با گذشت ۱۷ روز از وعده داده شده برای بازگشت کتاب به اولویت ششم واردات، این کالا که در فهرست کالاهای لوکس و غیرضروری تقسیم بندی شده است، همچنان در اولویت دهم قرار دارد.
این در حالی است که مرداد ماه سال جاری، وزارت صنعت، معدن و تجارت در بخشنامهای به سازمانهای متبوعه خود در استانهای سراسر کشور ضمن تغییر اولویتبندی کالاها، فهرست جدید کالاهایی را که مشمول دریافت ارز برای واردات هستند، اعلام کرده است. بر این اساس در میان همه انواع کالاها از توتون و تنباکو گرفته تا تخم مرغ و ادویهجات و کاغذ سیگار در قالب عنوان «کالاهای دیگر» کاغذ تحریر و کتاب نیز دیده شده و بنابراین کتاب که تا پیش از آن در اولویت ششم قرار داشت، با این بخشنامه به اولویت دهم انتقال یافت.
با توجه به بی سر و صدا بودن این تغییر، نمایندگان ناشران خارجی و اتحادیههای ناشران نیز تا دی ماه یعنی 5 ماه بعد از این بخشنامه از تغییر جایگاه کتاب در الویت واردات باخبر نشدند، و حالا چند ماه مانده به برگزاری نمایشگاه کتاب تهران که حجم عظیمی از کتابهای بخشبینالملل قرار است وارد کشور شود، باید به فکر چاره بود.
در پی انتقادات وارده بر تغییر اولویت کتاب، محمود آموزگار رئیس هیأت مدیره انجمن ناشران بینالملل، در نشستی با مسعود کرباسیان رئیس کل گمرک ایران خواستار بازگشت به وضعیت قبلی یعنی قرار گرفتن کتاب در اولویت ششم شد، کرباسیان در این نشست وعده داد ظرف 48 ساعت آینده یعنی 10 بهمن ماه کتاب به اولویت ششم بازگردد. اما امروز 27 بهمن ماه با گذشت 17 روز از تاریخ وعده داده شد، هنوز هیچ اتفاقی رخ نداده است.
به نظر می رسد با توجه به اینکه کتاب از پرداخت سود گمرکی معاف بود این تصمیمگیری تأثیری ندارد و باید برای تغییر اولویت کتاب فکری کرد. هر چند مصوبه اخیر دولت در زمینه ترخیص کتابها از گمرک موثر است، اما این راه حل شاید موقتی باشد و باید به فکر چارهای اصولی افتاد.
محمود آموزگار رئیس هیأت مدیره انجمن ناشران بینالملل از پیگیری دوباره این موضوع توسط انجمن از طریق گمرک و هیأت دولت خبر داد و افزود: در نظر داریم تا با مسئولان گمرک مذاکراتی را در زمینه ورود کتابهای وارده به مقصد نمایشگاه کتاب تهران داشته باشیم، ما اعتقاد داریم دو نکته هست که اگر انجام شود، ورود کتاب در دوره برگزاری نمایشگاه کتاب بسیار سهل خواهد شد.
آموزگار اضافه کرد: نخستین نکته به تصمیم مجلس و نهادهای قانونگذار وابسته است و آن این است که واردات کتاب از سود و عوارض گمرکی معاف شود، به هر حال با وجود میزان اندک واردات کتاب در قیاس با سایر کالاها، قیمت تمام شده کتابهای وارداتی بالا بوده و مصرفکننده با دشواری بیشتری به کتاب دسترسی خواهد داشت که اگر واردات کتاب را از سود و عوارض گمرکی معاف کنیم، قیمت کتابهای وارداتی کاهش قابل توجهی خواهد کرد.
وی افزود: اما نکته دومی که تلاش خواهیم کرد در مذاکرات با گمرک آن را اجرایی کنیم، این است که در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب تهران کتابهای ناشران خارجی به صورت ورود موقت وارد کشور شود، ورود موقت مخصوص کالاهایی است که برای مقاصد نمایشگاهی وارد میشوند و بابت ورود به کشور سود و عوارض کمرگی پرداخت نمیکنند.
آموزگار با بیان این مطلب که تا نمایشگاه کتاب بیست و پنجمن ناشران خارجی کالاهای خود را به صورت ورود موقت وارد میکردند، گفت: با این شرایط ناشران کالاهای خود را وارد میکردند و بابت هر کتابی که در نمایشگاه به فروش میرفت، سود و عوارض گمرکز را در آخر زمان خروج پرداخت میکردند، اگر چنین شود، قطعا ناشران بینالملل نیز تمایل بیشتری به حضور خواهند داشت.
مطالب منتشر شده در سرویس «کتاب در رسانههای امروز» بیانگر نظرات این رسانهها بوده و لزوما مورد تأیید خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نمیباشد.
نظر شما