به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، «تافته جدابافته» نوشته حجتاسلاموالمسلمین محمدباقر پورامینی دیروز (30 دیماه) در هشتمین نشست از سلسله نشستهای «دوشنبههای کتاب اندیشه» رونمایی شد.
این نشست با حضور حجتاسلاموالمسلمین محمدباقر پورامینی، نویسنده کتاب، محمد حسننیا، کارشناس_ مجری، محمود مطهرینیا، پژوهشگر حوزه تاریخ و حجتالاسلاموالمسلمین جهان، عضو گروه ادبیات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به عنوان منتقدان نشست، در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.
در ابتدای این مراسم حسننیا طی سخنانی گفت: خاورمیانه جایگاه ادیان مختلف بوده است و بیگانگان همواره تلاش کردهاند تا با اختلاف انداختن بین مذاهب به اهداف استعماری خود دست پیدا کنند.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی باید به مباحثی بپردازیم که موجب وحدت مسلمانان شود و از این لحاظ کتاب حاضر، مطرح کننده بحث روز جامعه مسلمانان است.
وی افزود: اکنون باید به این سوال پاسخ داده شود که چرا دینی که پیامآور صلح و دوستی است گرایشاتی در آن وجود دارد که به صورت افراطی عمل میکنند و دست به اقدامات خشونتآمیز میزنند؟
به گفته حسن نیا، نوشتن کتابهای اینچنینی میتواند نقش ایدهآلی را در ایجاد وحدت بین مسلمانان ایفا کند.
وی تأکید کرد: این کتاب بر اساس مساله روز جهان اسلام نوشته شده و نویسنده آن با دغدغههای کنونیاش به دنبال گذشته رفته است.
مطهرینیا در بخش دیگری از این مراسم ضمن ارایه تاریخچهای از شکلگیری وهابیت گفت: جریان تکفیری از زمان صدر اسلام تاکنون وجود داشته و این جریان در کشورهایی مانند سوریه، پاکستان و ایران رفتارهای خشونتآمیزی داشته است.
وی افزود: در قرن هفتم ابنتیمیه ظهور پیدا و مطالب خوارج را جمعآوری کرد و تلاشهای فراوانی برای دشمنی با شیعیان انجام داد. البته این جریان در همان دوره مورد اعتراض جهان اسلام قرار گرفت و کنار گذاشته شد.
وی اضافه کرد: بعدها در کشور عربستان محمدبن عبدالوهاب ظهور و با پیوندی که با آلسعود برقرار کرد، به عربستان مسلط شد و به تدریج جریان وهابیت قدرت پیدا کرد و تاکنون نیز به فعالیتهای خود ادامه داده است.
این منتقد با اشاره به فعالیت وهابیت در تولید کتابهای علیه شیعیان افزود: از سال 57 تاکنون جریان وهابیت کتابهای متعددی را به زبان فارسی ترجمه و هزینههای بسیاری را برای تولید این کتابها صرف کرده است.
حجتالاسلام پورامینی نیز در ادامه با اشاره به انگیزه خود از تألیف این کتاب افزود: در برابر اسلام ناب، گرایشها و تفکرات مختلفی شکل گرفتهاند اما تفکری که تاکنون داعیهدار شده و با قدرت گره خورده و سبب تثبیت آن در برخی از مقاطع شده، تفکر اموی است.
وی ادامه داد: حمایت برخی از خلفای عباسی مانند متوکل از این جریان و تقویت اهل حدیث در آن دوره موجب شد تا تفکر اموی بر جهان اسلام حاکم شود، اگرچه بعدها با ظهور عبدالوهاب در عربستان جریان وهابیت شکل گرفت که ستیز اساسی با عقل داشت.
پورامینی تأکید کرد: این گرایش مرز میان تفکر اموی و اهل سنت است و معتقدان به آن دشمنیشان را نسبت به اهلبیت کتمان نمیکنند. نظام معرفتی وهابیت تأویلگریز و عقلگریز است و نسبت به خداشناسی، نبوت و معاد تفکری ناهماهنگ با تفکرات غالب مسلمانان به ویژه تشیع دارد.
به گفته وی، گرایش سلفی وهابیت تفکر عبدالوهاب و ابنتیمیه را نمایندگی میکند.
حجتالاسلام پورامینی با اشاره به اینکه جوانان ما در سرزمین عربستان و به هنگام سفر حج با شبهاتی که وهابیت در کتابهایشان منتشر میکنند مواجه میشوند، گفت: شبههپراکنی آنها سوالات بسیاری را در ذهن جوانان ایجاد میکند که البته باید پاسخ داده شود.
وی ادامه داد: همچنین جریان وهابیت شبکههای ماهوارهای و اجتماعی بسیاری را در دهههای اخیر ایجاد کرده است و از این طریق تفکر خود را ترویج میکند.
وی با اشاره به کتابهایی که از سوی این جریان منتشر شده، افزود: ادبیات موجود در این کتابها در ابتدا فاخر نبود اما اکنون جریان وهابیت در تلاش است تا افکارش را با ادبیات داستانی بیان کند.
مولف کتاب «تافته جدابافته» با اشاره به مباحث این کتاب گفت: قهرمان اصلی این کتاب پسری به نام احسان است. در این کتاب تلاش میشود تا در قالب یک داستان به شبهاتی که جریان وهابیت ایجاد کرده است، پاسخ داده شود. در کتاب شش راوی وجود دارند که نامههایی را به احسان میفرستند و در آن درباره موضوعات متفاوت که در واقع شبهات وهابیت است، صحبت میشود.
وی در ادامه اظهار کرد: فصل نخست کتاب درباره موضوع تکفیر، فصل دوم درباره نگاه عقلگریز سلفیان وهابی، فصل سوم درباره توحید و شرک، فصل چهارم درباره توسل، فصل پنجم درباره شفاعت و فصل ششم درباره زیارت و تبرک است.
پورامینی تأکید کرد: در این کتاب تلاش شده تا قهرمان داستان در مقام پاسخیابی به پرسشهای خود برآید و البته از دین خود نیز دفاع کند.
در بخش پایانی این نشست نیز حجتالاسلام جهان با بیان اینکه امروز جنگ میان اندیشهها مطرح شده و رسانه ابزار این جنگ است، گفت: اگر شکلهای مختلف هنر را به عنوان ابزار جنگی در نظر بگیریم ادبیات داستانی اصلیترین سرنیزه جنگ هنری است، چرا که ادبیات منزلگاه همه هنرهاست و امروز گروههای مختلف اسلامی به سوی استفاده از این ابزار برای بیان عقاید و افکار خود رفتهاند.
وی ادامه داد: تأثیرگذاری ادبیات نسبت به سایر هنرها مانند سینما بسیار بیشتر است و میتوان از این ابزار برای انتقال پیامهای خود استفاده کرد.
وی در پایان سخنانش با اشاره به کتاب «تافته جدابافته» گفت: حجتالاسلام پورامینی با استفاده از ادبیات داستانی وارد یکی از بحثهای مهم جهان اسلام شده است، چون جریان تکفیری از زمان رحلت پیامبر(ص) تاکنون وجود داشته و صدمات بسیاری را به مسلمان وارد کرده است و برای مبارزه با این جریانات ادبیات داستانی بسیار موثر خواهد بود.
در پایان این مراسم از کتاب «تافته جدا بافته» رونمایی شد. این کتاب با زیرعنوان «نقد باورهای جریان سلفیِ وهابی» تابستان امسال به همت کانون اندیشه جوان منتشر شده است.
سهشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۰
نظر شما