در حاشیه مراسم اختتامیه سی و یکمین جایزه کتاب سال مانند هر مراسمی از رویدادهای خوش و ناخوش خالی نبود. برای آگاهی از این رویدادها با دبیر علمی این جایزه به گفتوگو نشستیم.
وی ادامه داد: در مراسم اختتامیه جایزه کتاب سال، دانشمندان و اندیشمندان ایرانی جوایز را به صاحبان آثار منتخب اهدا کردند. این اتفاق در نوع خود بینظیر بود چرا که سیاستمداران در هر دورهای تغییر میکنند اما اندیشمندان و دانشمندان در تمام ادوار حاضرند. به نظرم این اتفاق ناامید کننده در پایان خوشایند شد و پیشنهاد میدهیم سایر جوایز هم به دست اهالی قلم و دانش به منتخبان اهدا شود.
این مقام مسوول، این دوره از جایزه کتاب سال را با حضور چشمگیر جوانان مطلوب برشمرد و گفت: حضور جوانان در این عرصه امید را بالا برد. به نظرم تلاش جوانان در عرضه کتاب خوب و مبارک است. همچنین در این دوره کوشیدیم جوایز صاحبان آثار شایسته تقدیر را در روز اختتامیه به صاحبان آنان ارایه دهیم. به نظرم این اتفاق در حفظ حیثیت و شأن آنان موثر بود و میتواند مبنای خوبی برای ادامه راه باشد. در سالهای گذشته جوایز آثار شایسته تقدیر در آبانماه اهدا میشد.
حبیبی ادامه داد: در اجرای اختتامیه سایر امور نیز تحسینکننده بود. البته این آیین به همت 600 داور از سراسر ایران که در طول یکسال زحمت کشیده بودند، برپا شد. همچنین حضور مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و موسسه خانه کتاب خوب بود و به نظرم وجود همکاران متبحر و زحمتکشی که در این حوزه با ما همکاری کردند، نعمتی است!
صدا و سیما باید وارد معرکه شود
وی حضور فعال مطبوعات، رسانهها و تلویزیون در اختتامیه سی و یکمین دوره جایزه کتاب سال را مفید و موثر ارزیابی کرد و گفت: به نظرم اگر صدا و سیما بیشتر وارد معرکه شود موثرتر خواهد بود زیرا باید بکوشیم محققان و نویسندگان و کتاب خوب و ناشر را از طریق رسانه ملی به جامعه بشناسانیم.
دبیر علمی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران درباره خواسته یکی از مولفان مبنی بر اینکه معرفی آثاری که موفق به حضور در مرحله دوم داوری شدند، باعث تشویق اهالی قلم است، گفت: پیشنهاد خوبی است و سعی میکنیم این موضوع را جبران کنیم. امیدوارم تا قبل از شروع سال جدید با اجتماع گروهها و بررسی نظر کارشناسان برای تکمیل فرمها و معیارهای تعیین کتاب خوب، این موضوع را جبران کنیم.
حبیبی در پاسخ به این سوال که «نویسندهای مدعی شده است که تعداد آثار منتخب سی و یکمین جایزه کتاب سال بیش از این چیزی بود که اعلام شد. شما جواب این ادعا را چگونه پاسخ میدهید؟» توضیح داد: اصلا این ادعا را قبول ندارم، اسامی همانهایی بود که معرفی کردیم. ممنون از این توجه اما هیچ نظر و دخالتی از بیرون بر داوری آثار صورت نگرفته بود. اکنون نیز تمام مدارک وجود دارند و علاقهمندان به بررسی و تعیین صحت صحبت من میتوانند بیایند و آنها را مطالعه کنند. همچنین صورتجلسه داوری این جایزه به امضای تمامی داوران رسیده است و کسی حق کم و اضافه کردن آن را ندارد.
فرمهای داوری جایزه کتاب سال تغییر میکنند
وی همچنین پیشنهادهایی در عرصه تغییر معیارها و اجرای جوایز کتاب سال در سالهای آینده ارایه کرد و گفت: نخست تغییر فرمهای ارزیابی و معیارها بر پایه نظر استادان را جمعآوری خواهیم کرد. دوم، با همکاری صدا و سیما برنامههای بیشتری را برای معرفی افراد و کتاب منتخب تولید خواهیم کرد تا ایده و کتابشان را به جامعه معرفی کنیم. همچنین ناشران خوب و کتابهای خوب را خواهیم شناساند و احتمالا در این راه با همکاری موسسه خانهکتاب سرمایهگذاریهایی میکنیم.
دبیر علمی سی و یکمین جایزه کتاب سال افزود: به کمک مطبوعات نیز فرهنگ اعطای کتاب به ویژه کتابهای منتخب این جشنواره را نهادینه خواهیم کرد، البته این کتابها قدری تخصصیاند ولی خواندن آنها برای علاقهمندان کتاب خالی از لطف نخواهد بود.
شاعران شعرهای امیدبخش بسرایند
وی در پایان درباره رونق بخش داستان، ادبیات، شعر و کودکان توضیح داد: خواهیم کوشید که اهالی قلم دوباره وارد این عرصه شوند و شاعران شعرهایی مملو از شادی و آبادانی بسرایند. اکنون شاهد سرودن اشعار غمانگیزی در جامعه هستیم، این در حالی است که شعر انعکاسدهنده فضای جامعه است.
حبیبی ادامه داد: از اینکه ادبیات کشور ما با چنین پیشینهای، اکنون در انزوا ست متاسفیم و امیدواریم در جایزههای جلال و پروین تحرک و توسعه بیشتری به این بخش ببخشیم. همچنین اهالی قلم باید برای ترویج درستکاری، اخلاق و پاکمنشی در جامعه وارد عمل شوند زیرا داستانهای خواندنی که سرگرمی مطلوب به شمار میآیند؛ آموزشهای متعالی را به جامعه میآموزند.
وضعمان در بخش شعر و ادب خوب نیست!
وی گفت: اکنون وضعمان در حوزه ادبیات و شعر خوب نیست، باید میدان را برای اهالی قلم بگشاییم. شاید در آینده برای این بخش مانند رشتههای شیمی و فیزیک به طور مستقل جایزهای برگزار کنیم. البته اکنون جایزه جلال این بخش را پوشش میدهد.
سی و یکمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران روز شنبه (19 بهمن ماه) در مراسمی در تالار وحدت با حضور دکتر علی جنتی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، آیتالله هاشمی رفسنجانی؛ رییس تشخیص مصلحت نظام، سید عباس صالحی؛ معاونت فرهنگی، دکتر غلامعلی حداد عادل؛ نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی و جمعی از اهالی قلم و اصحاب رسانه به کار خود پایان داد./
نظر شما