دوشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۰
نصف جهان 200 باب کتابخانه می‌خواهد!

شهرستان اصفهان به عنوانی یکی از شهرهای پرجمعیت کشور اکنون 40 باب کتابخانه دارد اما 200باب کتابخانه عمومی تا رسیدن به سند نهضت مطالعه مفید کم دارد.

غلامرضا یاوری، مدیر کل کتابخانه‌های عمومی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، عنوان کرد: سند نهضت مطالعه مفید در شورای عالی انقلاب فرهنگی سال 1389 تصویب شد. مصوبات این سند در سطح استانی و شهرستانی اکنون در حال پیگیری است.

یاوری با اشاره به ماده سوم سند نهضت مطالعه مفید گفت: بر اساس ماده سوم سند نهضت مطالعه مفید باید فضای کتابخانه‌های عمومی تا چشم انداز سال 1404 به ازای هر 100 نفر هشت متر مربع باشد و به ازای هر شخص چهار جلد کتاب در کتابخانه‌های عمومی وجود داشته باشد. بر اساس این سند تا سال 1404 باید 35 درصد مردم عضو کتابخانه‌های عمومی باشند.

مدیر کل کتابخانه های عمومی استان اصفهان عنوان کرد: بر اساس سند نهضت مطالعه مفید امسال باید 9 درصد مردم در سطح کشور عضو کتابخانه‌های عمومی باشند.

وی با اشاره به این که کتابخانه های عمومی استان اصفهان اکنون 200 هزار نفر عضو دارد، گفت: در برخی از شهرستان های استان اصفهان اکنون درصد عضویت افراد در کتابخانه های عمومی 16 درصد است. 

شهرستانی که 40 باب کتابخانه دارد اما 200 باب نیاز دارد
یاوری عنوان کرد: متاسفانه در استان اصفهان به دلیل کمبود کتابخانه‌های عمومی به ازای جمعیت یک میلیون و 800 هزار نفری شهرستان اصفهان فقط 40 باب کتابخانه عمومی داریم و نسبت به این جمعیت؛ اعضای کتابخانه‌های عمومی این شهرستان فقط 70 هزار نفر هستند.

مدیر کل کتابخانه های عمومی استان اصفهان عنوان کرد: شهرستان اصفهان اکنون نیاز به 200 باب کتابخانه عمومی دارد. یکی از مولفه‌های رسیدن به این سند تعداد و وسعت فضای فیزیکی کتابخانه‌های عمومی است.

یاوری با بیان این که به ازای ایجاد هر کتابخانه عمومی هزار تا پنج هزار نفر عضو این مراکز می شوند، گفت: اگر از هر خانوار چهار نفری یک نفر عضو کتابخانه شود هر کتابخانه می تواند چهار تا 16 هزار نفر را بسته به بافت جمعیتی خانواده خود وارد محیط مطالعه کند.

وی عنوان کرد: در استان اصفهان به ازای هر نفر بیش از نیم جلد کتاب داریم. اکنون دو میلیون و 800 هزار جلد کتاب در کتابخانه‌های عمومی استان وجود دارد.

اختصاص 80 میلیاردی ساخت کتابخانه از محل اعتبارات انجمن خیران
مدیر کل کتابخانه های عمومی استان اصفهان اظهار کرد: در طول چهار سال گذشته در حوزه ساخت و ساز کتابخانه‌ای 80 میلیارد تومان از محل اعتبارات انجمن خیران کتابخانه ساز دریافت شده است که کمک بزرگی در حوزه ساخت کتابخانه ای به حساب می‌آید.

زنگ مطالعه کمک بزرگ آموزش وپرورش به کتابخوانی
یاوری با اشاره به نقش آموزش و پرورش در ایجاد زنگ مطالعه در مدارس گفت: آموزش و پرورش باید مطالعه مفید را از طریق خواندن کتاب‌های غیر درسی در زنگ مطالعه ترویج کند. این زنگ اکنون در برخی از مدارس ایجاد شده است.

طرح مدیریت یکپارچه کتابخانه‌های عمومی خدمتی بزرگ به مخاطبان است
مدیر کل کتابخانه های عمومی استان اصفهان عنوان کرد: طرح مدیریت یکپارچه کتابخانه های عمومی کشور در سه هزار باب کتابخانه عمومی یکی از دیگر از امکاناتی است که اعضای کتابخانه های عمومی می توانند از آن ها استفاده کنند.

وی گفت: بر اساس این طرح افراد می توانند با عضویت در یک کتابخانه عمومی از منابع کتابخانه های عمومی سراسر کشور استفاده کنند. این کارت عضویت همچنین با استفاده از پسورد و نام کاربری این امکان را به عضو می‌دهد تا درمنابع کتابخانه های عمومی سراسر کشور جست وجو کند، کتاب مورد علاقه خود را انتخاب کند و عضویت خود را تمدید کند.

یاوری اظهار کرد: شبکه کتابخوانان حرفه ای کشور در قالب کتاب‌های PDF و خرید حق مولف و ناشر کتاب را در فضای مجازی در اختیار مخاطبان قرار داده است و امکان دانلود رایگان آن ها وجود دارد.

مدیر کل کتابخانه های عمومی استان اصفهان عنوان کرد: نرم افزار الکترونیکی و چند رسانه ای و همچنین کتاب های صوتی برای جامعه هدف نابینایان از دیگر منابع کتابخانه های عمومی هستند که برای توسعه این منابع هم باید تلاش شود.

وی با اشاره به استفاده از ظرفیت کتاب های همراه که امکان نصب آن  در تلفن‌های همراه وجود دارد، گفت: بیش از 10 هزار عنوان کتاب اکنون در سایت www.ghaemiyeh.com وجود دارد و مخاطبان می‌توانند از آن ها استفاده کنند.

یاوری با تاکید بر این که کتابخانه ‌های عمومی باید مدیریت مطالعه مردم را بر عهده بگیرند، گفت: کتابخانه‌ها مانند سابق دیگر محل نگهداری کتاب نیستند و در زمان حاضر باید مدیریت مطالعه مردم را بر عهده این مراکز باشد.

مدیر کل کتابخانه های عمومی استان اصفهان عنوان کرد: اختصاص یک تا سه درصد از بودجه دستگاه‌های مختلف در حوزه پژوهش و سرمایه‌گذاری در این بخش؛ باعث می شود، فعالیت‌های فرهنگی تقویت شود.

وی با اشاره به نقش وقف در حوزه کتابخانه سازی گفت: اکنون 50 باب کتابخانه عمومی استان اصفهان وقفی هستند و سنت اهدا و وقف نقش مهمی در توسعه فضای کتابخانه های عمومی کشور دارد که باید این سنت در کشور نهادینه شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها