شنبه ۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۸:۰۰
قرآن تنها خط‌‌ نوشته‌ای میان دو جلد نیست

نویسنده کتاب «فرهنگ‌آفرینی قرآنی» گفت: باید برای فرهنگ‌سازی در جامعه‌ اسلامی به فرهنگ و آموزه‌های قرآن توجه کرد، چرا که قرآن تنها یک خط نوشته میان دو جلد نیست، بلکه دستوری برای هدایت بشر است.

لطف‌الله خراسانی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: در موضوع فرهنگ‌آفرینی قرآن نکته مهم و قابل توجه این است که قرآن در زمان نازل شدن و پس از آن تا چه اندازه‌ای توانست در فرهنگ جامعه تحول ایجاد کند و چه اعتقادات جدیدی را در فرهنگ جامعه ایجاد کرد.

وی درباره کتاب «فرهنگ‌آفرینی قرآنی» اظهار کرد: اثر حاضر با استفاده از آیات قرآن، تاریخ صدر اسلام و آراء مستشرقان به فرهنگ‌آفرینی قرآن می‌پردازد و به شبهه‌های مطرح شده در این موضوع پاسخ می‌دهد. 

این نویسنده حوزه دین عنوان کرد: به تعبیر امیرالمومنین(ع) «قرآن که پیش روی ما است، خطی است نوشته شده که از دو طرف در میان دو جلد قرار گرفته است، اما این خط نوشته الگوی زندگی انسان‌ها است.» مسلمانان با عمل کردن به قرآن و تاثیرپذیری از این کتاب الهی نشان می‌دهند که برای قرآن ارزشی بیشتر از یک خط‌نوشته قائل هستند و اگر قرار باشد به قرآن عمل نشود، این کتاب الهی در قالب یک خط‌نوشته در میان دو جلد باقی خواهد ماند.

خراسانی گفت: عمل کردن به قرآن بستگی به میزان فهم مردم جامعه از آیات قرآن دارد و درک آیات قرآننیز  می‌تواند گام مهمی در عملیاتی کردن دستورات قرآن باشد.

وی با بیان این‌که در صدر اسلام دستورات قرآن به راحتی اجرایی می‌شد، به گونه‌ای که می‌توان ادعا کرد«مدینة الرسول» ایجاد شده بود و دستورات قرآن جامعه را فرا گرفته بود، گفت: اگر به مبانی و مفاهیم قرآن به خوبی توجه کنیم، می‌توانیم فرهنگی مطابق با قرآن و آموزه‌های اسلامی را متناسب با هر زمان و عصری در اختیار داشته باشیم.

وی در پاسخ به این سوال که «چگونه می‌توان از قرآن فرهنگی برای زندگی مدرن امروز استخراج کرد؟» اظهار کرد: یکی از مباحث مهم در حوزه فرهنگ‌آفرینی قرآن این است که پیامبر(ص) در صدر اسلام با استفاده از چه شیوه‌ای توانست طی 23 سال دستورات قرآن را اجرایی کند. توجه به این نکته می‌تواند روش‌های پیامبر(ص) را در اجرایی کردن دستورات قرآن برای مخاطبان دنیای مدرن امروزه کاربردی و قابل دسترس کند. به نظر من، روش‌های کاربردی کردن مفاهیم قرآن در جامعه را به راحتی می‌توان از متن قرآن استخراج کرد.

خراسانی با بیان این‌که استفاده از روش‌های حضرت رسول(ص) بهترین راهکار برای اجرایی کردن دستورات قرآن در جامعه است، اظهار کرد: رمز موفقیت استفاده از فرهنگ قرآن در جامعه، توجه به این نکته است که همان‌گونه که قرآن طی 23 سال و به تدریج بر پیامبر(ص) نازل شد باید به تدریج و به نرمی دستورات قرآن را وارد زندگی اجتماعی کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که «فرهنگ جامعه ما تا چه اندازه به فرهنگ قرآن نزدیک است؟» اظهار کرد: برای انطباق قرآن با فرهنگ جامعه اسلامی ما پس از انقلاب اسلامی ایران تلاش‌های زیادی انجام شده است اما هنوز با شرایط ایده‌آل فاصله زیادی داریم و با کمک روش‌های مختلف علمی و فرهنگی باید دستورات سیاسی، اجتماعی، اخلاقی، فردی، اقتصادی، خانوادگی و فرهنگی را نهادینه کنیم. 

این نویسنده حوزه دین یادآور شد: کارآمدترین روش برای کاربردی کردن فرهنگ قرآن در جامعه استفاده از روش پیامبر(ص) و امامان معصوم(ع) در دعوت مردم جامعه اسلامی به اسلام و دستورات قرآن است. 

کتاب«فرهنگ‌آفرینی قرآن» به قلم لطف‌الله خراسانی با شمارگان هزار نسخه، در 360 صفحه و به بهای 140 هزار ریال برای نخستین بار از سوی انتشارات بوستان کتاب منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها