دوشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۰:۰۰
محمد‌زاده؛ یک عمر زندگی با آمار

محسن محمد‌زاده، استادتمام آمار دانشگاه تربیت مدرس، با تالیف کتاب «آمار فضایی و کاربردهای آن» کاندیدای دریافت جایزه بیست‌ و یکمین کتاب سال جمهوری اسلامی ایران شده است.

خبرگزاری کتاب ایرن (ایبنا)- دکتر محسن محمد‌زاده، بنیانگذار دوره دکترای آمار در دانشگاه تربیت مدرس، علاوه بر تالیف بیش از 40 عنوان کتاب و مقاله به زبان‌های فارسی و انگلیسی، در طول سال‌ها فعالیت خود در دانشگاه، راهنمایی و مشاوره 38 پایان‌نامه کارشناسی ارشد و 10 پایان‌نامه دکترا در رشته آمار را نیز بر عهده داشته است.

نگاهی به کتاب کاندیدا شده
کتاب «آمار فضایی و کاربردهای آن» به قلم دکتر محسن محمد‌زاده تالیف شده و ویراستاری علمی این کتاب نیز بر عهده دکتر محمدرضا مشکانی، مدرس دانشگاه شهید بهشتی بوده است. انتشار این اثر علمی را مرکز آثار علمی دانشگاه تربیت مدرس بر عهده داشته است.

این کتاب در بیست و یکمین دوره جایزه کتاب فصل (بهار ۱۳۹۱) به‌عنوان کتاب فصل نیز برگزیده شد و از نویسنده آن از سوی سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مورد تقدیر قرار گرفت.

در معرفی مختصر از این کتاب می‌توان گفت: در بررسی‌های محیطی، اغلب با داده‌هایی مواجه می‌شویم که مستقل نیستند و به نوعی وابستگی آن‌ها ناشی از موقعیت و مکان قرار گرفتن داده‌ها در فضای مورد بررسی یا زمان مشاهده آن‌ها است.



تحلیل این‌گونه مشاهدات که داده‌های فضایی نامیده می‌شوند، به دلیل وجود همبستگی فضایی بین آن‌ها، با روش‌های معمول آمار از دقت لازم برخوردار نیست و لازم است به نحوی ساختار همبستگی داده‌ها در تحلیل آماری داده‌ها لحاظ شود.

آمار فضایی؛ شاخه‌ای نوین از علم آمار 
در این کتاب، آمار فضایی به‌عنوان شاخه‌ای نوین از علم آمار که به روش‌هایی برای تعیین ساختار همبستگی و تحلیل داده‌های فضایی و داده‌های فضایی-زمانی می‌پردازند، ارایه می‌شود.

این مدرس آمار، در مدت عمر تدریس خود دروسی مانند استنباط آماری یک و دو، تحلیل آماری و آمار کاربردی فضایی و نیز استنباط آماری پیشرفته یک و دو را تجربه کرده است. وی در کلاس‌های درس خود آمار مهندسی پیشرفته و مباحث پیشرفته در آمار کاربردی را در کنار روش‌های پیشرفته آماری به دانشجویان تعلیم داده است.

سوابق اجرایی بنیانگذار دکترای آمار در دانشگاه تربیت مدرس
عضو شورای آموزشی و پژوهشی دانشكده علوم پايه، دبير و عضو كميته علمی ششمين كنفرانس بين‌المللی آمار ايران، دبير كميته علوم پايه شورای قطب‌های علمی كشور، عضو هيات مديره انجمن آمار ايران و همچنین عضو كميته علمی هفتمين كنفرانس آمار ايران، از جمله سمت‌های اجرایی این نویسنده و استاد دانشگاه است.

طرح‌های پژوهشی اجرا شده 
دکتر محمد‌زاده، در طی سال‌ها فعالیت علمی خود علاوه بر تدریس و تالیف، طرح‌های پژوهشی را نیز پیشنهاد داده و به انجام رسانده است که از آن میان می‌توان به تعيين وضعيت انفورماتيک در كشور، تعيين برآورد تجربی پارامتر مقياس توزيع و ايبل، بررسی و ارایه روش‌های تعدیل نمرات آزمون کارشناسی ارشد، تعيين تعداد خوشه‌ها با استفاده از آنتروپي نرمال شده در تحليل‌های آميخته و نیز خوشه‌بندی با استفاده از ماشين‌های بردار حامل و پيوند آماری رکوردها، از جمله طرح‌هایی است از سوی وی به انجام رسیده‌اند.

تعیین ریسک افشا، نحوه انتشار ایمن داده‌های طرح آمارگیری از کارگاه‌های صنعتی و ارزيابي ريس تغيير اقليم و تاثير آن بر منابع آب (مطالعه موردی حوضه زاينده‌رود اصفهان) از دیگر طرح‌هایی است که از سوی این استاد آمار ارایه و به انجام رسیده است.

تاملی در زندگی کاندیدای جایزه کتاب سال
دکتر محسن محمدزاده، در سال 1336 در شهر مقدس مشهد متولد و مقاطع تحصیلی ابتدایی، دبیرستان و کارشناسی را در همان شهر به اتمام رساند. وی در سال 1362 در اولین دوره کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس مشغول تحصیل شد و در سال 1365 با ارایه پایان‌نامه در زمینه آمار بیز تجربی با راهنمایی آقای دکتر محمدرضا مشکانی موفق به اخذ مدرک مدرسی آمار شد.

وی در همان سال به‌عنوان عضو هیات علمی در دانشگاه تربیت مدرس مشغول خدمت شد. محمد‌زاده در سال 1371 برای ادامه تحصیل عازم انگلستان شد و در سال 1375 از رساله دکترای خود در زمینه آمار فضایی با راهنمایی پروفسور جان کنت دفاع و به درجه دکترای آمار دانشگاه لیدز انگلستان نایل آمد.

این مدرس آمار، پس از مراجعت به کشور ضمن راهنمایی دانشجویان کارشناسی ارشد آمار اقدام به راه‌اندازی دکترای آمار در دانشگاه تربیت مدرس کرد.
وی همچنین تلاش بسیار موثری در ایجاد و حمایت از قطب‌های علمی کشور توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به‌عمل آورد که دستاوردهای ارزنده‌ای در توسعه علمی جهت‌دار کشور دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها