به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین اختتامیه سی و دومین جشنواره بینالمللی تئاترفجر شامگاه گذشته، 12 بهمن 1392 با سخنرانی دکتر علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معرفی برگزیدههای این دوره به همراه بزرگداشت چهار تن از هنرمندان پیشکسوت حوزه تئاتر در تالار وحدت برگزار شد.
جنتی در بخشی از سخنان خود با اشاره به آگاهیاش از مشکلات گریبانگیر حوزه تئاتر گفت: تاکنون در کشور ما به هنر تئاتر بیتوجهی شده است. این هنر فاخر با وجود اینکه سابقه بسیار طولانیتری نسبت به دیگر هنرهای نمایشی مانند سینما و تلویزیون دارد، اما هنرمندان آن کمتر دیده شده و صدایشان کمتر شنیده میشود.
وی افزود: من به خوبی از مشکلات و مصیبتهای هنر تئاتر و هنرمندان این حوزه آگاهم. میدانم که هنرمندان فعال در این هنر فاخر، امنیت شغلی ندارند و یک معیشت حداقلی دغدغه همیشگیشان است.
جنتی همچنین به مشکلات سختافزاری تئاتر ایران اشاره کرد و گفت: سالنهای تئاتر آنقدر فرسوده است که به هیچ عنوان برازنده تئاتر و در شان هنرمندان آن نیست. بارزترین نمونه این مساله مجموعه تئاتر شهر، که نماد هنر در تهران است، هماکنون حال و روز خوشی ندارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود به نقش تاثیرگذار آزادی در هنر تئاتر پرداخت و گفت: هنرمند تئاتر برای شکوفایی اندیشه و خرد تلاش میکند. او در پی آرمانشهری است که ما در پی ساختنش هستیم. هنرمند تئاتر آزاد اندیش است و محدودیت را بر نمیتابد. هنر باید از دل بیاید تا مانگار شود، هنر سفارشی هیچگاه ماندگار نشده و بسیار سریع محو میشود. آزاد اندیشی در ایران وامدار معمار کبیر انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (ره) است؛ همان کسی که مدام به هنر اصیل و فاخر توجه میکرد.
جنتی همچنین به اهمیت تئاتر در تاریخ و تمدن ملتها و فرهنگها نیز اشاره کرد و گفت: تئاتر هنری دیرپا و کهن است که ردپایی از آن در تاریخ همه ملتهای جهان دیده میشود. تئاتر همیشه بخش مهمی از تاریخ و فرهنگ ملتها را به خود اختصاص داده است. هنر تئاتر چنان به واقعیت نزدیک میشود که گویی مخاطب جزیی از خود تئاتر است. بر این اساس بازیگر تئاتر، انرژی و توان مضاعفی میخواهد تا روزهای متوالی روی صحنه باشد و بتواند تا اعماق جان مخاطب نفوذ کرده و به اصلاح رفتارها و کنشهای غلط او بپردازد.
وی افزود: هر چند امروزه هنر سینما گوی را از هنر فاخر تئاتر ربوده و به هنری فراگیر تبدیل شده اما به هر حال، هنر سینما ریشه در تئاتر دارد. سینما فرزند کوچک تئاتر است و از آبشخور او تغذیه میکند. هنرمندانی که کار هنری خود را با تئاتر آغاز کردهاند در سینما نیز موفقترند.
جنتی اشاره کوچکی نیز به تفاوتهای میان دو هنر سینما و تئاتر داشت و گفت: هنر تئاتر، روی صحنهای چند بعدی اتفاق میافتد و اجرایی زنده و گاه بداهه دارد، اما سینما روی پردهای تخت روایتی را در قالب نور و رنگ به مخاطب ارایه میدهد. به همین دلیل هنر تئاتر اصیلتر از سینماست. همچنین تئاتر و نمایش در همهجا با کمترین امکانات قادر است روایتی بزرگ را بیافریند، اما سینما هنری پر هزینه است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش پایانی سخنان خود به لزوم برگزاری متفاوت جشنواره در سالهای آینده اشاره کرد و گفت: جشنواره تئاتر فجر و دیگر جشنوارههای موضوعی تئاتر با همت اهالی تئاتر زنده و پویا خواهند بود. تئاتر ایران ظرفیتهای بسیار بالایی دارد. استقبال بسیار مخاطبان از اجراهای این جشنواره نشان دهنده این ظرفیتهاست و البته شکوفایی تئاتر در روزهای آینده را نوید میدهد. امیدوارم در سال آینده جشنواره تئاتر فجر به گونهای برگزار شود که شایسته همه ما باشد.
بخش دیگری از این آیین اختتامیه به بزرگداشت چهار هنرمند پیشکسوت حوزه تئاتر، انوشیروان ارجمند، فردوس کاویانی، نصرتالله مسعودی و ناهید مسلمی، اختصاص داشت.
در این بخش، با حضور علی جنتی، احمد مسجدجامعی، علی مرادخانی، حسین طاهری و قادر آشنا، با اهدای تندیس جشنواره و هدایایی از این بازیگران پیشکسوت تقدیر شد.
همچنین در این مراسم قادر آشنا، دبیر این جشنواره نیز گزارشی از روند برگزاری جشنواره را به مسوولان حاضر و مخاطبان ارایه کرد.
امیرحسین مدرس، مجری آیین اختتامیه سی و دومین جشنواره بینالمللی تئاترفجر در بخشی از مراسم یاد درگذشتگان جامعه تئاتر ایران در سال 1392، یعنی زندهیادان محمود استادمحمد، سعدی افشار، مرشد ولیالله ترابی، رضا شیخ احمد خمسه و رضا رضامندی، را گرامی داشت.
احمد مسجدجامعی، رییس شورای شهرتهران، سید حسین هاشمی، استاندار تهران، علی مرادخانی، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسین طاهری، مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی، مجید سرسنگی، مدیر خانه هنرمندان و از هنرمندان تئاتر نیز چهرههایی چون علی نصیریان، داریوش مودبیان، قطبالدین صادقی، بهزاد فراهانی، اکبر زنجانپور، اسماعیل خلج، علی اصغر دشتی، حسین پارسایی، حسین مسافرآستانه، هادی مرزبان و بسیاری از هنرمندان دیگر در این مراسم حضور داشتند. تالار وحدت در این مراسم حتی یک صندلی خالی هم نداشت و حتی سه طبقه بالکن این تالار نیز مملو از جمعیت بود.
یکشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۱
نظر شما