز به صورت موردي خريداری میشود. درباره مجلات انگليسي هم بايد بگويم که با توجه به بودجهاي كه هر سال براي كتابخانه در نظر گرفته ميشود، مجلات انگليسي را نيز خريداري ميكنيم. اکنون مقالات خريداري شده در سال 2013 در حال بارگذاري در كتابخانه ديجيتال پژوهشگاه و براي تمامي استفادهكنندگان قابل استفاده هستند. اين روند براي مجلات 2014 نيز ادامه پيدا خواهد كرد./
نظر شما